BLOG 756. dan epidemije: Kon – Epidemiološka situacija povoljnija, ali ne treba da se zavaravamo

Korona KBC Kosovska Mitrovica zdravstveni radnici
FOTO: KoSSev

Epidemiološka situacija je povoljnija, dobra je vest što u nedelji posle izbora nije uočen porast ili stagnacija broja novoobolelih, kazao je epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije, Predrag Kon. „To indirektno pokazuje da virus nema takav potencijal kakav je imao“, ocenio je za Tanjug, ali i dodao da predstojeći uskršnji praznici mogu da predstavljaju rizik s obzirom na očekivani dolazak građana iz inostranstva. „Ne treba se zavaravati, još uvek imamo četvorocifren broj novozaraženih“, upozorava on.

Samo jedna kazna zbog nepoštovanja mera protiv kovida

Kosovska policija izrekla je samo jednu kaznu u prethodna 24 sata zbog nepoštovanja antikovid mera širom teritorije Kosova.

Mere – sa „obaveznih“ spuštene na nivo „snažnih preporuka“

Govoreći o preporukama, epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije, Predrag Kon, kaže da su one sada definisane tako da su spuštene sa „obaveznih“ na nivo „snažnih preporuka“ za stanovništvo u zatvorenom.

„U ovakvoj situaciji izgleda da je to dovoljno iako lično nisam mislio tako. Mislio sam da je neophodno da bude obavezno i tek kad se spusti na trocifreni broj dnevno obolelih da se tad može snažno preporučiti. Međutim, ovo se sporije spušta, ali se spušta“, rekao je Kon.

„Ovo jeste završnica. U toj završnici su nijanse u pitanju. Niko ne treba da sumnja da će se on ponovo javiti u toku ove godine, da li na leto ili tek na jesen“, rekao je Kon i ponovio da još uvek nema bolje mere zaštite od vakcinacije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.