BLOG 531. dan epidemije: Za nedelju dana 93 preminulih na Kosovu, preti policijski čas

korona mere kovid mitrovica
FOTO: KoSSev

Kosovsko ministarstvo zdravlja, usled velikog povećanja broja novozaraženih i preminulih na Kosovu u proteklom periodu, razmotrilo je usvajanje novih strožih mera u septembru, među kojima je i ponovno uvođenje policijskog časa, saopštila je juče Ugostiteljsko-turistička komora. U poslednjem kovid izveštaju koji je objavljen juče, na Kosovu je preminulo čak 18 lica, a u proseku se broji i preko 2.000 novozaraženih od koronavirusa. Nadležne institucije razmatraju i datum početka nove školske godine. Prema još nezvaničnim saznanjima kosovskih medija, na Kosovu će, usled pogoršane epidemiološke situacije, nova školska godina početi kasnije – 13. septembra. 

Bela kuća: Vakcinisano 50 odsto dece između 12 i 17 godina (RTS)

U SAD polovina dece uzrasta od 12 do 17 godina dobila je najmanje jednu dozu vakcine protiv kovida, a u ovom starosnom dobu primetan je najveći rast u vakcinaciji, saopštila je Bela kuća.

„Napravili smo veliku prekretnicu u naporima da vakcinišemo mlade – 50 odsto dece od 12 do 17 godina je primilo najmanje jednu dozu“, izjavio je koordinator Bele kuće za koronavirus, Džef Zajents, prenosi Rojters.

Naglasio je da je najveći porast u vakcinaciji upravo kod adolescenata.

Zajents je dodao da se u SAD sve više od zaposlenih traži da budu vakcinisani.

Inficiran koronavirusom otišao da se vakciniše pa ga policija kaznila sa 500 evra

Kosovska policija u Istoku kaznila je osobu koja je, nakon što je bila zaražena kovidom 19, otišla na vakcinaciju, ne pridržavajući se obaveza o izolaciji. Kako policija navodi, incident se dogodio danas u podne.

Policajci u Centru za vakcinaciju u Istoku, tokom razgovora sa ovim obolelim, saznali su da je on zapravo bio bolestan od kovida 19 i izrekli su mu novčanu kaznu u skladu sa Zakonom o sprečavanju i suzbijanju pandemije koronavirusa. Opširnije u posebnoj vesti.

Načelnica GAK-a: Pet trudnica preminulo za kratko vreme od kovida 19, ali nema mesta panici

Ana Mitrović Jovanović, načelnica Dnevne bolnice u GAK Narodni front rekla je za RTS da su se u trećem talasu pandemije lekari suočili sa težim kliničkim slikama kod trudnica, a da je u početku to bilo drugačije. Međutim, moramo reći da nema mesta panici, ali preporučujemo vakcinaciju da bi prevenirale komplikacije, kaže Mitrović Jovanović. Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: Osmoro preminulih, 2.434 nova slučaja infekcije

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo osam osoba. Zvanično su potvrđena 2.434 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 65 osoba, dok broj pacijenata na bolničkom lečenju nastavlja da raste i sada je 1.079.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: I dalje preko 2.000 novozaraženih, 16 lica preminulo

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 2.098 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 16 osoba je preminulo, dok je broj testiranih 12.564, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

U istom periodu izlečeno je 1.614 osoba.

Opširnije u posebnoj vesti.

Vojska Srbije postavila šatore ispred kovid ambulante u Kragujevcu

Zbog povećanog broja pregleda građana i najavljenih atmosferskih padavina, pripadnici Vojske Srbije su u petak postavili šatore ispred kovid ambulante ATD Doma zdravlja Kragujevac, prenosi N1.

„Šatori su montirani zbog pacijenata sa febrilnim stanjem i respiratornim infekcijama. To smo uradili u saradnji sa Štabom za vanredne situacije grada Kragujevca i Vojskom Srbije, kako bi zaštitili građane od kiše i hladnijeg vremena u narednim mesecima“, izjavio je direktor Doma zdravlja dr Vasilije Antić.

Prema njegovim rečima „korona je u zamahu i svakodnevno se u ambulantu javi do 450 građana i taj broj se ne smanjuje“.

Crna Gora ukida besplatno PCR testiranje za turiste

Od 1. septembra 2021. godine u Crnoj Gori će biti obustavljeno besplatno PCR testiranje za turiste kojima je za povratak u matičnu zemlju neophodan negativan test, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Odluku su doneli Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo ekonomskog razvoja, uz saglasnost Vlade Crne Gore, prenosi N1 pisanje RTCG.

Kosovo: Septembra se očekuje isporuka od još 650.000 antikovid vakcina

Potpresednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi, najavio je da se početkom sledećeg meseca očekuje dolazak još 650.000 vakcina protiv kovid-19.

Bisljimi je putem Fejsbuka poručio da će 150.000 vakcina stići kao donacija Nemačke.

A preostalih 500.000 će, navodno, stići 6. septembra iz programa COVAX, kao donacija američkog predsednika.

KP: Preko 1.000 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 1.029 novčanih kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.