Šta je flurona i postoji li opasnost od „blizanačke epidemije“

Foto: Printscreen, N1

Prvi slučaj flurone registrovan je u Izraelu, a potom i u Hrvatskoj. Zdravstveni stručnjaci strahuju od „blizanačke epidemije“, odnosno istovremene epidemije koronavirusa i sezonskog gripa koja bi mogla dodatno da optereti zdravstveni sistem.

Flurona predstavlja istovremenu zarazu koronavirusom i sezonskim gripom. Naziv ove pojave nastao je upravo kombinacijom reči „korona“ i reči „flu“, što na engleskom jeziku znači grip (flu).

Prvi slučaj flurone potvrdile su izraelske vlasti u četvrtak. Registrovan je kod porodilje u bolnici u izraelskom gradu Petah Tikva.

Direktor ginekološkog odeljenja bolnice u Petar Tikvi Arnon Vižnicer rekao je da je porodilja bila pozitivna na koronavirus i grip čim je primljena u bolnicu, što je kasnije potvrđeno još jednim testiranjem na oba virusa.

Zaražena žena je bila nevakcinisana protiv koronavirusa i protiv gripa, ali je imala samo blage simptome i puštena je iz bolnice u dobrom stanju.

Ovo je prvi dokumentovani slučaj istovremene infekcije koronavirusom i virusom gripa, ali zdravstveni stručnjaci veruju da je bilo i drugih koji nisu zvanično potvrđeni. Izveštaja o pacijentima sa gripom i kovidom 19 bilo je u SAD već u proleće 2020. godine.

Strah od „blizanačke epidemije“ 

Izraelsko ministarstvo zdravlja istražuje slučaj i pokušava da utvrdi da li bi kombinacija dva virusa mogla da izazove ozbiljnije simptome.

Stručnjaci upozoravaju da istovremena zaraza gripom i nekim drugim respiratornim virusima svakako slabi telo i imunski sistem.

Čak i kada se ne nalaze istovremeno u jednom telu, pojava dva virusa u istom periodu može stvoriti ozbiljne probleme zdravstvenim sistemima koji su već opterećeni. U Izraelu je poslednjih nedelja zabeležen rast broja obolelih od sezonskog gripa. Prošle nedelje je 1.849 Izraelaca sa gripom primljeno u bolnice, uključujući 605 dece i 124 trudnice i porodilje.

Zato zdravstvene vlasti u Izraelu strahuju od pojave „blizanačke epidemije“ (twindemic), odnosno istovremene epidemije koronavirusa i sezonskog gripa. Strahuje se da bi veliki broj slučajeva gripa i kovida 19 mogao da preoptereti bolnice, što je prošle godine sprečeno rigoroznim epidemijskim merama širom sveta.

Pretpostavlja se i da će istovremeno veliki broj zaraženih koronavirusom i sezonskim gripom dovesti i do sve većeg broja slučajeva flurone, odnosno da će sve više ljudi biti inficirano kombinacijom oba virusa.

Prvi slučaj flurone registrovan i u Hrvatskoj 

Prvi slučaj flurone detektovan je u ponedeljak i u Hrvatskoj, potvrdila je za Hrvatsku radio-televiziju doktorka Jasmina Vraneš iz zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo.

„Juče smo kod pacijentkinje detektovali oba virusa. Nije nepoznato da je moguće zaraziti se sa više patogena odjednom. Krenuće grip, on je obično prisutan između Božića i Uskrsa. Prošle godine ga nije bilo, ali imali smo slučajeva preko leta. Moramo videti kakva će biti klinička slika kod osoba koje imaju oba virusa odjednom“, rekla je doktorka Vraneš.

Epidemiološkinja Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Dijana Majer istakla je da flurona u Hrvatskoj komplikuje situaciju i da se simptomi dve infekcije preklapaju, pa ih je teško razlikovati.

„Grip ima teže simptome, brže se javljaju. Temperatura je 39, prisutni su bolovi u mišićima. Kod kovida su blaži simptomi i bolest postepeno napreduje. Jedna i druga kombinacija zavise od pojedinca, od toga da li je vakcinisan i od komorbiditeta. Nije isto hoće li je dobiti mlađa ili starija osoba“, objasnila je doktorka Majer.

Istakla je da je u svakom slučaju preporučena vakcinacija i protiv koronavirusa i protiv sezonskog gripa.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.