Nova.rs: U Srbiju je stigao četvrti talas korone

Milanko Šekler
Foto: Nova.rs, N1, RTS

Juče smo imali više od 400 zaraženih, broj novih slučajeva raste iz dana u dan. Epidemiolog Radmilo Petrović i Virusolog Milanko Šekler za Nova.rs kažu da smo već u četvrtom talasu i da cifre samo mogu da nastave da rastu. Sagovornici Nove.rs tvrde da će se virus još brže širiti u septembru kada se đaci vrate u klupe.

„Ušli smo u novi talas, krenulo je. To sad još ne ide tako naglo, biće zaraženih mnogo više. Sad ide lagano u povećanje, pa će za dve do tri nedelje krenuti u oštriji rast. Masovna okupljanja mogu da do prinesu većem širenju virusa. Zaboravljamo da se delta virus lakše prenosi i da je potrebna manja količina virusa da izazove oboljenje“, kaže iskusni epidemiolog koji se borio i sa variola verom, Radmilo Petrović.

On prognozira da će tokom avgusta rasti dnevni broj zaraženih.

„Situacija nije pod kontolom, pre svega kada je reč o epidemiološkim merama. Niko više ne vodi računa o nošenju maski i distanci“, primećuje Petrović.

Situacija će, prema njegovim rečima, biti još alarmantnija kada stigne jesen i đaci sednu u klupe.

„Kad pođu u škole prvog septembra, biće još veća transmisija virusa i taj broj će početi još da raste“, upozorava sagovornik Nove.rs.

On zaključuje da je spas u vakcini i da je to bila šansa koju nismo iskoristili.

Vrusolog Milanko Šekler podseća da je ranije upozoravao na to će cifre rasti.

„Rekao sam da će izaći na polovinu od broja zaraženih koji smo imali u decembru. Tada je bilo 8.000, izaći ćemo na 4.000 zaraženih u danu“, upozorava Šekler.

Nova.rs

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.