BLOG 460. dan epidemije: Batajnica – Najmanje hospitalizovanih do sada

Batajnica Bolnica
FOTO: KoSSev

Direktorka kovid bolnice u Batajnici, Tatjana Adžić Vukičević, izjavila je danas da je u toj bolnici trenutno najmanji broj hospitalizovanih do sada. „Ovo je najmanji broj hospitalizovanih ikada u našoj bolnici, od ovih 75 bolesnika 60 se nalazi u jedinicama poluintenzivnog lečenja, 15 u jedinicama intenzivnog lečenja, a intubirana su tri bolesnika“, kazala je Adžić Vukičević za RTS. Ona je rekla i da većina pacijenata ne zna precizno gde se zarazila i dodala da niko od pacijenata koji sada leže u bolnici u Batajnici nije vakcinisan. Takođe, kako je kazala, sve više pacijenata se žali na posledice kovida-19, a dnevno se na Klinici za pulomologiju pregleda od 50 do 70 ljudi.

Ruski stručnjaci: Nema sumnje u prirodno poreklo koronavirusa

Stručnjaci ne sumnjaju u prirodno poreklo novog virusa korona, izjavio je danas Rinat Maksjutov, šef ruskog Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“.

„Trenutno nema sumnje na nivou eksperata u prirodno poreklo novog virusa korona“, rekao je Maksjutov televiziji „Rusija 24“.

On je objasnio da se novi virus korona razlikuje oko 20 odsto od prethodnog oblika.

Maksjutov je napomenuo da bi bilo nemoguće napraviti takav virus veštačkim putem, preneo je TASS.

Za 24.826 subjekata odobrene subvencije za platu i kiriju

Kosovsko ministarstvo finansija, rada i transfera saopštilo je da je završen postupak razmatranja aplikacija poreskih obveznika za subvencionisanje plata i kirija, kao i da je su poreskim obveznicima koji su ispunili kriterijume prosleđena sredstava za ovu namenu, prenosi RTK2.

24.826 poreskih obveznika imalo je koristi od ovih subvencija, od čega 23.153 imalo je koristi od subvencija za plate, a 1.673 od subvencija za kiriju.

Ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati, osnovao je Komisiju za žalbe, kao drugostepenu instancu za razmatranje žalbi podnetih protiv rešenja Međuministarske komisije.

Ova Komisija će razmotriti žalbe poreskih obveznika, u skladu sa rokovima, kriterijumima i procedurama utvrđenim Zakonom o opštem upravnom postupku.

Krajnji rok za podnošenje žalbi je 19. juli 2021. godine.

Kosovski institut za javno zdravlje: 10 novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 10 novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 1.848, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Pozitivni slučajevi su registrovani u sledećim opštinama: Južna Mitrovica – 3, Priština, Kačanik – 2, Prizren, Podujevo, Kosovo polje po 1.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija 24 sata: Petoro preminulo, još 135 novih slučajeva infekcije

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo pet osoba. Zvanično je potvrđeno 135 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 16 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 388.

Opširnije u posebnoj vesti.

Za putovanje u EU nije dovoljan samo pasoš

Državljani Srbije od petka će moći turistički da putuju u EU, ali ne samo sa pasošem u džepu, već pod epidemiološkim uslovima koje za ulazak određuje svaka država članica pojedinačno. Ambasadori zemalja EU juče su usvojili preporuku o stavljanju Srbije na listu epidemiološki bezbednih zemalja, a ona sutra stupa na snagu.

Preporukom se ukida zabrana putovanja u EU koja je za Srbiju bila na snazi od jula ali, u zavisnosti od epidemiološke situacije, svaka država članica Unije individualno procenjuje da li će za ulazak tražiti potvrdu o vakcinaciji, negativan test na koronavirus ili odlazak u karantin.

Opširnije u posebnoj vesti.

Socijaldemokratska partija traži oprost novčanih kazni tokom pandemije

Socijaldemokratska partija podnela je Skupštini Kosova peticiju sa potpisima za oproštaj novčanih kazni izrečenih tokom pandemije, prenose prištinski mediji.

Član Socijaldemokratske partije Nolj Nushi rekao je da je peticiju za usvajanje nacrta zakona o oproštaju novčanih kazni tokom pandemije preduzećima potpisalo preko 11 hiljada građana širom kosova.

„Mi smo kao građani i politički aktivisti prikupili potpise u svakom mestu na Kosovu. Peticiju je potpisalo preko 11 građana što smo predali u skupštinu“, rekao je Molićaj.

Nuši ističe da su novčane kazne protiv građana izrečene neracionalno i više nemaju nikakav efekat i podsetio da su stranke u jeku pandemije održavale svoje predizborne kampanje u kojima nije poštovana nijedna pandemijska antikovid mera za šta niko nije osuđen.

Kazneno popravna služba olakšava anti-kovid mere u zatvorima

Popravna služba Kosova u koordinaciji sa zdravstvenim odeljenjem zatvora, na osnovu procene opšte situacije sa pandemijom u zemlji, odlučila je od 21. juna da olakša mere u zatvorima, prenosi Koha.

Prema ovoj odluci, broj posetilaca po zatvoreniku biće dozvoljen prema pravilima domaćinstva, dok će maske i dalje ostati na snazi tokom poseta.

