Haradinaj Kurtiju: Propada američki projekat zbog odlaganja, da ne čekate možda ruski gas?

Haradinaj
FOTO: KoSSev

„Amerika nudi Kosovu energetsku raznovrsnost – dovodi nam američki gas iz Grčke i nudi nam 200 miliona, međutim, zbog odlaganja, doveli smo projekat do ivice propasti“, optužio je kosovsku vladu lider AAK, Ramuš Haradinaj. Kosovskog premijera, konkretno, optužio je za loše upravljanje pandemijom, ali i za „spuštanje ušiju pred Srbijom“.

I dok Haradinaj govori o izgradnji gasovoda preko Grčke do Kosova, predsednik Srbije najavljuje izgradnju gasovoda Niš-Priština u dužini od 114 kilometara.

Više o tome u posebnoj vesti.

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, upitao je trenutnog – Aljbina Kurtija – zašto se protivi američkom gasu, podsetivši na projekat MMC-a, vredan 200 miliona evra.

„Sada postavljam pitanje onima koji su nekada bili protiv energije uglja, zašto su protiv američkog gasa, da li čekaju ruski gas, kao deo Evrope, ili imaju neki drugi problem. Dakle, pitanje za Aljbina i sve ostale je da li čekate ruski gas i zbog toga propadaju 200 miliona MCC-a, i ne dozvoljavate dolazak američkog gasa na Kosovo“, kazao je Haradinaj, prenosi KosovaPress.

Osvrnuvši se na odnos Beograda i Prištine, Haradinaj je kazao da se Aljbin Kurti nakon preuzimanja vlasti pojavio pred srpskom stranom u dijalogu sa „smelom i kontradiktornom retorikom“. Međutim, tvrdi i da se potom nešto promenilo.

„Sada je spustio uši, ne razumemo zašto je naš premijer u potpunosti spustio uši i najveća zabrinutost koju imam je najčudniji signal – ukidanje antidampinških mera za srpske blokove“, rekao je Haradinaj

On je takođe optužio premijera za neuspeh u borbi protiv pandemije koronavirusa.

„Verovatno se sećate vlade Kurti 1... tada situacija nije bila gora nego danas, danas je gore, broj umrlih je danas veći, broj zaraženih je veoma veliki, problemi u bolnicama su veoma veliki“, kazao je Haradinaj.

Tvrdi da je Kurtijeva vlada „potpuno zbunjena“.

„Ne bave se temom, nije slučajno što tražimo njegovu ostavku, tražimo ostavku na vreme, bez produbljivanja štete. Nastavak ove vlade, sa ovim načinom upravljanja, verujte mi produbljuje tragediju za Kosovo“, smatra Haradinaj.

Ramuš Haradinaj se u očekivanju zvaničnog početka predizborne kampanje za lokalne izbore ističe u kritici Kurtijeve vlade, a nedavno je zatražio i njegovu ostavku zbog, kako je objasnio, lošeg upravljanja epidemijom sa visokim brojem umrlih i savijanja pred Srbijom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.