Kako da pravilno popuniš PLF obrazac za letovanje u Grčkoj

Foto: KoSSev

Ukoliko ste ovog leta planirali odmor u Grčkoj, onda znate da je obavezan PLF obrazac, koji treba popuniti najkasnije 24 sata pre ulaska u zemlju. Budući da su Grci prilično rigorozni kad je ovaj dokument u pitanju i na granici će vam sigurno tražiti da vide QR kod (naravno, pored pasoša i kovid sertifikata), nije loše unapred ga preći korak po korak.

Svaki putnik prvo mora da se registruje na stranici www.travel.gov.gr, registracija se vrši mailom, treba uneti mail i lozinku i kada se dobije potvrdni mail od njih treba aktivirati nalog. Nakon toga se ulogujete (username je mail, lozinka koju ste prethodno odredili) i klikom na dugme start započinjete popunjavanje.

„Transportation Type“

Ovde treba da najavite kako dolazite – obeležavanjem prve kockice birate autobus i auto, drugo polje je za avio putnike (treće ćete označiti u slučaju da stižete kruzerom, a četvrto trajektom, ali to vam verovatno nisu opcije trenutno).

„Aircraft Flight Informations“

Ako idete avionom, na svojoj karti naći ćete sve podatke koji su vam potrebni da popunite ovu stranicu – ime kompanije, broj leta, datum, aerodrom.

„Ground Transportation Type“

Ukoliko ste označili da u Grčku ulazite kopnenim putem, ovde za početak treba da precizirate da li stižete busom (1. polje), vozom (2. polje) ili kolima (3. polje).

Za sopstveni prevoz kolima ispod „Plate Number“ upisati broj tablice vozila kojim idete. Ako idete autobusom s nekom agencijom dobićete detaljno uputstvo kako da popunite ovaj deo – registarski broj je opciono polje, kao i broj sedišta, a kod „carrier“ se stavlja ime agencije.

Kod datuma ulaska pazite da ne pogrešite, jer treba uneti datum planiranog ulaska u Grčku, a ne datum polaska. Na primer, s bilo kojom turističkom agencijom polazak bus ture je dan pre početka smene.

„Point of entry in the country“ daje padajući meni i tu treba da označite granični prelaz preko kojeg ćete ići.

„Health Questions“

Sad treba da označite da li ste vakcinisani ili imate negativan PCR test ili imate dokaz da ste preležali koronu u prethodnih 9 meseci.

Ukoliko ste kompletno vakcinisani (potvrda je validna za ulazak u Grčku ako je prošlo više od 14 dana od druge doze), u nastavku treba da popunite u kojoj zemlji ste dobili vakcinu, kog proizvođača i kada ste dobili poslednju dozu.

Personal Information

Strana za lične podatke –  redom: prezime, ime, srednje ime – inicijal (ne mora da se unosi), pol, godine, pasoš, broj pasoša, broj mobilnog i skroz na kraju email adresa. Sve drugo je opciono i ne morate popunjavati.

„Permanent Address“

Na ovoj strani unosite svoju kućnu adresu, odnosno onu koja vam stoji u pasošu. Označavate Srbiju, upisujete ime svog grada, poštanski broj, ulicu i broj. Dalje ne morate, sve je opciono.

Formular za ulazak u Grcku

„Temporary Address“

Na sledećoj strani unosite adresu na kojoj ćete boraviti tokom svog letovanja u Grčkoj. Obavezna polja su država (Grčka), grad (tačno mesto u koje idete) i poštanski broj, kao i ulica u kojoj se nalazi vaš smeštaj (ako iz nekog razloga nemate ime ulice, možete ponovo da stavite mesto gde ćete letovati).

Formular za ulazak u Grcku

„Emergency Contact Information“

Stranica rezervisana za podatke osobe koju će moći da kontaktiraju u hitnom slučaju, ukoliko se, na primer, vama nešto desi. To može da bude neko iz vaše porodice, bliski prijatelj, a neke agencije će vam dati podatke svoje osobe za takve slučajeve. Unosite njeno prezime, ime, zemlju i grad u kojem živi, broj mobilnog telefona i na kraju mejl adresu.

Formular za ulazak u Grcku
Travel Companions

Na kraju vam je ponuđena opcija da dodate osobe s kojima putujete.

Formular za ulazak u Grcku

To mogu biti članovi porodice ili prijatelji, a u prvoj varijanti možda treba napomenuti da se odnosi i na malu decu.

Formular za ulazak u Grcku

Kad sve završite i kliknete „Submit“, na mejl adresu vam stiže obaveštenje da ste uspešno kompletirali PLF, te da ćete dokument s QR kodom primiti na dan koji ste naveli kao datum ulaska u zemlju, u ponoć (po našem vremenu to je u 23h prethodnog dana). Pri ulasku u Grčku taj PLF dokument možete pokazati u štampanom izdanju ili na telefonu, a evo kako izgleda.

Nova SPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.