BLOG 496. dan epidemije: EU poklanja 200 miliona doza vakcina siromašnim zemljama

Vakcina korona
Foto: Shutterstock

Evropska unija će siromašnijim zemljama ove godine pokloniti više od 200 miliona doza vakcina protiv koronavirusa, prenosi Nova.rs. Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, kazala je da EU „preuzima odgovornost pomažući svetu u borbi protiv virusa“, te da je reč o dvostruko većem iznosu vakcina, nego što je to planirano. „Vakcinacija je ključna, zato je neophodno obezbediti pristup kovid-19 vakcinama zemljama širom sveta“, izjavila je. Putem COVAX mehanizma Svetske zdravstvene organizacije (SZO) do sada je isporučeno 122 miliona doza u 136 zemalja, a i EU će svoj poklon, od 200 miliona doza, uputiti uglavnom putem istog mehanizma.

Kurti poziva građane da se prijave za antikovid vakcinaciju

Kurti je u objavi na društvenoj mreži Facebook napisao da zakletva položena u skupštini obavezuje njegovu vladu da se uhvati ukoštac sa pandemijom i obezbedi Kosovu antikovid vakcine.

„Jedina zaštita od virusa je vakcina“, poručuje Kurti.

Kurti je istakao da Kosovo jedino u regionu koristi samo vakcine koje su odobrile Savezna agencija za lekove Sjedinjenih Američkih Država i Evropska agencija za lekove.

„Svi građani stariji od 18 godina sada mogu da se vakcinišu i odaberu vakcinu. Pozivam vas da zakažete termine za vakcinaciju. Uz sećanje na one koje smo izgubili zbog pandemije, pobrinite se za sebe i svoje najmilije vakcinacijom“, istakao je Kurti.

Nagavci: Prosvetni radnici bi trebalo da budu vakcinisani sa obe doze do septembra

Kosovska ministarka obrazovanja, Arberie Nagavci, rekla je da nova školska godina treba da započne sa radnicima koji su prethodno imunizovani sa obe doze vakcina.

Ona je najavila da je planirano da nova školska 2021/22. godina započne u septembru uz puno fizičko učešće.

„Planiramo da započnemo školsku 2021.-2022. Godinu sa punim fizičkim učešćem, tako da obrazovno osoblje mora biti pripremljeno i vakcinisano. Šteta koju je pandemija nanela obrazovanju je evidentna i višedimenzionalna, stoga nam je potrebna mobilizacija svih da bismo postigli poboljšanje situacije i predviđene rezultate. Septembar bi trebalo da nas zatekne sa prosvetnim radnicima vakcinisanim sa obe doze vakcine. Srećom, ima dovoljno vakcina koje su odobrene i sigurne“, poručila je.

Prema njenim rečima, vakcinacija je jedan od preduslova za brigu o sebi i javno zdravlje, kao i stvaranje uslova za učenje uz fizičko prisustvo, pa bi prosvetni radnici u tom pogledu trebalo da budu primer.

Evropska agencija odobrila antikovid vakcinu Moderne za decu od 12 do 17 godina

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je da se odobri antikovid vakcina Moderne za decu starosti od 12 do 17 godina, što je prvi put da je ovaj preparat odobren za mlađe od 18 godina.

Evropsko regulatorno telo saopštilo je da je istraživanje rađeno na više od 3.700 dece stare od 12 do 17 godina pokazalo da vakcina Moderne, koja je već dobila odobrenje za upotrebu kod odraslih širom Evrope, proizvodi uporediv odgovor antitela.

Do sada je vakcina Fajzer/Biontek bila jedina odobrena za decu u severnoj Americi i Evropi.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 19 novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 2.267, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: 202 nova slučaja koronavirusa, tri osobe preminule

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida preminule tri osobe. Zvanično su potvrđena 202 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Nova: Rusija ne priznaje rusku vakcinu koju primite u Srbiji

Redakciji Nova.rs se javila čitateljka koja je primila obe doze Sputnjik vakcine, ali nije sigurna da će moći da otputuje u Rusiju bez dodatnih testova. Sudeći po pravilima koja su predstavljena na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, Rusi priznaju jedino potvrde i QR kodove koje je izdala neka od njihovih relevantnih institucija.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo finansija i Svetska banka: Sporazum o upravljanju pandemijom vredan 15 miliona evra

Sporazum o finansiranju „Hitnog projekta Kosova za kovid-19 – Dodatno finansiranje“  u vrednosti od 15 miliona potpisan je sa Svetskom bankom, javlja Koha pozivajući se na saopštenje kosovskog ministarstva finansija.

