Treći dan Božića – Sv. Stefan Arhiđakon

FOTO: KoSSev

Danas je treći dan Božića, dan Svetog arhiđakona Stefana, koji je nekim porodicama i krsna slava, a slavu danas proslavlja i Republika Srpska.

Juče se proslavljao spomen Sabora Bogorodice, a kako je juče kazao o. Gojko Perović, često u crkvenom kalendaru bude da je na sutrašnji dan glavnog praznika on posvećen onima koji su učestvovali u događaju – dakle, „Onoj koja Ga je rodila“ kada su božićni praznici u pitanju. Rađanje je povezao sa žrtvovanjem i nesebičnim davanjem.

A Stefan prvi od sedam đakona, pomagao je siromašnim u Jerusalimu, rukopoložen od strane svetih apostola da upravo to čini, zbog čega je i prozvan arhiđakonom. Prema Sv. pismu, činio je čuda snagom svoje vere, da bi bio oklevetan lažno i kamenovan do smrti zbog čega se i naziva Stefan Prvomučenik. Bogorodica je sa svetim Jovanom Bogoslovom videla njegovo mučenje i molila se za njega, na godinu dana posle silaska Duha Svetoga na apostole.

Danas je Sv. Stefan ili Stevanjdan prva krsna slava nakon samog dana Božića. Običaj je da se na Stevanjdan iznosi božićna slama iz kuće, polaže u štalu, donosi u voćnjak, među pčele, ili druge delatne objekte, radi roda i napretka, jer se veruje u njenu plodotvornu moć.

Božić i Uskrs su dva najveća hrišćanska praznika, kao i državni praznici u Srbiji i to, posle više prekida – ponovo od 2001. godine. I na Kosovu je Božić praznik – prema kosovskom institucionalnom kalendaru praznovanja.

Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.