KOSTT u lošem finansijskom stanju zbog pokrivanja utrošaka struje na Severu

Foto: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Javno preduzeće KOSTT na ivici je finansijskog kolapsa, zbog visokih troškova plaćanja električne energije u četiri opštine sa srpskom većinom na Severu Kosova.

KOSTT je samo u prva dva meseca ove godine, januar i februar, platio oko 13 miliona evra za struju koju su građani srpske nacionalnosti potrošili u tim opštinama.

Što se tiče marta, očekuje se da će finansijski troškovi biti znatno veći nego prethodnih meseci. Ukupan finansijski trošak za severni deo Kosova za 2021. godinu iznosio je oko 41 milion evra.

Portparolka ove kompanije, Zana Bajrami-Rama, kazala je za KosovaPress da je zbog nerešene situacije u severnom delu Kosova, kao i zbog neizmirenih obaveza strana, finansijska situacija KOSTT-a izuzetno otežana.

Kako naglašava, ne postoji budžet kojim bi se pokrili gubici severa od utrošene, a neplaćene struje.

„U nedostatku budžeta za pokrivanje gubitaka električne energije sa severa, koja se koristi a nije plaćena, trenutno se za pokrivanje ove potrošnje električna energija povlači u vidu odstupanja iz elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope. Ova odstupanja su u suprotnosti sa KOSTT/ENTSO-E sporazumom o povezivanju i ipak predstavljaju dodatne finansijske obaveze za KOSTT kao nezavisnu regulatornu oblast. Kao rezultat nerešene situacije u severnom delu Kosova, kao i zbog neizmirenih obaveza prema KOSTT-u, finansijska situacija te insistucije je izuzetno otežana. Za sva odstupanja prouzrokovana evropskom interkonekcionom sistemu, kako za gubitke severa, tako i za odstupanja izazvana od strane trećih lica, KOSTT se fakturiše kao ugovorna strana sa ENTSO-E“, kaže ona.

Pored toga, Rama je naglasila da je teška finansijska situacija u KOSTT-u i zbog iznosa sredstava koje je ta kompanija uplatila u 2021., kao i u prvim mesecima ove godine za severni tok.

„Ukupan finansijski utrošak za severni deo Kosova za 2021. godinu je oko 41 milion evra. Cena za januar 2022. je blizu 8 miliona evra, dok je za februar 2022. preko 5 miliona evra. Što se tiče marta, tačni podaci se još ne mogu dati, ali se očekuje da će finansijski troškovi za mart biti znatno veći. Kao rezultat nerešene situacije u severnom delu Kosova, kao i zbog neizmirenih obaveza treće strane prema KOSTT-u, finansijska situacija KOSTT-a je izuzetno otežana. KOSTT je do sada uspeo da obezbedi svakodnevni rad kompanije“, kazala je ona.

Takođe, KOSTT je zatražio od Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE) da hitno ukine sa licence za Operatora prenosnog sistema, obavezu pokrivanja utrošaka u četiri severne opštine Kosova ili da pronađe drugi mehanizam za pokrivanje tog troška.

Ova kompanija je zatražila od nadležnih institucija da se hitno pozabave situacijom u snabdevanju električnom energijom severnog dela Kosova, kao i od strana povezanih sa prenosnim sistemom, koje nisu ispunile svoje finansijske obaveze prema KOSTT-u za ispunjavanje ovih obaveza.

Kancelarija kosovskog premijera i Ministarstvo privrede nisu reagovali na tešku finansijsku situaciju u KOSTT-u.

U međuvremenu, opozicija kritikuje vlast i vladajuću stranku zbog situacije koja je nastala u KOSTT-u, nakon skupštinske preporuke za plaćanje struje na severu.

Predsednik Odbora za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu Demokratske partije Kosova (PDK), Ferat Šalja (Shala) rekao je za KosovaPress da je kompanija KOSTT na ivici bankrota, a za to okrivljuje vladu zato što ništa nije preduzela.

„Izneli smo zabrinutost zbog teške finansijske situacije u KOSTT-u i zbog nezakonitih plaćanja na koje su Vlada i parlament posebnom rezolucijom obavezali da plate deo na severu. Samo poslednjih meseci, utrošak iznosi preko 13 miliona evra, za januar i februar, a KOSTT je na ivici bankrota. Vlada nije preduzela nikakve konkretne radnje po tom pitanju. Iskreno je uznemirujuće. Jedna od tačaka koju smo tražili za formiranje skupštinske komisije bila je upravo ova zabrinutost kompanije KOSTT i pravnih radnji koje su se desile sa KOSTT-om i oko toga. Čak i u rezolucijama je postojao rok, protekli su svi mogući zakonski rokovi da se ova pojava zaustavi, ali nažalost odgovornost vlade u tom pogledu ne postoji i KOSTT ide ka bankrotu“, kaže Šalja.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Palj Ljekaj (Pal Lekaj) takođe ističe da je za krah budžeta KOSTT-a odgovorna vlada i najveća poslanička grupa Samoopredeljenje.

Poslanik Lekaj, hitno traži od vlade da reši pitanje naplate na severu.

„KOSTT se nalazi u situaciji narušavanja budžeta, kako smo na vreme upozorili. Iako je to odluka kosovskog parlamenta koja traje šest meseci i dobili smo pismo od KOSTT-a da budemo oprezni, jer više nemaju budžet da plaćaju struju koju troše građani na severu Kosova i ne plaćaju. Mi smo na početku rekli da je nepravedno da drugi građani plaćaju na ovaj način i tražili smo da se hitno nađe rešenje za rešavanje ovog pitanja… Insistiramo da se to pitanje hitno reši. Vlast gotovo ćuti. Stoga je bilo nepravedno naplatiti KOSTT za izmirenje duga. „Mi ćemo kao opozicija insistirati da taj teret pripadne vlasti ili da se donese političko rešenje“, naglasio je on.

Skupština Kosova je 6. maja 2021. godine, sa 61 glasom za, bez prisustva poslanika opozicije, usvojila preporuke Odbora za privredu povodom zahteva kompanije KOSTT da obezbedi 11 miliona evra za pokriće gubitaka za opštine na Severu Kosova.

Među preporukama je i da je Vlada Kosova bila obavezna da u roku od 6 meseci pronađe rešenje za sistem naplate struje u opštinama na Severu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.