Karantin se ukida u svim popravnim ustanovama, zatvorenik se može odvojiti od ostalih samo kada lekar utvrdi da ima simptome COVID-19 ili neki drugi zdravstveni razlog. U otvorenoj ustanovi osuđenicima je dozvoljeno da rade van popravnih ustanova prema Administrativnom uputstvu MD-NR 02/2019, a virtuelni sistem komunikacije Skipe koristiće se samo u slučajevima kada zatvorenik nema posete ili je strani državljanin. porodica ne može da ih poseti.

Od srede se otvaraju svi granični prelazi sa Mađarskom

Od srede, 23. juna svi granični prelazi sa Mađarskom biće otvoreni, najavio je na svojoj Fejsbuk stranici Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.

Radi se o ponovnom otvaranju putničkih graničnih prelaza Horgoš 2, Rabe i Rastina koji su, u okviru protivepidemijskih mera mađarske Vlade, od septembra prošle godine bili zatvoreni za sav sobraćaj.

Ovi integrisani srpsko-mađarski granični prelazi radiće ponovo od 7 do 19 časova.

Prošlog ponedeljka, odlukom Vlade Mađarske otvoreni su granični prelazi Bački vinogradi, Đala i Bajmok, dok su Horgoš, Kelebija, i Bački Breg sve vreme pandemije radili 24 sata.

Zahvalnice učenicima koji su pomagali u procesu imunizacije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je zahvalnice učenicima 27 medicinskih i srodnih srednjih škola, koji su volonterski pomagali u procesu imunizacije tokom pandemije.

Zahvalnice je dobilo 747 učenika koji su bili uključeni u proces imunizacije. Oni su kroz angažovanje u ovim procesima jačali medicinsku etiku, profesionalno se osposobljavali i za ovakve situacije i pružali pomoć društvenoj zajednici i medicinskim radnicima.

„Humanost, jedinstvo, plemenitost, požrtvovanost i kolegijalnost su vrline koje krase ove učenike i njihove profesore. Bravo deco, bravo profesori“ poručio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Albanija: 850.000 vakcinisanih

Broj vakcinisanih građana u Albaniji dostigao je 850.000, potvrdio je albanski premijer Edi Rama, putem objave na Fejsbuku.

Vlada Albanije ima za cilj da do kraja ovog meseca vakciniše milion građana.

Ugostitelji: Noćni klubovi i bazeni trebalo bi da se otvore u julu

Udruženje ugostitelja saopštilo je da se očekuje donošenje odluke o odobravanju većih porodičnih proslava na Kosovu, prenose prištinski mediji.

Pored toga, kako se navodi, u julu bi trebalo da se otvore noćni klubovi, bazeni i doзволи organizација festivalа.

Očekuje se da će biti doneta odluka o otvaranju ugostiteljskih sala, odnosno organizovanja većih porodičnih slavlja, smatraju u tom udruženju i ukazuju da su maksimalno angažovani na razmatranju opcija koje su i druge zemlje primenli u svetu u ovoj situaciji.

U Srbiji do sada dato 5.029.548 doza vakcina

U Srbiji je do sada dato 5.029.548 doza vakcina. Prvu dozu su primile 2.668.973 osobe, a sa obe doze je vakcinisano 2.360.575 ljudi.

Procenat vakcinisanih u Srbiji je 44,3 odsto, a obe doze vakcina je primilo 40,07 odsto ljudi.

U Beogradu je do sada vakcinisano 52,2 odsto građana. Do juče je prvu dozu vakcine primilo 726.856 ljudi, a sa obe doze su vakcinisane 668.574 osobe.

Vakcina nemačke kompanije KjurVak efikasna samo 47 odsto

Nemačka biotehnološka kompanija KjurVak NV saopštila je da je njena vakcina protiv kovida-19 bila efikasna samo 47 odsto u kasnoj fazi ispitivanja, zbog čega je potencijalna isporuka stotina miliona doza Evropskoj uniji pod znakom pitanja.

Kao jedini i glavni naručilac vakcina kompanije KjurVak NV, Evropska unija je u novembru rezervisala oko 405 miliona doza, a nakon toga usledio je memorandum o razumevanju sa Nemačkom za dodatnih 20 miliona doza, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.

Priština četvrta po broju aktivnih slučajeva 

Priština je, nakon dužeg vremena, rangirana na četvrto mesto po broju aktivnih slučajeva.

Skoro od početka pandemije, ovaj grad bio je na prvom mestu po broju zaraženih slučajeva od koronavirusa.

Na prvom mestu sada je Prizren sa 30 aktivnih slučajeva, Južna Mitrovica sa 28, Uroševac sa 25 i Priština sa 17.

KP: 14 kazni za kršenje mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 14 novčanih kazni zbog kršenja epidemioloških anti-kovid mera.

Od danas 3.000 dinara vakcinisanima, isplata svim prijavljenima do kraja nedelje

Pola miliona prijavljenih vakcinisanih građana danas će dobiti po 3.000 dinara, a do kraja nedelje biće isplaćeni svi koji su se prijavili.

Podrška od po 3.000 dinara u sredu je isplaćena na račune nešto više od milion vakcinisanih penzionera.

Opširnije u posebnoj vesti.

Bez novoobolelih u srpskim sredinama na KiM

Od ukupno 26 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, nema novoobolelih od kovida, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Sedam lica izašlo je iz izolacije. Takođe, 7 je i aktivnih slučajeva.

Opširnije u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.