BLOG 508. dan epidemije: Infektolog – Biće neophodna treća doza vakcine protiv koronavirusa

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Predsednik Udruženja infektologa Srbije Tomislav Preveden izjavio je da će treća doza vakcine protiv korone svakako biti neophodna i da stručna tela u Srbiji treba da daju predloge ko prvi treba da je primi, koja vakcina da bude upotrebljena i u kom trenutku dati tu dozu. „U tom smislu veoma je važno da građani veruju institucijama koje će napraviti plan o trećoj dozi“, rekao je za list Danas infektolog iz Kliničkog centra Vojvodine Tomislav Preveden. On je ukazao i da između sojeva virusa kojim su oboleli zaraženi, ne postoji značajna razlika u kliničkoj slici, pogotovo među hospitalizovanim pacijentima.

SZO: Moratorijum na treću dozu vakcina

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas na moratorijum za davanje trećih, takozvanih buster doza, vakcine protiv kovida-19 bar do kraja septembra kako bi se omogućilo da se vakciniše najmanje 10 posto stanovnika svake zemlje, prenosi Nova.rs.

„Razumem da sve vlade žele da zaštiti svoje ljude od delta varijante. Ali ne možemo prihvatiti da zemlje koje su već iskoristile većinu globalno dostupnih vakcina iskoriste još i više“, rekao je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejsus.

Visokorazvijenezemlje dale su u maju oko 50 doza na svakih 100 stanovnika, a taj broj se od tada udvostručio, pokazuju podaci SZO.

Istovremeno u nerazvijenim zemljama je, zbog nedostupnopsti vakcina i nedostatka zaliha, prosečno primenjena jedna i po doza na svakih 100 stanovnika.

Srbija: 487 novih slučajeva koronavirusa, preminule dve osobe

Za poslednja 24 časa u Srbiji od posledica kovida preminule su dve osobe. Zvanično je potvrđeno 487 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 221 nov slučaj zaraze, preminula jedna osoba

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeležen 221 nov slučaj zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 3.160, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Opširnije u posebnoj vesti.

U bolnicama u kosovskom zdravstenom sistemu hospitalizovano 107 pacijenata 

Od hospitalizovanih pacijenata kod 64 pacijenata potvrđeno je prisustvo virusa, dok su 72 osobe na kiseoničkoj terapiji, a dve su u teškom stanju.

U Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, kod 31 pacijenta potvrđen je koronavirus, a 54 pacijenata je na terapiji kiseonikom.

Na infektivnoj klinici je 34 pacijenata, a na pulmologiji 36.

U opštima bolnica hospitalizovana je 37 pacijenata bolnicama, od kojih je 33 potvrđen kovid, a 18 je na kiseoničkoj terapiji.

U bolnici u Prizrenu hospitalizovano je pet pacijenata, u Đakovici 9, u Peći 13, u Gnjilanu 8, i u bolnici u Južnoj Mitrovici – dvoje.

Nova.rs: U Srbiju je stigao četvrti talas korone

Juče smo imali više od 400 zaraženih, broj novih slučajeva raste iz dana u dan. Epidemiolog Radmilo Petrović i Virusolog Milanko Šekler za Nova.rs kažu da smo već u četvrtom talasu i da cifre samo mogu da nastave da rastu. Sagovornici Nove.rs tvrde da će se virus još brže širiti u septembru kada se đaci vrate u klupe.

Opširnije u posebnoj vesti.

Priština i dalje opština sa najvećim brojem aktivnih slučajeva

Priština sa 154 aktivna slučaja je opština sa najvećim brojem aktivnih slučajeva koronavirusa na Kosovu, zatim sledi Uroševac sa 77, pa Gnjilane – 73 i Đakovica sa 51 aktivnim slučajem.

Raste broj pacijenata u kovid bolnici u Batajnici, apel da se uvede obavezna vakcinacija

Direktorka kovid bolnice u Batajnici, Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da u toj ustanovi ima sve više hospitalizovanih pacijenata i da je zbog porasta broja prijema otvorena treća jedinica poluintenzivne nege.

Adžić Vukičević je za Radio televiziju Srbije kazala da je tokom prethodnih šest nedelja u kovid bolnici u Batajnici bilo hospitalizovano manje od 40 pacijenata, a danas 89 i da gotovo nijedan pacijent nije vakcinisan protiv kovida-19.

Govoreći o mogućnosti uvođenja obavezne vakcinacije za medicinske radnike, Adžić Vukičević je navela da podržava obaveznu vakcinaciju, posebno jer medicinske sestre nisu vakcinisane u dovoljnom broju.

„Među lekarima je dobar odziv, ali među medicinskim sestrama je odziv znatno niži. Apel da se uvede obavezna vakcinacija“, rekla je ona.

Šta trudnice treba da znaju o delta soju

Delta soj koronavirusa dominira u zemljama širom sveta, a zdravstveni zvaničnici sve više upozoravaju na potencijalno opasan uticaj ove mutacije virusa na trudnice. O čemu se zapravo radi?

Nekoliko najviših zdravstvenih zvaničnika Engleske objavilo je u petak zajedničko saopštenje u kojem se trudnice pozivaju na vakcinaciju protiv koronavirusa. Ukazali su na nove podatke koji pokazuju da je 98 odsto trudnica primljenih u bolnicu od maja nevakcinisano.

Opširnije u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.