BLOG 629. dan epidemije: Omikron soj registrovan u 38 zemalja, za sada bez smrtnih slučajeva

Foto: Printscreen, N1

Novi soj koronavirusa – omikron je identifikovan u 38 zemalja sveta, ali za sada nije prijavljen nijedan smrtni ishod, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). SZO je navela da je potrebno nekoliko nedelja da se dobije preciznija slika o potencijalnom uticaju omikrona, da se utvrdi stepen zaraznosti, snaga vakcina, kako deluju testovi i tretmani. Novi soj virusa, koji je SZO označila kao zabrinjavajući, prvo je prijavljen u Južnoj Africi 24. novembra.

Srbija 24 sata: 1,613 novozaraženih, 39 preminulih

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 39 osoba. Zvanično je potvrđeno 1,613 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru su 164 osobe, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 3,567.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: Četiri nova slučaja infekcije

Za poslednja 24 sata na Kosovu su zabeležena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 1,563, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz sledećih opština: Prištine – 3 i jedna iz Podujeva.

Opširinje u posebnoj vesti.

Omikron soj stigao u Hrvatsku: Pacijent bio u kontaktu sa osobom iz J.Afrike

Novootkrivena varijanta koronavirusa, koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nazvala omikron, i zvanično je evidentirana u Hrvatskoj. Ovu informaciju su u subotu potvrdili na Institutu Ruđer Bošković, o čemu su se oglasili i kratkim saopštenjem.

Rekli su da je osoba koja se testirala izrazila sumnju u mogućnost da je zaražena novim sojem virusa. Ističe se da je pomenuta osoba bila u kontaktu sa drugom osobom iz Južnoafričke Republike, prenosi Nova.RS.

Ašanin: Lakše se diše u Batajnici, zdravstveni radnici uložili ogromne napore

Situacija sa koronavirusom u Srbiji se poboljšava, a lakše se diše i u bolnici u Batajnici i u Klinici za tropske i infektivne bolesti, kaže direktor Kliničkog centra Srbije profesor Milika Ašanin.

„I u kovid bolnicama Kliničkog centra Srbije, u Batajnici i Klinici za infektivne i tropske bolesti, situacija se poboljšava i polako smiruje. Na današnji dan u Batajnici ima 565 hospitalizovanih, a 15. oktobra smo imali 831 pacijenta, bili su popunjeni kapaciteti. Na intenzivnoj nezi je sada 60 pacijenata, a 39 je intubiranih. To je značajno manje od 15. oktobra kada je na intenzivnoj nezi bilo 110 pacijenata, a 70 intubiranih“, navodi Ašanin za RTS.

Srpske sredine na KiM: Novozaraženih 36, preminulih nema

U srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima 36 osoba obolelo je od kovida zaključno sa jučerašnjim datumom, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Testirano je ukupno 125 uzoraka, a novooboleli su iz: Kosovske Mitrovice – 12, Zubinog Potoka – 10, Zvečana – 8, Štrpca i Prilužja po 2, Leposavića i Kamenice po 1.

Trenutno su aktivna 493 slučaja u srpskim sredinama na KiM.

Opširnije u posebnoj vesti.

SZO: Omikron soj registrovan u 38 zemalja, za sada bez smrtnih slučajeva

„Preliminarni podaci naizgled ukazuju na veću zaraznost i uglavnom to je sve što znamo za sada“, rekao je portparol SZO, Kristijan Lindmajer, čije je sedište u Ženevi.

Direktor SZO za hitna pitanja Majkl Rajan rekao je da će organizacija dobiti odgovore koji su potrebni svetu.

„Sada treba da imamo poverenje u nauku, da budemo strpljivi i da se ne plašimo. I za sada nije neophodno menjati vakcine koje koristimo“, rekao je Rajan i apelovao na ljude da se vakcinišu.

On je, međutim, dodao da se mnogo toga sada radi da se vidi kako bi mogle da se promene te vakcine ako bude potrebno da se promene.

Novi soj virusa, koji je SZO označila kao zabrinjavajući, prvo je prijavljen u Južnoj Africi 24. novembra.

Iako su van Južne Afrike prve zaraze bile uglavnom vezane za osobe koje su putovale u tom regionu, prvi slučajevi lokalnog prenosa pojavili su se u SAD i u Australiji.

SZO je ocenila da je „velika“ verovatnoća da će se omikron proširiti na svetskom nivou, iako ostaju mnoge nepoznanice.

Portparol SZO je podsetio da je danas najveći broj slučajeva kovida-19 izazvan sojem delta.

„Restrikcije uvedene u brojnim zemljama pre samo dve nedelje uvedene su zbog rasta broja slučajeva vezanih za delta soj, ne treba to zaboraviti“, rekao je portparol SZO.

SZO o omikronu: Zatvaranjem granica možemo kupiti vreme

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije u zapadnom Pacifiku tvrde da zatvaranjem granica, kao merom koju su usvojile neke države, možemo kupiti vreme za hvatanje u koštac sa omikron sojem korona virusa, ali da mere koje se primenjuju i iskustvo stečeno u radu sa delta sojem treba da ostanu osnova za borbu protiv pandemije.

“Dok se nekoliko zemalja u regionu suočava sa porastom broja infekcija, slučajevi kovida-19 i smrtni slučajevi u mnogim drugim zemljama su se smanjili”, izjavio je regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik doktor Takeši Kasai novinarima na virtuelnoj konferenciji emitovanoj iz Manile, a prenosi Tanjug.

Glavna naučnica SZO: „Omikron veoma prenosiv, ali ne treba paničiti“

Glavna naučnica Svetske zdravstvene organizacije Sumja Svaminatan, izjavila je danas da je nova varijanta korona virusa omikron veoma prenosiva, ali da ljudi ne bi trebalo da paniče zbog toga.

Svaminatanova je, tokom intervjua na konferenciji Rojters nekst, rekla da je pravi odgovor biti spreman i oprezan i ne paničiti pred novom varijantom.

Koje su prednosti, ali i ograničenja novih lekova protiv kovida-19

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova „Inovia“ Bojan Trkulja izjavio je da je dolazak novih lekova protiv kovida odlična vest i da su brojne prednosti, ali da kao i sa svakim lekom postoje ograničenja, zbog čega smatra da je obavezna vakcinacija šansa za izlazak iz pandemije. Trkulja je dodao da se lekovi uzimaju pet dana i na taj način se postiže velika efikasnost u sprečavanju najtežih formi koronavirusa. Takođe je istakao da i posle dve godine borbe sa koronavirusom i više od šest milijardi doza vakcina, obavezna vakcinacija korak koji mora da se razmatra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.