BLOG: 536. dan epidemije: UNICEF i SZO pozivaju da škole ostanu otvorene, uz poštovanje mera

klupe škole
FOTO: KoSSev

Danas je prvi septembar, dan kada se đaci vraćaju u školske klupe, međutim, to ne važi za učenike na Kosovu – kako one koji nastavu prate po kosovskom, tako i one koji se obrazuju u školama koje rade po srpskom sistemu. Odlukom kosovske vlade, početak školske godine na Kosovu je odložen za 13. septembar, te škole i dalje ostaju zatvorene. Sa druge strane, iako se danas neće vratiti u školske klupe, učenici u srpskim sredinama, međutim, ipak će krenuti sa radom i to prema trećem – online modelu rada koja je usvojen u Beogradu.

Sa druge strane, uoči početka nove školske godine, Svetska zdravstvena organizacija za Evropu i regionalna Kancelarija UNICEF-a, pozvale su države da škole ostanu otvorene, uz primenu epidemioloških mera. Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge ocenio je da je pandemija izazvala „najkatastrofalniji poremećaj u obrazovanju u istoriji“. Upozorio je da će proći još vremena pre nego što pandemiju ostavimo iza sebe, ali da školovanje dece u školi mora ostati primarni cilj.

133.000 vakcina povučeno iz upotrebe na Kosovu, istekao im rok

Ministar zdravlja, Arben Vitia, saopštio je da su 133.234 vakcine AstraZeneke, koje su bile deo donacije iz Norveške, a kojima je istekao rok krajem avgusta, u sredu uklonjene iz upotrebe.

Više o tome u posebnoj vesti.

Srbija: Više od 3.000 novoobolelih, 15 lica preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 15 osoba. Zvanično je potvrđeno 3.346 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 87 osoba, dok broj pacijenata na bolničkom lečenju nastavlja da raste i sada je 1.308.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 22 osobe preminule, 1.894 nova slučaja zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu su zabeležena 1.894 nova slučaja zaraze koronavirusom, 22 osobe su preminule, dok je broj testiranih 14.284, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Preminule su 22 osobe – 13 žena i 9 muškaraca. Najveći broj preminulih je u starosnoj dobi iznad 80 godina.

Opširnije u posebnoj vesti.

Gračanica: Još devet novoobolelih

U opštini Gračanica tokom proteklih 24 sata, kod još 9 lica potvrđena je infekcija Kovid 19, prenosi RTK2.

Krizni štab Opštine Gračanica apeluje na građane i privredne subjekte da se pridržavaju mera i preporuka za smanjenje broja obolelih od zarazne bolesti Kovid 19, pre svega obavezno nošenje zaštitnih maski, držanje distance, pojačano održavanje higijene, kao i poštovanje mera ograničenja broja okupljenih, kako u zatvrenom tako i na otvorenom prostoru.

Opštinska inspekcija intenzivno kontroliše poštovanje mera zaštite od virusa Kovid 19 i svako ko ih bude kršio biće kažnjen.

Gnjilane: Preminula trudnica zaražena koronom

Trudnica zaražena koronavirusom preminula je danas u Univerzitetsko kliničkom centru Kosova.

Kako prenose mediji, ona se lečila u bolnici u Gnjilanu, a nedavno je hospitalizovana na Infektivnu kliniku u Prištini.

Preminula trudnica, prema rečima članova porodice, živela je u Nemačkoj a u Gnjilane je došla na odmor. Ona nije bila vakcinisana anti-kovid vakcinom.

U Crnoj Gori revakcinisano 40,5 odsto stanovništva

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv korona virusa vakcinisano je 46,2 odsto punoletnog stanovništva, a revakcinisano 40,5 odsto, prenosi Nova.rs.

Do sada je dato 396.383 doza vakcina protiv korona virusa.

Prvu dozu vakcine primilo je 211.397 osoba ili 34,1 odsto, a drugu 184.986 ili 29,8 odsto ukupnog stanovništva.

Kon: Ne slati bolesno dete u školu – neka uči onlajn

Imunolog i član Kriznog štaba, Predrag Kon, poručio je da su modeli za odvijanje nastave u školama ambiciozniji u odnosu na prošlu godinu i istakao da je bitno da se bolesno dete ne šalje u školu.

„Svako dete koje ima temperaturu ili virus koji može da ukazuje na kovid, treba da ostane kod kuće i uči onlajn“, rekao je Kon za Pink.

Opširnije u posebnoj vesti.

KP: Skoro 4.000 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 3.981 kaznu zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

SZO prati novu varijantu koronavirusa nazvanu „mu“

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prati novu varijantu korona virusa, nazvanu „mu“, koja je prvi put identifikovana u Kolumbiji u januaru, saopštila je ta organizacija UN.

Nova varijanta sa naučnim nazivom B.1.621 za sada je dobila klasifikaciju „varijanta koju treba pratiti“, navela je SZO u svom sedmičnom epidemiološkom biltenu o evoluciji pandemije koronavirusa.

SZO je precizirala da ta varijanta ima mutacije koje bi mogle da ukažu na rizik od rezistencije na vakcinu, i naglasila da su potrebne dodatne studije o ispitivanju karakteristika tog soja koronavirusa.

Mu je prvi put otkriven u Kolumbiji u januaru, a kasnije u drugim zemljama Latinske Amerike i u Evropi.

238 preminulih za mesec dana na Kosovu

Mesec avgust na Kosovu je obeležio veliki porast broja inficiranih, preminulih kao i prenatrpanost bolnica pacijentima koji su oboleli od kovida.

Kako prenosi RTK2, samo u prethodnom mesecu preminulo je 238 ljudi, dok je od kovida obolelo više od 36.000 osoba.

Broj aktivnih slučajeva na Kosovu je 26.886, a bolnicama koje rade po kosovskom obrazovnom sistemu nalazi se 1.120 pacijenata – od kojih su 1.060 na terapiji kiseonikom i 60 u ozbiljnom zdravstvenom stanju.

U poslednjim danima primetno je i da oboljeva sve više mlađih ljudi, dok su ujedno zabeleženi smrtni slučajevi među mlađom generacijom.

Pre dva dana preminula je 31-godišnja trudnica u Prištini koja nije bila vakcinisana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.