BLOG 757. dan epidemije: Zatišje kovida, druge infekcije stupaju na scenu, ali niko nije svirao kraj pandemije

Zdravstveni radnici Kosovska MItrovica KBC
FOTO: KoSSev

Kovid 19 u ovom trenutku je blaga bolest, mere širom sveta se ukidaju, ali stručnjaci upozoravaju da se ne treba opuštati. „Niko nije svirao kraj pandemije“, upozorila je pomoćnica direktorke kovid bolnice u Batajnici dr Jelena Veličković, koja se pribojava da je ukidanje mera preuranjeno.

U Nemačkoj uskoro ističe rok trajanja miliona doza vakcina protiv kovida-19 (N1)

Uskoro ističe rok trajanja miliona doza vakcina protiv kovida-19 u Nemačkoj, objavile su agencije.

Nemačka novinska agencija (DPA) objavila je da će do kraja juna isteći rok trajanja za više od deset miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

Do kraja trećeg tromesečja taj broj će dosegnuti 50 miliona.

Nemačka je naručila 677 miliona doza vakcina za period 2021-2023, uključujući više od 375 miliona BioNTech/Pfizer vakcina.

Za list „Welt am Sonntag“, nemačko Ministarstvo zdravlja je navelo da se od 4. aprila ove godine u skladištu savezne vlade nalazi 77 miliona doza vakcina protiv kovida-19.

U kampanji vakcinacije koja je počela 27. decembra 2020. u Nemačkoj, prvu dozu primilo je 63,7 miliona ljudi, drugu dozu 63,3 miliona ljudi, a treću 49 miliona ljudi.

Srbija 24 časa: Preminulo 7 novoinficiranih 699

Broj osoba preminulih od posledica kovida u Srbiji u poslednja 24 sata je 7. Zvanično je potvrđeno 699novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije –covid19.rs. Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: Novoinficirano 34, nema preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu su registrovana 34 nova slučaja koronavirusa, od 1,282 testirana uzorka, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja. Od poslednjeg preseka nema preminulih, te je ukupan broj smrtnih slučajeva usled posledica kovida-19 na Kosovu 3,138. Opširnije u posebnoj vesti.

Dr Vukomanović: Zatišje kovida i kod dece, druge infekcije stupaju na scenu (RTS)

Zamenik direktora Instituta za majku i dete, profesor Vladislav Vukomanović kaže za RTS da je kovid 19 u ovom trenutku blaga bolest, ali da se ne treba opuštati. Ističe da ostavlja najznačajnije posledice na plućima kod dece koja su imala akutnu infekciju. Prema njegovim rečima, roditelji nemaju razloga za zabrinutost zbog nove mutacije koronavirusa.

 U pedijatrijskim ordinacijama sve je više mališana zbog drugih respiratornih infekcija.

„Treba reći da sada druge infekcije stupaju na scenu, koje su bile potisnute za dve i po godine, uključujući i grip. Na sreću nemamo pacijente na respiratoru. Kovid 19 je sada blaga bolest u ovom momentu kod dece“, objašnjava doktor.

Komentarišući epidemijsku situaciju, Vukomanović ističe da je zaražavanje dece, kao i odraslih u drastičnom opadanju, ali da se ne treba opuštati.

„Treba gledati i okolne zemlje. I u tim zemljama i u Aziji su novi sojevi, subvarijante, koje će kroz neku nedelju ili mesec doći i u našu sredinu. Treba zadržati dobre navike koje smo stekli u toku onih loših dana pandemije“, upozorava Vukomanović.

Prema njegovim rečima, roditelji zbog nove mutacije koronavirusa nemaju razloga za zabrinutost.

„Trenutno je infekcija kovid 19 obična prehlada. U ovom momentu značajnija su deca koja imaju grip i druge adenovirusne infekcije. Otvorila su se se vrata za one virusne infekcije koje su bile pre kovida“, kaže doktor.

Navodi da se u toku prijemnih dana pregleda i do 200 dece, ali da retko koje zahteva bolničko lečenje.

Kada je reč o drugim respiratornim infekcijama, Vukomanović kaže da roditelji treba da obrate pažnju da li dete ima povišenu telesnu temperaturu i kakvo mu je opšte stanje: da li jede, spava, povraća.

Posledice kovida kod deca

Govoreći o posledicima koje kovid ostavlja kod dece, doktor kaže da infekcija kod dece koja su imala akutnu infekciju najznačajnije posledice ostavlja na plućima. „To je ono što se prati mesecima, da ne kažem godinama kod dece, ali nije to enormno veliki broj dece“, naglašava doktor. Ističe da deca koja su imala najtežu formu bolesti, nemaju značajne posledice, kao i da se deca brzo oporave posle virusa.

Dr Veličković se pribojava da je ukidanje mera preuranjeno (RTS)

Pomoćnica direktorke kovid bolnice u Batajnici dr Jelena Veličković rekla je za RTS da nijedna država u svetu nije objavila kraj pandemije, neke države uvode i veoma restriktivne mere, dok su kod nas mere krajnje liberalizovane. Bojim se da je sve to pomalo preuranjeno, navela je Veličkovićeva.

