Autobusi na liniji Mitrovica – Vučitrn – Priština u problemu zbog ilegalnih kombija

Kombiji
Foto: Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran ; jučerašnje izdanje)

Autobsko udruženje rejona Mitrovice i kombi vozila već duže vreme ima problem sa pitanjem prevoza na linijama Priština – Mitrovica – Vučitrn zbog ilegalnih transportnih linija koje koriste građani. Autobusko udruženje rejona Mitrovice žali se da kombiji koji su parkirani ispred autobuske stanice, ometaju njihov rad, i traže od nadležnih organa da preduzmu mere po tom pitanju.

Predstavnici udruženja, kao i vozači kombija govorili su o problemu koji postoji već neko vreme.

„Mi smo kao udruženje uputili nekoliko zahteva policiji, opštini Vučitrn, opštini Priština i Ministarstvu infrastrukture od 18. decembra 2020. godine, ali od njih još nismo dobili nikakav odgovor“, kazao je za Kallxo predsednik Udruženja, Hašim Miftari.

Ekipa (redakcija) Kallxo je takođe kontaktirala nekoliko vozača kombija u vezi sa ovim pitanjem.

Insistirajući na anonimnosti, kazali su da čekaju da opština Vučitrn reši njihov problem.

To je zato što su obećali da će čim opština izgradi autobusku stanicu u Vučitrnu, tamo biti i prebačeni, a sa stanice će prevoziti građane na linijama Priština – Vučitrn i obrnuto.

“Podneli smo nekoliko zahteva za izgradnju autobuske stanice u opštini Vučitrn kako bismo mi kao kombiji imali prostor, u trenutku ako autobuska stanica bude izgrađena, onda je problem rešen“, rekao je jedan od vozača.

U vezi sa ovim problemom, Kallxo je kontaktirao zvaničnike Ministarstva za infrastrukturu, Direkciju za inspekcije u opštini Priština i one u Vučitrnu.

Ćerkin Dukoli (Çerkin Dukolli), direktor Odeljenja u Inspektoratu Ministarstva za infrastrukturu,rekao je da su za prevoz kombijima odgovorne opštine na Kosovu.

„Što se tiče prevoza koji se realizuje kombijem na putevima Kosova (u okviru opština), za ovu vrstu prevoza odgovorne su opštine Kosova u smislu izdavanja opštinskih propisa za drumski prevoz, ali i u oblasti nadzora nad ovim prevozom, Ministarstvo sertifikuje vozila sa najmanje 17 + 1 sedišta“, rekao je on.

Direktor Inspekcije u opštini Priština, Adonis Tahiri rekao je za Kallxo da svaki dan postupaju protiv ilegalnog transporta, deleći kazne.

„Sa ilegalnim prevozom se bavimo skoro svakodnevno, u tom slučaju vozači se kažnjavaju novčano i oduzimaju im se tablice. Međutim, mi se bavimo delom opštine, pa štitimo gradske saobraćajne linije, a ne glavne. Za glavne linije, odgovornost je na inspektoratu na centralnom nivou“, rekao je Tahiri.

S druge strane, direktor Inspekcije u opštini Vučitrn Agron Perčuku (Agron Përçuku ) rekao je da je ova direkcija tokom pandemije imala periodične inspekcije na terenu u vezi sa ilegalnim prevozom putnika.

„Što se tiče zabrane ilegalnog prevoza putnika u regionu Priština – Mitrovica – Vučitrn i obrnuto, Opštinska saobraćajna inspekcija u opštini Vučitrn je preduzela sledeće mere: Pokrenula je nekoliko predmeta u sudskim postupcima, izrekla obavezne novčane kazne i popust za putnike kombija. Vredi napomenuti da putnici i dalje voljno biraju prevoz autobusom“, rekao je on.

Prema Perčukuovim rečima, Ministarstvo je odgovorno za magistralne puteve.

„Na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima br.02 / L-70, kao i Zakona o Putevima 2003/11, a budući da se radi o Inspekciji i zabrani ilegalnog prevoza putnika kombijem, trebalo bi krenuti od činjenice da je nadležnost za javne autoputeve i regionalne puteve na Ministarstvu“, rekao je za Kallxo direktor Perčuku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.