Načelnica GAK-a: Pet trudnica preminulo za kratko vreme od kovida 19, ali nema mesta panici

Ana Mitrović Jovanović, načelnica Dnevne bolnice u GAK Narodni front rekla je za RTS da su se u trećem talasu pandemije lekari suočili sa težim kliničkim slikama kod trudnica, a da je u početku to bilo drugačije. Međutim, moramo reći da nema mesta panici, ali preporučujemo vakcinaciju da bi prevenirale komplikacije, kaže Mitrović Jovanović.

Gostovanje načelnice pogledajte ovde

Ana Mitrović Jovanović, načelnica Dnevne bolnice u GAK Narodni front rekla je gostujući u Beogradskoj hronici da je svaki susret sa kovid pozitivnom trudnicom izazov i da se uvak nadaju najboljem ishodom.

„U trećem talasu pandemije lekari su se suočili sa težim kliničkim slikama kod trudnica, dok je u početku to bilo drugačije. Međutim, moramo reći da nema mesta panici, ali preporučujemo vakcinaciju da bi prevenirale komplikacije“, naglasila je Mitrović Jovanović.

Prema njenim rečima, trudnoća je stanje „najbliže Bogu“, žena daje život, ali i njen život je u riziku.

Objasnila je da u trudnoći može da dođe do koagulacije krvi, veće su potrebe za kiseonikom i onda kada se trudnica razboli od koronavirusa to dodatno optereti pluća i onda saturacija pada.

Naglasila je da se u trudnoći mnogo može komplikovati, a sa kovidom posebno i tako se dogodilo i da pet trudnica izgubi život.

„Kada trudnici nije dovoljan samo kiseonik, kada mora da se stavi na respirator, onda je sve nepredvidivo. U zavisnosti od toga kolika je trudnoća, ako se uradi carski rez u 32. ili 33. nedelji beba uz inkubator ima velike šanse da preživi, međutim, ako je trudnoća manja onda su male šanse“, navela je načelnica.

Napominje da što je žena starija i ako se zarazi koronavirusom, sve se komplikuje i sa drugim komorbitetima i situacija je teža.

„Ginekolozi širom sveta preporučuju kako trudnoća napreduje da se trudnice vakcinišu, najbolje je da se to uradi posle 12 nedelje trudnoće, a isto tako preporučuje se da se žene posle porođaja takođe vakcinišu“, navela je Ana Mitrović.

Istakla je da kada je trudnica inficirana plod nije ugrožen zbog same infekcije već zbog lošeg stanja trudnice, tako da se beba rađa bez infekcije, a onda postoji šansa da se inficira.

„Mladi treba da budu vakcinisani da bi zaštitili i opšte i reproduktivno zdravlje, niko nije dokazao da vakcina utiče na plodnost, naprotiv“, istakla je Ana Mitrović Jovanović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.