Bocan Harčenko: Pitanje KiM jedno od ključnih tokom posete Lavrova

Srbija će uvek imati podršku Rusije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, a Kosovo će biti jedno od ključnih pitanja tokom posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu, 18. juna, kazao je večeras ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko u intervjuu za RTS.

„Biće prva poseta nakon pandemije, što je dosta značajan simbol. Prvi boravak u inostranstvu ovde u Srbiji“, kazao je Harčenko.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, kazao je da žurba postoji, ali da on smatra „da to nikad nije bilo nešto što osposobljava i pomaže dijalog“.

„Kod nas postoji zabrinutost, svako razume, vidi puno aktivnosti, ali niko ne vidi, ja govorim o nama, sadržaje nekih predloga i spremnosti da napokon se dijalog uspostavi i da se vodi na osnovu istog prilaza prema Beogradu i Prištini. Uz neophodan pritisak na Prištinu, uzimanje u obzir i poštovanje interesa Srbije u okviru međunarodnog prava i rezolucije 1244 kad mislimo o Kosovu“.

Na pitanje da prokomentariše to što srpski predsednik kaže da rezolucija 1244 jeste „jedan kompleksan dokument koji ima i svoje dobre i svoje loše strane“, Harčenko kaže da je Vučić u pravu.

„Predsednik je u pravu, sećam se onih dana kad smo je pripremali. Bilo je teško, ali ona je vrsta kompromisa koji je bio moguć. Naravno, nije moguć kompromis da svi budu sasvim zadovoljni. Ali svakako rezolucija, prema našem mišljenju, pruža najvažnije – teritorijalnu celovitost Srbije, suverenitet, i osnovu za uspostavljanje dijaloga, na onom zdravom temelju bez žurbe, nametanja rešenja spolja, bez stvaranja nekih okvira vremenskih, trajanja dijaloga. To je najvažnije. Teške strane postoje, znam i ubeđen sam, kad ne bi bilo teških propusta u smislu implementacije rezolucije, situacija bila bolja, mnogo bolja“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.