Ambasadori traže da se formira ZSO; Kurti ponavlja: Ne možemo imati „monoetnička“ udruženja

Kurti
FOTO: Koha

Zahtevi za formiranje „monoetničkih udruženja“ ne potiču od običnih ljudi, već od političara i severnih suseda. Kosovo ne može imati udruženje na etničkoj osnovi – odgovorio je danas kosovski premijer, Aljbin Kurti američkom ambasadoru, Filipu Kosnetu koji je ranije ove nedelje ukazao na to da se Kosovo obavezalo na formiranje Zajednice srpskih opština.

„Ne mislim da je u pravnom i ustavnom poretku Kosova moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi. Uzmite udruženje Rugova planine, Šar Planine, ili reke Lepenac“, kazao je Kurti.

Međutim, kako dodaje, udruženje na etničkoj osnovi ne „može proći ni u smislu duha, ni slova Ustava Kosova“.

„Praktično je to rečeno presudom Ustavnog suda objavljenom 23. decembra 2015. godine“, kazao je Kurti.

Tvrdi da se njegova vlada zalaže za prava svih manjina, ali da je protiv marginalizacije i diskriminacije.

Kurti ujedno ne misli da građani u opštinama sa srpskom većinom žele formiranje ZSO, već kaže da je reč o zahtevu političara.

„Čini mi se da zahtev za etničkim udruženjima, koji je aktuelan već skoro deceniju, ne potiče od običnih ljudi, već od političara i naših severnih suseda“, kazao je Kurti.

Formiranje Zajednice srpskih opština pitanje je koje je ponovo dobilo na aktuelnosti neprosredno pre ovonedeljnog održavanja nove runde dijaloga u Briselu.

Kosovski premijer je, međutim, u više navrata u prethodnih mesec dana ponovio da neće formirati ZSO, a upravo koristeći argument da je prema kosovskom ustavu nemoguće formirati monoetnička udruženja, te da je odlukom kosovskog ustavnog suda iz 2015. godine tako nešto onemogućeno.

Iste poruke poslao je i nakon prekjučerašnjeg sastanka u Briselu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem koji je takođe potvrdio da Priština ne želi da formira ZSO.

Američki ambasador, Filip Kosnet, izjavio je u intervjuu za Radio kontakt plus pre dva dana da Kosovo ima obavezu da uspostavi Zajednicu srpskih opština te da i Beograd i Priština moraju da realizuju sve sporazume koji su prethodno dogovoreni u Briselu.

„Istorija nije započela danom kada je formirana Kurtijeva vlada i mi verujemo da zemlje imaju obavezu da poštuju ranije preuzete sporazume i obaveze“, kazao je ujedno Kosnet.

Istu poruku poslao je sinoć iz studija Kallxo-a i britanski ambasador Nikola Ebot.

„To (ZSO prim. red.) je deo pregovora i sporazuma koji su do sada potpisani, da podržavamo. Mislim da je jasno da je ovo pitanje na stolu, to je očigledno pitanje sa kojim se složila vlada Kosova. Onda moramo pogledati šta ugrožava suverenitet Kosova, jer nije samo ime, zar ne? To su nadležnosti koje bi bile date takvom Udruženju, pa bi trebalo razjasniti koja su to ovlašćenja i razjasniti koje su to nadležnosti koje bi mogle ugroziti Ustav i raditi na ovim tačkama“, rekao je britanski ambasador, prenosi RTK2.

Dodao je da je najgore, kada oni koji tvrde da ZSO nije u skladu sa kosovskim Ustavom „jednostavno odustanu i odu“, preneli su prištinski mediji.

„Sud nikada nije rekao da ZSO ne može biti uspostavljena“

Evropska unija je takođe prethodno u više navrata pozivala Kosovo da ispuni obaveze preuzete sporazumom iz 2013. godine, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Iz EU je takođe ranije ukazivano na to da je Kosovo ratifikovalo Briselski sporazum iz 2013. godine i u skupštini glasovima dve trećine poslanika, ali i da se odluka kosovskog Ustavnog suda iz 2015. godine kontinuirano pogrešno tumači.

„Sud nikada nije rekao da ZSO ne može biti uspostavljena“, u više navrata je ukazivao prethodno portparol EU, Peter Stano.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.