KFOR pojačava prisustvo trupa povodom vežbi „OPREH nivo II“

Kfor
Foto: SASA DJORDJEVIC / AFP

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

KFOR najavljuje privremeno uvećano prisustvo svojih trupa, kao deo vežbi pod nazivom „OPREH nivo II“, koje se održavaju od kraja avgusta do septembra.

Navode da je mali kontingent iz Velike Britanije stigao na Kosovo 13. avgusta sa zadatkom da uspostavi neophodnu infrastrukturu za smeštaj većeg britanskog kontingenta koji će učestvovati u ovoj vežbi.

Britanski vojnici viđeni su na ulazu u kamp “Bechtel-enkas”, gde su smeštene avganistanske izbeglice.

KFOR je najavio da je „OPREH Nivo II“ rutinska vežba za podršku misiji KFOR-a, koja se održava svake druge godine.

„U vežbi učestvuju stotine vojnika iz zemalja NATO-a koji se integrišu u KFOR, u okviru rezervnih operativnih snaga KFOR-a. Dodatne rezervne snage NATO-a mogu biti pozvane u slučaju neočekivanog događaja u kojem je KFOR-u potrebna pomoć da održi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, kao deo Rezolucije 1244 iz 1999. Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Vežba će se završiti 5. septembra, uključivaće različite scenarije, kao što su gužve, neredi, obuke za slobodu kretanja, operacije bezbednosti. Na kraju vežbe sve dodatne snage napustiće Kosovo i vratiti se u svoje zemlje”, navodi KFOR.

KFOR je najavio da će 5. septembra trupe izvesti direktnu obuku na aerodromu u Đakovici.

„Tokom obuke, lokalne zajednice će videti povećan broj vozila, što će uključivati i oklopna vozila. KFOR će preduzeti sve neophodne mere kako bi ublažio sve brige koje bi mogle biti izazvane kod stanovništva“, rekao je KFOR.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.