BLOG 665. dan epidemije: Brojke skaču ali slika o pravom stanju tek posle praznika

Prelaz, Granica merenje temperature kovid korona
FOTO: KoSSev

Broj novozaraženih višestruko je uvećan, ali pravo stanje će se znati posle praznika. Brojke skaču i prema podacima srpskog ministarstva zdravlja, kao i kosovskog. Na prvi pogled je vidljivo da se većina ne pridržava mera, pre svega kada je u pitanju nošenje maske i fizička distanca. Dodatno, otpor prema vakcinisanju ne jenjava, dok stručnjaci istovremeno potvrđuju da je „četvrta doza vrlo verovatna“. U EU je već vakcinisano 80% građana.

Dr Udovičić: Očekujemo masovnije prijeme u bolnicu od sutra (RTS/Nova.rs)

Komandant Vojne bolnice Karaburma, dr Ivo Udovičić, kaže da ima naznaka da se povećava broj hospitalizovanih pacijenata i da će broj novozaraženih biti značajno veći već koliko sutra i prekosutra.

„Očekujemo masovnije prijeme u bolnicu od sutra. Sigurno ćemo imati veliki broj pacijenata. Mi znamo da omikron soj ne daje veliki procenat hospitalizacije, ali i znamo da imamo nižu stopu vakcinisanih i da je delta soj tu, kao i da je naša populacija starija“, rekao je Udovičić u Beogradskoj hronici na RTS-u.

Napominje da nemaju podatak da imaju pacijente sa omikron sojem.

„Mi pratimo kliničku sliku i lečimo na osnovu toga. Znamo da omikron daje lakšu kliničku sliku. Ono što je nama otežavajuća okolnost je da smo značajno manje vakcinisani i ne znamo kako se omikron ponaša kod nevakcinisanih osoba. Tek očekujemo to da vidimo i da vidimo koliko će zaraženih omikronom zahtevati hospitalizaciju“, naglasio je Udovičić.

Najveći problem će, dodaje, osetiti zdravstveni sistem.

„Mi već dve godine živimo u dva paralelna sveta. Veliki problem je kada ispadne jedan čovek i jedan lekar. Mi ćemo imati, očekujemo, i do 30 i 40 odsto zaražavanja. Bez obzira na to što smo vakcinisani, oni koji će biti zaraženi će morati u izolaciju“, istakao je Udovičić.

Navodi da oni koji rade u crvenim zonama, nisu plaćenici farmaceutske industrije.

„Mi znamo i vidimo koliko je vakcina efikasna na primeru naših pacijenata. Mi smo u kovid bolnici imali preko 50 pacijenata mlađih od 50 godina u jedinici intenzivne nege, imali smo šestoro preminulih i niko nije bio vakcinisan. Kad umre mlada osoba, to je nama najteže. Oni se pokaju svi što se prethodno nisu vakcinisali. Nemamo vakcinisanih mlađih od 50 godina u jedinici intenzivne nege“, rekao je Udovičić.

Mi, navodi, drugih lekova nemamo sem vakcine.

„Nijedan lek nije efikasan kao vakcina. Kad god primite vakcinu, dobro je. I uvek je bolje primiti vakcinu nego živ virus. Prvu dozu kada primite treba dve nedelje da se razviju antitela, a za te dve nedelje morate malo i da se čuvate. Vakcina mlade ljude 100 odsto štiti od smrti i težih formi bolesti i invaliditeta. Starije ne štiti, njihov imunitet je star i zato je još veća odgovornost na mladim ljudima. Nama je puna bolnica starih osoba, neko je njima doneo virus u kuću“, kazao je dr Udovičić.

Navodi da lekari već dve godine ne znaju za praznike i godišnje odmore.

„I nama se uvek, zbog naše neodgovornosti, dogodi nešto nepredviđeno kada planiramo odmore“, zaključio je dr Udovičić.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: Bez preminulih, ali raste broj aktivnih i novoinficiranih

Za poslednja 24 sata na Kosovu su zabeležena 304 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 10.042, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja. Nema smrtnih slučajeva.

Više o tome u posebnoj vesti.

Srbija 24 sata: Preminule 22 osobe, novoinficiranih 7,949

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida preminule 22 osobe. Zvanično je potvrđeno 7,949 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Šta je flurona i postoji li opasnost od „blizanačke epidemije“

Prvi slučaj flurone registrovan je u Izraelu, a potom i u Hrvatskoj. Zdravstveni stručnjaci strahuju od „blizanačke epidemije“, odnosno istovremene epidemije koronavirusa i sezonskog gripa koja bi mogla dodatno da optereti zdravstveni sistem.

Više o tome u posebnoj vesti.

550 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je u poslednja 24 sata 550 kazni širom teritorije Kosova, zbog nepoštovanja epidemioloških mera.

U kovid bolnici u Batajnici oko 300 pacijenata, znatno manje mladih nego ranije (N1/RTS)

U kovid bolnici u Batajnici na bolničkom lečenju nalazi se gotovo 300 pacijenata, od kojih je 47 na intenzivnoj nezi, izjavila je zamenica direktora te bolnice Aleksandra Spurnić. Ona je navela da su najviše hospitalizoani nevakcinisani pacijenti, stariji bolesnici i oni sa hroničnim oboljenjima i da, u odnosu na prethodni talas, ima znatno manje mladih u bolnici u Batajnici.

Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla da su u petak primljena 22 nova pacijenta i dodala da je situacija za sada bolja nego pre nekoliko meseci, kada je bio aktuelan delta soj koronavirusa.

Spurnićeva je istakla da je klinička slika pacijenata danas značajno lakša, da imaju obostranu upalu pluća, ali da ona „nije tako ozbiljna“, kao i da ne zahtevaju visoke protoke kiseonika.

Zamenica direktora kovid bolnice u Batajnici je ocenila da je, prema kliničkoj slici pacijenata koja podseća na prehladu, među hospitalizovanima dominantan omikron soj koronavirusa.

„Ne treba zaboraviti da u populaciji još uvek ima i delta soja koji daje jako ozbiljnu kliničku sliku“, rekla je Spurnićeva.

Kako je kazala, u Batajnici su najviše hospitalizovani nevakcinisani pacijenti, stariji bolesnici i pacijenti sa hroničnim bolestima i dodala da, u odnosu na prethodni talas, ima znatno manje mladih koji su hospitalizovani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.