Nova: Rusija ne priznaje rusku vakcinu koju primite u Srbiji

FOTO: KoSSev

Redakciji Nova.rs se javila čitateljka koja je primila obe doze Sputnjik vakcine, ali nije sigurna da će moći da otputuje u Rusiju bez dodatnih testova. Sudeći po pravilima koja su predstavljena na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, Rusi priznaju jedino potvrde i QR kodove koje je izdala neka od njihovih relevantnih institucija.

Novinari Nova.rs proverili su i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova – izgleda baš kao što je čitateljka rekla, navodi ovaj medij.

„Državljani Srbije mogu da uđu u Rusku Federaciju. Ulazak u Rusku Federaciju omogućen je svim stranim državljanima i licima bez državljanstva bez PCR testa ukoliko:

„Poseduju dokaz o regulisanom boravku u Ruskoj Federaciji (važeću vizu, dozvolu za privremeni boravak – RVP ili dozvolu za stalni boravak – VNŽ)
Imaju sertifikat o vakcinaciji i QR kod, koji su izdati od strane nadležne medicinske ustanove Ruske Federacije (što je neophodno označiti u delu o PCR testu u anketi koji popunjavaju stranci prilikom ulaska u Rusiju)“, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Nova.rs kontaktirala je resorno ministarstvo, od kojeg su dobili potvrdu da su uslovi za ulazak u Rusiju takvi kako je objavljeno i na sajtu, uz napomenu DA „svaka država zadržava pravo da svojim propisima reguliše pitanje ulaska na njenu teritoriju u uslovima aktuelne pandemije izazvane virusom Kovid-19, pa je u tom smislu i Ruska Federacija donela napred navedene mere koje su na snazi“.

Nova.rs pokušala je da i od ruske ambasade u Beogradu dobije neki konkretniji odgovor.

Na jedan broj telefona se javio službenik koji ne razume srpski jezik, na drugi dostupan broj se niko nije javljao. Poslali su i mejl, a, stigao je odgovor sledeće sadržine: „Ulazak u Rusiju direktnim letom, moguć je do 30 dana bez vize. Da bi ušli u Rusiju, državljanima Srbije potreban je PCR test ne stariji od 72 sata od datuma testa“, novodi se u dopisu ruske ambasade, a vakcina se i ne pominje.

Ovaj medij takođe, kao i čitateljka postavlja pitanje da li to Rusi ne priznaju sopstvenu vakcinu?

Poseban kuriozitet je i činjenica da se Srbija ponosi time da se na Torlaku proizvodi Sputnjik vakcina. To što su pre mesec i po dana ruski i srpski predsednik pritusli dugme i označili početak proizvodnje izgleda nije dovoljno da Sputnjik vakcina bude koja se prima u Srbiji bude priznata i u njenoj postojbini.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.