Koha: U blizini V.Dečana stiže SMS „dobrodošli u Srbiju“; ARKEP: Rešen problem, neće da se ponovi

FOTO: Visoki Dečani
FOTO: Visoki Dečani

MTS operator šalje „poruku dobrodošlice za teritoriju Srbije“ svima koji prolaze oko područja manastira Visoki Dečani i koji imaju IPKO broj, javila je juče prištinska Koha. Kako je u međuvremenu potvrdilo kosovsko regulatorno telo za komunikacije, reč je o porukama koje šalje IPKO, ali i „problemu koji je rešen“ i koji „neće više da se ponavlja“.

U nastavku prenosimo tekst prištinske Kohe, izvorno preveden sa albanskog

Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP), u odgovoru upućenom Koha-i, razjasnilo je situaciju u vezi sa porukama srpskog operatora MTS, oko područja Dečana.

„Ova pojava nastala je kao rezultat uspostavljanja sporazuma o romingu između operatora IPKO i srpskog MTS-a. Predmetne poruke nije poslao MTS, već su poruke koje IPKO šalje svojim klijentima, kada se nalaze u romingu u stranoj zemlji“, navodi se u odgovoru ARKEP.

Prema njihovim rečima, nakon pokretanja ovog pitanja kod operatora IPKO, „ARKEP je obavešten da su rešili problem i da ova pojava ne bi smela da se ponovi na teritoriji Kosova“.

„Međutim, da bismo to potvrdili, izvršićemo provere, prvo na teritoriji Dečana, a zatim na nekim drugim lokacijama na kojima posluje MTS. U slučaju da se uoče slični problemi, ARKEP će zatražiti njihovo rešavanje od strane operatora IPKO“, zaključuje se u njihovom odgovoru.

Koha je u četvrtak izvestila da građani koji nekoliko dana posećuju područje oko manastira Dečani dobijaju SMS poruke od strane srpskog operatora MTS, koji Kosovo naziva teritorijom Srbije.

Takva poruka je stigla i ekipi Koha po ulasku u područje Manastira.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.