Sunjog: Pravo je vreme za značajnu izbornu reformu na Kosovu

Foto: KoSSev

Otvoreni stav Tomaša Sunjoga, šefa Kancelarije EU/specijalnog predstavnika EU na Kosovu

Dvehiljadedvadeset prva je izborna godina na Kosovu, kao i mnoge pređašnje godine. U februaru su na Kosovu održani vanredni parlamentarni izbori, a na jesen su zakazani opštinski izbori.

EU je rasporedila tim stručnjaka koji će pratiti izborni proces tokom februarskih izbora. Pored toga, zajedno sa ostalim predstavnicima međunarodne zajednice raspoređenim na Kosovu, organizovali smo Diplomatsku stražu. Kao rezultat toga, pripremljen je sveobuhvatan profesionalni izveštaj sa konkretnim preporukama za poboljšanja.

Predstavio sam izveštaj izbornih stručnjaka predsedniku, premijeru i predsedavajućoj Centralne izborne komisije.

Izveštaj dopunjuje prethodne preporuke koje su misije EU za posmatranje izbora pripremile od 2013. godine. Nažalost, nijedna od ovih preporuka koje zahtevaju promene pravnog okvira nisu sprovedene.

Verujem da je vreme da se pozabavimo ovim preporukama i da pokrenemo davno započeti proces izborne reforme. Izborna reforma je zadatak koji zahteva značajnu političku posvećenost i kompromise svih. Znam da su izborne reforme pokrenute u prošlosti, ali nikada nisu uspešno završene.

Dopao mi se čuveni citat Simona Sineka da „liderstvo nije vezano za sledeće izbore, već za sledeću generaciju“. Nadam se da će ovaj princip biti pokretačka snaga za uključivanje u sveobuhvatnu, inkluzivnu i suštinsku reformu koja će Kosovu obezbediti savremen izborni okvir. Ovo je neophodno kako bi se pokazala posvećenost Kosova ka unapređenju dobre izborne prakse kroz održiv i jasan proces koji je u skladu sa međunarodnim standardima i osigurava integritet.

Važno je da se pre sledećih opštih izbora dobro završi posao. Danas to izgleda kao vrlo daleka perspektiva, ali nema vremena za gubljenje. Sa radom bi trebalo da se počne već ove godine. Procene stručnjaka ukazuju na to da i zakonske promene i tehničke izmene zahtevaju intenzivan rad.

Optimističan sam da će se ovog puta političke stranke, institucije i civilno društvo, iskreno angažovati i biti deo pozitivnog rada koji će imati pozitivan uticaj na integritet budućih izbora.

Podstičem sve političke aktere na Kosovu da ponovo pokrenu inicijativu za poboljšanje i ojačavanje izbornog procesa. Prvi korak bio bi stvaranje specijalnog odbora u Skupštini.

EU je voljna i spremna da bude deo procesa pružanja podrške Kosovu u skladu sa evropskim standardima i najboljim praksama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.