„Ovaj sporazum ima ukupnu vrednost od 15 miliona evra i predstavlja nastavak osnovnog sporazuma, potpisanog 29. juna 2020. godine sa Svetskom bankom, koja je već obezbedila 46 miliona evra za upravljanje u vanrednim situacijama i odgovor na pandemiju“.

Opširnije u posebnoj vesti.

Imunolog: Za određene grupe stanovništva u Srbiji potrebna treća doza vakcine

Imunolog, Dušan Popadić, izjavio je u Danu uživo na N1 da je potrebno da određene grupe stanovništva u Srbiji prime treću grupu vakcine protiv koronavirusa, i predviđa da će se dobar deo do sada vakcinisanih samoinicijativno prijaviti za nju.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kon: Ustavni sud da se izjasni o uvođenju obavezne vakcinacije

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i čitav zakon protivustavan, ocenio je epidemiolog Predrag Kon za Danas, koji na pitanje da li Krizni štab može da predloži uvođenje obavezne vakcinacije kaže da o tome mišljenje treba da daju pravnici, etičari, ali i Ustavni sud.

Kon je, govoreći o uvođenju obavezne vakcinacije za određene grupe stanovništva, a pre svega zdravstvene radnike, naveo da obavezna vakcinacija može da bude propisana naredbom ministra u određenim situacijama „kao što je ova trenutno“ i dodao da za zdravstvene radnike postoji već niz vakcina koje su obavezne, i u Srbiji i u svetu.

Upitan da li Krizni štab može da predloži uvođenje obavezne vakcinacije, ali i privilegija za vakcinisane, po uzoru na Francusku, Kon je za Danas odgovorio da to jeste medicinski i epidemiološki opravdano, ali i da o tome mišljenje treba da daju pravnici, etičari, ali i Ustavni sud.

Vesić: Raste broj vakcinisanih u Beogradu, ali nedovoljno

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je da je u Beogradu, prema zvaničnom izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje, vakcinisano 754.202 ljudi, što iznosi 54,4 odsto punoletne populacije.

Revakcinisano je 723.165 osoba, odnosno 52,2 odsto populacije, objavio je Vesić na Fejsbuku.

On je naveo da svaki dan raste broj vakcinisanih u Beogradu, ali je to i dalje nedovoljno kako bi se ubrzo postigla zaštita.

Dvadeset opština na Kosovu nema nijedan aktivan slučaj koronavirusa

Prema podacima kosovkog Ministarstva zdravlja, Novo Brdo, Suva Reka, Gračanica, Srbica, Đeneral Janković, Dragaš, Ranilug, Junik, Severna Mitrovica, Parteš, Klokot, Mamuša, Štrpca, Zubin Potok, Dečani, Zvečan, Orahovac, Štimlje i Kosov Polje su opštine koji trenutno nemaju aktivne slučajeve.

S druge strane, Gnjilane sa 41 aktivnim slučajem – je opština koja ima najveći broj aktivnih slučajeva, potom sledi Uroševac sa 21, Priština – 17 i Vitina – 10.

Đerlek: Srbija nije iskoristila šansu, čeka nas neizvesna jesen s koronavirusom

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije, Mirsad Đerlek, rekao je da Srbiju, po pitanju koronavirusa, očekuje neizvesna jesen i da je „potpuna iluzija“ da je borba s tim virusom završena.

Đerlek je za TV Pink rekao i da Srbija, i pored velikog broja vakcina protiv koronavirusa, nije iskoristila šansu koju je imala za imunizaciju stanovništva.

On je napomenuo da je Srbija po proceni vakcinisanih „na nekih 50 odsto“ i dodao da je teško očekivati da će imati mirnu jesen. Prema njegovim rečima, „očigledno je i izvesno“ da nas očekuje neizvesna jesen.

„Mislim da mladi misle da je borba s koronom završena, a što je potpuna iluzija kao što je, takođe, potpuna iluzija da korona ne postoji“, rekao je Đerlek.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.