Šta trudnice treba da znaju o delta soju

Foto: Foto: EPA-EFE/Nathalia Aguilar

Delta soj koronavirusa dominira u zemljama širom sveta, a zdravstveni zvaničnici sve više upozoravaju na potencijalno opasan uticaj ove mutacije virusa na trudnice. O čemu se zapravo radi?

Nekoliko najviših zdravstvenih zvaničnika Engleske objavilo je u petak zajedničko saopštenje u kojem se trudnice pozivaju na vakcinaciju protiv koronavirusa. Ukazali su na nove podatke koji pokazuju da je 98 odsto trudnica primljenih u bolnicu od maja nevakcinisano.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) takođe je ranije saopštila da se zaražene trudnice suočavaju sa povećanim rizikom od razvoja teškog oblika kovida-19. Rizik bi mogao biti još veći zbog delta soja, za koji se pokazalo da je zarazniji i da može uzrokovati ozbiljniju bolest u odnosu na ranije varijante virusa, prenosi Nova.rs pisanje CNN.

Evo šta treba da znate ako ste trudni.

Da li je delta soj posebno opasan za trudnice?

Delta mutacija je zaraznija i može izazvati teže bolesti kod svih, uključujući i trudnice. Najnoviji podaci koje je prikupio UK Obstetric Surveillance Sistem (UKOSS) pokazali su da se broj kovid pozitivnih trudnica koje se primaju u bolnicu povećava u Velikoj Britaniji zbog delta soja.

„U poređenju sa originalnim virusom, nove varijante (alfa, a zatim delta) uzrokovale su progresivno teže bolesti kod trudnica“, rekao je Endru Šinan, profesor akušerstva na Kraljevskom koledžu u Londonu.

„To uključuje potrebu za respiratorom, prijem na intenzivnu negu i upalu pluća – šansa da će se to dogoditi su veće za 50 odsto“, dodao je on.

Podaci koje je prikupio UKOSS pokazuju da je oko 33 odsto žena u bolnici imalo potrebu za respiratornom podrškom, a da je 15 odsto završilo na intenzivnoj nezi.

Koliki je rizik za bebu?

Prethodne studije pokazale su da infekcija kovid 19 povećava rizik od negativnih ishoda i za majku i za bebu. Ovi rizici uključuju preeklampsiju, infekcije, prijem na bolničke jedinice intenzivne nege, pa čak i smrt.

Prema jednom aprilskom istraživanju objavljenom u JAMA Pediatrics, koje je ispitalo preko 2.000 trudnica u 43 medicinske ustanove u 18 zemalja, bebe rođene od majki zaraženih koronavirusom takođe su imale nešto veći rizik od prevremenog porođaja i niske porođajne težine.

Novi podaci koje je prikupio UKOSS pokazali su da je jedna od pet žena primljenih u bolnicu sa ozbiljnim simptomima kovida-19 prerano rodila, a verovatnoća porođaja carskim rezom se udvostručila. Jedna od pet beba rođenih od majki sa simptomima koronavirusa takođe je primljena u neonatalne jedinice.

Da li je vakcina sigurna za trudnice?

Studije i podaci iz sveta pokazali su da nema zabrinutosti za bezbednost trudnica ili njihovih beba prilikom primene vakcine protiv kovida-19.

„Stotine hiljada trudnica širom sveta su vakcinisane, bezbedno i efikasno se štiteći od kovida i dramatično smanjujući rizik od ozbiljnih bolesti ili povreda njihove bebe“, rekla je Džil Valton, izvršna direktorka Kraljevskog koledža babica u Velikoj Britaniji, navodi se u saopštenju.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju u Velikoj Britaniji i Australijska tehnička savetodavna grupa za imunizaciju savetuju trudnice da se vakcinišu.

SZO kaže da bi trudnice trebalo da dobiju vakcinu u situacijama u kojima koristi od vakcinacije nadmašuju potencijalne rizike – na primer, ako žive u područjima sa velikim brojem slučajeva.

Neke zemlje su čak dale prioritet imunizaciji trudnica. Australijska vlada je saopštila da svi koji su trudni i stariji od 16 godina sada mogu dobiti vakcinu. Kanadske provincije Ontario i Britanska Kolumbija takođe su dale prioritet vakcinaciji za trudnice.

Ali situacija je različita širom sveta. Prema podacima koje je prikupio Univerzitet Džon Hopkins (JHU), 20 zemalja trenutno samo preporučuje primanje vakcine u trudnoći, dok je 39 zemalja uvelo potpunu dozvolu.

Zatim, 33 zemlje dozvoljavaju vakcine u nekim situacijama – na primer, ako se buduće majke suočavaju sa povećanim rizikom od dobijanja kovida zbog svog posla ili zbog zdravstvenog stanja koje ih dovodi u opasnost od razvoja teške bolesti.

Prema podacima JHU-a, 51 država ili uopšte ne preporučuje vakcinu u trudnoći, ili je dozvoljava samo pod određenim uslovima. Među tim zemljama je Nemačka, koja je kao razlog svog stava navela nedostatak bezbednosnih podataka, jer trudnice nisu bile deo ispitivanja.

Vakcine protiv koronavirusa ne štete placenti niti uzrokuju neplodnost

Naučnici su jasni: mitovi da vakcine utiču na neplodnost ili oštećuju posteljicu, koji se često pojavljuju na društvenim mrežama, nemaju naučnu osnovu.

Nema biološke osnove iza tvrdnji da vakcine pmogu naštetiti placenti, organu koji bebi obezbeđuje kiseonik i hranljive materije tokom trudnoće. Doktor Ričard Beigi, koji radi u stručnoj radnoj grupi za imunizaciju, zarazne bolesti i javno zdravlje Američkog koledža opstetričara i ginekologa, rekao je da „nema jasnih naučnih razloga da se misli da bi nova vakcina izazvala probleme sa plodnošću“.

Slično, nemoguće je zaraziti se koronavirusom od vakcine, jer ne sadrže živi virus.

Istraživanje je pokazalo da je većina trudnica koje su primile vakcine Fajzer/Biontek i Moderna vakcine prenele zaštitna antitela na svoju novorođenčad.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.