BLOG 477. dan epidemije: Delta soj tražiće nevakcinisane i to „ne mora svećom jer ih ima dosta“

FOTO: Shutterstock

Novi, delta soj „tražiće nevakcinisane i to ne mora svećom jer ih ima dosta“, kazao je virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler. „Manja količina tog virusa je dovoljna za inficiranje, znači dovoljno je da ga se udahne manje ili da se kraće sedi kraj zaraženog“, rekao je Šekler za TV Prva, prenosi Beta, dodajući da u slučaju da se vakcinisani razbole, to ima blaži oblik. Prema njegovim rečima, iskustava iz drugih zemalja govore da će se njima zaražavati u 98 odsto slučajeva nevakcinisani i, kako je dodao, ne zna gde će da se sakriju od virusa. Govoreći o potrebi vakcinisanja, on je rekao da naglasak sada treba da bude na uzrastu od 18 do 40 godina.

Kosovo zaostaje za drugima u regionu, vakcinisano samo 11.5 odsto ljudi

Uprkos započetoj primeni plana masovne vakcinacije na Kosovu, samo je mali broj građana uspeo da se vakciniše protiv kovida-19. Do sada je samo 11.5 odsto stanovništva Kosova primilo vakcinu protiv kovida, dok je 2.7 odsto uspelo da se vakciniše i drugom dozom vakcine.

Više o tome u posebnoj vesti.

Fauči: Više od 99 odsto preminulih od korone u SAD su nevakcinisane osobe

U SAD 99,2 odsto umrlih od posledica kovida-19 su nevakcinisane osobe, izjavio je glavni američki stručnjak za infektivne bolesti doktor, Entoni Fauči, prenosi Beta.

Fauči je rekao da je to „tužno i tragično“ i dodao da je frustrirajuće imati tako „strašnog neprijatelja“ u koronavirusu kada postoje efikasni načini zaštite.

Razlozi za nepoverenje građana SAD su, naveo je Fauči, uglavnom utemeljeni u ideologiji i nenaučnim činjenicama.

On je naveo da Amerika ima „alate za suzbijanje“ zaraze i pozvao ljude da razlike ostave po strani i shvate da je koronavirus zajednički neprijatelj.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: Devet novih slučajeva koronavirusa, jedna osoba preminula

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo devet novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 1,871, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: Devet novih slučajeva koronavirusa, jedna osoba preminula

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo devet novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 1,871, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Srbija: 77 novih slučajeva infekcije, troje preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida-19 preminule tri osobe. Zvanično je potvrđeno 77 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Kosovsko ministarstvo zdravlja demantuje: Vakcine iz Norveške imaju „dovoljan rok upotrebe“

Kosovsko ministarstvo zdravlja oglasilo se danas nakon optužbi koje su stigle iz opozicione PDK i demantovalo navode da je vakcinama protiv kovida koje su stigle iz Norveške istekao rok trajanja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Popović: Sutra stiže supstanca za Sputnjik V

Ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju s Rusijom Nenad Popović najavio je da će sutra u Srbiju biti dopremljena značajna količina supstance za proizvodnju vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak.

Više o tome u posebnoj vesti.

Kako da pravilno popuniš PLF obrazac za letovanje u Grčkoj

Ukoliko ste ovog leta planirali odmor u Grčkoj, onda znate da je obavezan PLF obrazac, koji treba popuniti najkasnije 24 sata pre ulaska u zemlju. Budući da su Grci prilično rigorozni kad je ovaj dokument u pitanju i na granici će vam sigurno tražiti da vide QR kod (naravno, pored pasoša i kovid sertifikata), nije loše unapred ga preći korak po korak.

Više o tome u posebnoj vesti.

AAK predlaže obaveznu vakcinaciju, stručnjaci se ne slažu

Oko 56 odsto osoba na Kosovu je protiv antikovid vakcina, tvrdi poslanik iz AAK, Šemsedin Drešaj i predlaže uvođenje obavezne vakcinacije, javlja Koha.

Drešaj je u izjavi za EkonomiaOnline rekao da, osim što bi vakcina trebalo da bude obavezna, oni koji je odbiju, trebalo bi da budu kažnjeni u skladu sa zakonom.

Sa ovom konstatacijom se ne slaže bivši kosovski ministar zdravlja, Ferid Agani.

Kaže da ne vidi nijedan razlog da se vakcinacija učini obaveznom, te ujedno kaže da bi o tome trebalo da odlučuju sami građani.

Sličnog mišljenja je i predsednik Lekarske komore Kosova, Pljeurat (Pleurat) Sejdiu.

Kaže da bi trebalo da prevlada pojedinačno pravo svih da se vakcinišu, uprkos činjenici da bi odbijanje vakcine moglo da ugrozi druge, prenosi Koha.

Na Kosovu je do sada vakcinisano nešto iznad 200.000 ljudi, a skoro 50.000 od ovog broja čini revakcinacija.

Italija: Razbijena grupa za prodaju lažnih potvrda i vakcina (Nova)

Italijanski istražitelji zaplenili su nekoliko kanala i računa sa čet aplikacije „Telegram“, putem koje su kriminalci nudili digitalne potvrde o vakcinaciji za putovanja unutar EU.

Ukupno je bilo deset kanala i naloga koji su dovodili korisnike do anonimnih računa na pijacama na takozvanom „tamnom vebu“ (dark web), delu interneta koji nije dostupan uobičajenim pregledavanjem, saopštila je Finansijska policija u Rimu.

Prodavci su u onlajn trgovinama navodno nudili digitalne sertifikate koji su se plaćali u kriptovalutama. Sertifikati su dokaz potpune vakcinacije protiv kovida i važeći su za putovanje unutar EU. Oglašavani su kao „zeleni pasoš“. Prema Finansijskoj policiji, cena se kretala između 110 i 130 evra. Hiljade korisnika registrirovano je na kanalima „Telegrama“ gde su se nudile i bočice s navodnim dozama vakcine protiv koronavirusa, navodi se u saopštenju policije. (Nova)Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.