Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Nije bilo za očekivati da se na istoku Evrope u ovom veku može desiti rat. Bilo je tu svega. I zlih namera zapada da upravljaju vlastima u Ukrajini i da formiraju baze kako bi vršili pritisak na suparničku stranu Rusiju, da ekonomskim metodama kasnije upravljaju važnim resursima Ukrajine i da politički i ekonomski podjarmi još jedan deo sveta. Ali i svega sa druge strane.

Iza priče o ugroženosti ruske manjine u dve pokrajine došlo je zauzimanje tih oblasti od strane Rusije, a onda se akcija proširila na zauzimanje svega važnog i u Kijevu.

Sva priča koju je Putin ispričao uopšte nije zvučala ubedljivo, ujutru početka agresije, i nije uspeo da obrazloži zašto je sve što se dešava moralo da se dogodi okupacionim metodama da bi se jedna zemlja „denacifikovala“ i „demilitarizovala“ kako je on objasnio cilj operacija koje je naredio da se pokrenu.

Isto ono što je zapad hteo da uradi sa Ukrajinom sada upravo radi Rusija, a to je uspostavljanje sebi lojalnih vlasti u Ukrajini i konačno političku i ekonomsku korist za sebe.

Razlika je samo jedna.

To što je Rusija izabrala kao metod je nasilje i to je ključni problem a istovremeno i pokazatelj da je Putin nezasit vlasti, što je ranije pokazao namerom da večno vlada, i željan još više moći, što je pokazao sada.

Priznanje samoproglašenih pokrajina od strane Rusije je nešto protiv čega moralni svet mora biti i sada isto kao što je u slučaju Kosova morao biti.

No, to što taj zapadni svet zauzima uvek stav onako kako mu odgovara, po bilo koju cenu i na bilo čiju štetu, osim na svoju, nikako nije opravdanje da se i sada kao i tada kaže da to što je zapad tada radio nije bilo pravedno i bilo je zločin isto kao i ovo što sada radi Rusija.

Ljudi u kolonama, po metroima, u beznađu, strahu, neki već stradali, uništavanje objekata, imovine… je meni neshvatljivo a sve se čini iz nekog interesa.

Nažalost ne iz interesa napretka već iz interesa nečije koristi. Ovih ili onih sasvim je svejedno kojih, korist je bila pokretač svih ratova u prošlosti, a taj primitivni poriv u ljudskoj prirodi je i sada kao duh iz boce ponovo zavladao i izgleda da će vladati sve dok se ne samouništimo i dok ne dođe „novo doba“.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.