22 godine od ubistva 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku

Staro Gracko
Foto: KoSSev

Pre 22 godine, na današnji dan, a nakon dolaska KFOR-a na Kosovo, u Starom Gracku kod Lipljana ubijeno je 14 žetelaca – meštana ovog sela.

Kao i prethodnih godina i ova, 22. godišnjica, proći će uz komemoraciju.

Parastos služi episkop raško-prizrenski Teodosije, dok će počast žrtvama odati i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji boravi na Kosovu.

O ubistvu i istrazi 

Iz neposredne blizine, na njivi u Starom Gracku su 1999. godine 23. jula ubijeni – Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).

Istragu su odmah nakon zločina sprovele jedinice britanskog KFOR-a, da bi predmet potom bio predat UNMIK-u. Godinama se spekulisalo da ga UNMIK nikad nije procesuirao, uprkos detaljnoj istrazi britanskih vojnika.

Slučaj nije rešen, iako je jedan od osumnjičenih, Muzljam Bitići, iz sela Veliki Alaš kod Lipljana, uhapšen još 2007. godine. On je posle dva meseca, usled nedostatka dokaza – pušten iz pritvora.

Maja 2017. godine zbog „nedostatka dokaza“ Specijalno tužilaštvo Kosova obustavilo je istragu protiv sedmorice osumnjičenih.

Zločin u Starom Gracku vremenski spada pod mandat Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Tadašnji kosovski predsednik, Hašim Tači, bio je prvi albanski zvaničnik koji je odao počast ubijenim srpskim žeteocima. Tri dana pred obeležavanje 17 godina od ovih ubistava, on je na spomenik žeteocima položio cveće. Porodice Srba koji su ubijeni 1999, međutim, nisu želele da prime bivšeg kosovskog predsednika, navevši da se on, polaganjem venca – nasmejao u lice porodicama stradalih i svima koji se bave istragama zločina počinjenih nad Srbima. Usledile su i oštre reakcije od kosovske opozicije, čiji su predstavnici tvrdili da je Tači priznao da su „Albanci teroristi“.

REKOM: Počinioci ostali nekažnjeni

Uoči godišnjice, na ovaj zločin podsetio je REKOM, navodeći da su imena četrnaest žetelaca zauvek zapisana u Kosovskoj knjizi pamćenja.

„Oko 20 časova njihove porodice su na njivi s požnjevenom pšenicom zatekle uključene mašine i traktore, a na 150 metara dalje telo Slobodana Janićijevića. Sa britanskim vojnicima, na drugoj njivi, našli su tela ostalih žetelaca. Svi su usmrćeni hladnim oružjem. Ni UNMIK, ni EULEX, ni Kosovsko Tužilaštvo za ratne zločine nisu kaznili počinioce ovog ratnog zločina“, poručili su iz REKOM-a.

Srpska Koordinacija: Na Kosovu vlada kultura nekažnjivosti zločina nad Srbima

Kao i prethodne godine, i uoči ove godišnjice na zločine u Starom Gracku podsetila je Кoordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije.

„Dana 23. jula 1999. godine, u danima bezakonja i sistemskog nasilja nad Srbima koje je nastupilo nakon donošenja Rezolucije SBOUN br. 1244, uprkos prisustvu desetina hiljada pripadnika međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, albanski zločinci – pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, streljali su na žetelačkom polju a potom masakrirali 14 Srba – meštana sela Staro Gracko“, navodi u saopštenju koje prenosi Sputnik.

Kako su poručili, žrtve su bile „krive“, samo zato što su bile srpske nacionalnosti i što su sakupljale svoju letinu.

Ocenjuju da na teritoriji Kosova vlada odsustvo poštovanja elementarnih ljudskih prava Srba i „kultura“ nekažnjivosti zločina nad Srbima.

„Ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Кosova, niko nije odgovarao“.

Poručili su ujedno da su „albanski zločinci i ekstremisti, ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima i nošeni mržnjom i nečovečnošću“, oskrnavili i minirali lokalno groblje na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen ploču sa imenima žrtava.

„Podsećajući na ovaj zločin, Srpska koordinacija ukazuje na istorijski neuspeh UNMIК-a, КFOR-a, EULEКS-a i samoproglašenih vlasti u Prištini, da na Кosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod“, podcrtali su, prenosi Sputnik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.