Unija Crnogoraca: CG nije pustila Rista Jovanovića niz vodu, već dala jemstvo od 15,000 evra

FOTO: Risto Jovanović u trenutku kada ga hapsi Kosovska policija, printscreen Kosovonline

Predsednik Udruženja i Unije Crnogoraca Kosova Slobodan M. Vujičić rekao je da je da Crna Gora dala garancije za Podgoričanina Rista Jovanovića koji je na Vidovdan uhapšen na Gazimestanu, te je time pokazala „da ona ne pušta svoje građane niz vodu“.

„Izjavom advokatice Jovane Filipović, braniteljice Rista Jovanovića da joj je ambasador Crne Gore na Kosovu odobrio da kosovskom tužilaštvu predloži jemstvo od 15,000 evra, meru kućnog pritvora ili javljanja u policijsku stanicu, stavljena je tačka na neosnovane i zlonamerne kritike prema crnogorskoj vlasti kada je ovaj slučaj u pitanju. Ovim činom Crna Gora je dokazala da nije pustila niz vodu svog državljanina Jovanovića koji je nevin lišen slobode od kosovske policije tokom proslave Vidovdana na Gazimestanu“, naveo je Vujičić u pisanoj izjavi za medije večeras.

Predstavnici pro-srpskog Demokratskog fronta u Crnoj Gori sve vreme kritikuje vladu za nečinjenje, a povici i kritike su se mogli čuti i na protestima u Podgorici koji su uživo prenošeni na društvenim mrežama. Na jednom od njih pre nekoliko dana portparolka crnogorske vlade se kasno uveče megafonom obratila okupljenima uveravajući ih da je vlada angažovana na slučaju, što uključuje i kontakt preko ambasade sa Ristom Jovanovićem, njegovom porodicom i advokatima, te da je održan sastanak na Kosovu crnogorskog ministra spoljnih poslova sa kosovskom ministarkom, a na inicijativu Crne Gore.

Slobodan Vujičić je sada u svojoj pisanoj izjavi apelovao na političke činioce u Crnoj Gori da prestanu sa „negativnim i neprimerenim“ izjavama koje najviše štete nanose upravo Jovanoviću ali i Crnogorcima koji žive na Kosovu.

„Svako ko iz Crne Gore želi da bude istinski patriota neka se za Rista i nas koji živimo ovde bore iz Prištine, u tom slučaju dobro ste nam došli, u suprotnom ako nam ne možete pomoći nemoj te nam ni odmagati“, poručio je Vujičić.

Oglasio se neposredno nakon protestne šetnje oko pedesetak meštana koja je održana u Gračanici, a protiv odluke Osnovnog suda u Prištini, kojom je Ristu Jovanoviću iz Podgorice određen jednomesečni pritvor.

Na ovom protestu govorila su dva crnogorska predstavnika – predsednik Crnogorske liberalne stranke, Radoman Doderović i predsednik Udruženja Crnogoraca „Matica“ sa Kosova, Boban Filipović.

“Mi smo se danas ovde okupili prvenstveno da podržimo Rista Jovanovića. Osuđujem svaki, sličan teroristički napad, da li je to rušenje i paljenje zastave, skrnavljenje, paljenje žita, sve je to za osudu. Mi Crnogorci i Srbi ovde na Kosovu i Metohiji, nema razlike između nas, mi smo tu da podržimo jedni druge”, kazao je Doderović, a javio  portal Gracanicaonline.

U Gračanici protesna šetnja u znak podrške Ristu Jovanoviću iz Podgorice

Risto Jovanović iz Podgorice na Gazimestanu uhapšen je za Vidovdan, a određen mu je jednomesečni pritvor, zbog čega protestuju i u Podgorici. Iako se tereti za „izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti“, na mrežama kruži snimak hapšenja u kojem se on vidi kako se prethodno mirnim glasom obraća policiji u trenutku kada se od monahinje traži da otvori torbu, sa rečima zašto se ona ne pusti, jer je „sveta žena“. Kosovski mediji izveštavaju na drugačiji način tvrdeći da je „pevao nacionalističke provokativne pesme“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.