Ponašamo se kao da je epidemija korone prošla iako zvanično niko nije svirao kraj pandemiji. Zaraženih i dalje ima u svim zemljama sveta, a virus i posledice koje je izazvao kod mnogih koji su bili zaraženi još moraju da se ispituju. Oko dve hiljade lekara učestvovalo je proteklog vikenda u Beogradu na velikoj svetskoj konferenciji posvećenoj borbi protiv koronavirusa.

Pomoćnica direktorke kovid bolnice u Batajnici doktorka Jelena Veličković rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici, da se trenutno u Kovid bolnici u Batajnici nalazi 190 bolesnika, od toga su 22 na intenzivnom lečenju.

„Nijedna država u svetu nije objavila kraj pandemije, neke države uvode jako restriktivne mere, dok su kod nas mere krajnje liberalizovane“, rekla je doktorka dodajući da se pribojava da je sve to pomalo preuranjeno.

Ocenjuje da je razlog tome naša želja da se ponašamo kao da se sve vratilo u normalu.

„Ja se i dalje ponašam kao i prvog dana pandemije – nosim dve kape na poslu, dve maske, rukavice i svu zaštitnu opremu. Takođe, na svim javnim mestima i dalje se trudim da poštujem meru nošenja maske jer imam utisak da je nošenje maske u zatvorenom prostoru najviše doprinela od svih mera sprečavanju širenja epidemije“, istakla je Veličkovićeva.

Napomenula je da su zaraženi stariji koji, inače, imaju veći rizik od teže forme bolesti, stariji od 70, 80 godina, a među njima ima i vakcinisanih.

„Primetila sam da su stariji koji su primili buster dozu imali bolje šanse za izlečenje“, napomenula je.

Veličkovićeva je rekla da je konferencija kojoj je prisustvovala značajna jer je to prva kovid konferencija u svetu.

„Iznenadilo me je jer je 18.000 kolega iz sveta onlajn pratilo ovu konferenciju“, rekla je doktorka i dodala da je glavna karakteristika skupa multidisciplinarnost, kao i razmena iskustava sa kolegama kako je organizovano lečenje u drugim zemljama.

Prema njenim rečima, najvažnije u vanrednim situacijama saradnja između institucija, a tokom pandemije mnogi stavovi su se i revidirali.

„Nikada brže se u svetu nisu proizvele vakcine koje su efikasne i drugi antikovid lekovi, kojima možemo da sprečimo teške forme bolesti“, objasnila je.

Veruje da smo svi naučili puno, a glavni utisak joj je da smo se naučili principu solidarnosti.

Nakon završetka pandemije, ocenila je da Kovid bolnica Batajnica može biti i opšta bolnica jer sadrži sve što jedna opšta bolnica treba da ima.

Bundestag odbacio predlog o uvođenju obaveznog vakcinisanja (N1)

Donji dom nemačkog parlamenta Bundestag odbacio je predlog o uvođenju obavezne vakcinacije za osobe starije od 60 godina.

Još od podneva je trajala žestoka bitka u Bundestagu oko predloga da se uvede obaveza vakcinisanja protiv korona virusa i to, kako je glasio konačni ustupak, samo za osobe starije od 60 godina, prenosi Dojče vele (DW).

Prvobitni predlog ministra zdravlja Karla Lauterbaha, kojeg je podržao i kancelar Olaf Šolc, predviđao je obavezu vakcinisanja za sve punoletne osobe.

Najpre je izbio sukob oko toga da li će se prvo odlučivati o samoj obavezi vakcinisanja ili o predlogu opozicionih demohrišćana (CDU/CSU) o predlogu propisa o opštim okvirima vakcinacije građana. Na kraju se ipak prvo glasalo o obavezi vakcinisanja za starije osobe – i tu je bilo očigledno da je i velik broj poslanika vladajuće koalicije glasao protiv: 296 za, 378 protiv i devet uzdržanih.

Ministar zdravlja Lauterbah (SPD) je, uoči glasanja, još jednom apelovao na mnoge poslanike Liberala (FDP), okupljene oko kopredsednika stranke Volfganga Kubickija. A oni su, iako su u koalicionoj vladi, već unapred bili protiv uvođenja takve obaveze. Ali, po broju glasova za očigledno je da su protiv bili i neki zastupnici SPD i Zelenih, piše DW.

Manje je čudno to što su se takvoj obavezi odlučno suprotstavili poslanici Alternative za Nemačku (AfD) – predsednica poslaničke grupe te stranke Alis Vajdel to je ocenila kao „zahvat u telesnu nedodirljivost“ građana. Ali, odlučno su se suprotstavili i opozcioni Demohrišćani, jer nisu dobili podršku za njihov propis: oni žele zakonski okvir vakcinacije koji bi bio prilagođen opasnosti od zaraze.

Ključni element tog njihovog predloga jeste registar vakcinisanih osoba i to se i našlo u predlogu o obaveznom vakcinisanju.

Takva evidencija građana je nešto što Liberali ne žele ni da čuju, pa je predlog opozicije doživeo još veći poraz: 172 za, 497 protiv i devet uzdržano.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.