BLOG 475. dan epidemije: Danska donira dva miliona AstraZeneke Zapadnom Balkanu

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Danska će donirati dva miliona doza AstraZeneka vakcina protiv kovid-19 Albaniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Kosovu, kao i dodatnih milion doza iste vakcine za program „COVAX“. Donacije zemljama Zapadnog Balkana odnose se na doze vakcina britanskog proizvođača koje je Danska kupila i platila, ali koje joj još uvek nisu isporučene, navodi se na sajtu danskog Ministarstva spoljnih poslova i dodaje da će vakcine biti isporučene tokom narednih meseci. „Imamo veliki zajednički interes da se zajedno borimo protiv pandemije“, kazao je danski šef diplomatije, Jepe Kofod.  

Kosovsko ministarstvo zdravlja: Dve osobe preminule, još 17 novozaraženih

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 17 novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 1.241, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje, prenoseći podatke kosovskog ministarstva zdravlja.

Pozitivni slučajevi su registrovani u sledećim opštinama: Gnjilane i Priština po 5, Južna Mitrovica – 3 i po jedan slučaj u opštinama Dečani, Đakovica, Vučitrn i Prizren.

Opširnije u posebnoj vesti.

Jovanović (Krizni štab): Nije razmatrano davanje treće doze kovid vakcina

Nacionalno stručno telo za imunizaciju, koje daje preporuke u vezi sa imunizacijom, još nije razmatralo davanje treće doze vakcine protiv kovida u Srbiji, rekla je članica Kriznog štaba Tanja Jovanović.

Ona ističe da je vakcinacija „ultimativni prioritet“ i da će u jednom trenutku i davanje treće doze biti predmet razgovora Nacionalnog tela za imunizaciju.

Jovanović kaže o delta soju koronavirusa, koji je registrovan kod dva državljanina Srbije koji su se nedavno vratili iz Rusije, da je on zarazniji i daje drugačije simptome nego prethodni sojevi virusa.

SZO preporučuje testiranje dece na koronavirus u školama

U školama bi trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbeglo vraćanje na onlajn nastavu u slučaju novog talasa epidemije koronavirusa, preporučio je evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Letnji meseci pružaju priliku vladama da uvedu paket mera koje će doprineti smanjivanju stope zaraze i izbegavanju zatvaranja škola“, naveo je direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge.

U zajedničkom saopštenju sa Uneskom i Unicefom ocenjuje se da je zatvaranje škola „negativno uticalo na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit dece i mladih“.

CDC: Skoro svaka žrtva korone od januara nevakcinisana

Direktorka američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski izjavila je da preliminarni podaci Centra pokazuju da 99,5 odsto preminulih od korona virusa u poslednjih šest meseci nije bilo vakcinisano.

Valenski kaže da podaci iz niza država pokazuju da skoro svaka žrtva korona virusa od januara, mesec dana nakon što je u SAD krenula masovna vakcinacija, nije bila imunizovana.

U Rusiji rekordan broj mrtvih za 24h

U Rusiji je u poslednja 24 sata od korona virusa preminulo 679 osoba, što je najviši dnevni bilans od početka epidemije, saopštio je krizni štab te zemlje.

Najviše novozaraženih je u Moskvi, 6.893. U Rusiji je trenutno aktivno 389.277 slučajeva.

Širom zemlje vakcine su u velikoj meri dostupne, ali odziv na vakcinaciju nije zadovoljavajući. U Moskvi, koja broji 12,5 miliona stanovnika, bar jednu dozu vakcine primilo je 2,6 miliona ljudi, navodi Rojters.

KP: Deset kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 10 novčanih kazni za nepoštovanje epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.