BLOG 457. dan epidemije: Od 15. juna masovna vakcinacija na Kosovu, na lageru manje od 100.000 doza

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Na Kosovu je do sada dato skoro 100.000 vakcina. Njih su dobili medicinski radnici i građani koji spadaju u rizične grupe. Međutim, već od sutra kreće se sa masovnom vakcinacijom stanovništva. Kako je prethodno najavio kosovski ministar zdravlja, Arben Vitija – plan masovne vakcinacije podrazumeva davanje mnogo većeg broja vakcina u roku od jednog meseca – od 300 do 400 hiljada doza. Međutim, s obzirom na to da je Kosovo do sada putem donacija EU i COVAX-a dobilo 196.210, na lageru mu ostaje nešto ispod 100.000. Prištinske vlasti još uvek nisu samostalno pribavile nijednu dozu vakcine protiv kovida, ali su najavile da je ugovor sa kompanijom Fajzer zaključen.

Krizni štab: Odobrene mature i slavlja u Srbiji, dozvoljena publika na stadionima…

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa doneo je danas odluku o novom popuštanju mera koja se odnosi na produženje radnog vremena prodavnica i ugostiteljskih objekata. Omogućeno je i prisustvo publike na sportskim takmičenjima, a povećan je i broj građana koji mogu da se okupljaju na otvorenom ili zatvorenom prostoru do 500 osoba, javlja N1.

Opširnije u posebnoj vesti.

EXIT: Počela podela 3.000 poklon ulaznica medicinskim radnicima

Festival EXIT saopštio je da je počela podela 3.000 poklon ulaznica za medicinske radnike koji su angažovani u borbi protiv virusa korona.

Ulaznice za prvi dan festivala, četvrtak 8. jul, skroman su znak zahvalnosti medicinskim radnicima, koje je obezbedio EXIT u saradnji s Ministarstvom zdravlja.

Medicinski radnici se mogu prijaviti putem linka, a ulaznice će biti podeljene po redosledu prijavljivanja, dok će prednost imati oni koji imaju legitimaciju „Za naše heroje“.

Elektronske ulaznice će biti poslate mejlom i biće personalizovane, a na samom ulazu na Petrovaradinsku tvrđavu uz nju će biti potrebno pokazati ID legitimaciju i/ili potvrdu o zaposlenju koju izdaje medicinska ustanova.

Proslava dve decenije EXIT festivala, biće organizovana od 8. do 11. jula.

Srbija: 124 nova slučaja virusa korona, preminulo osam osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo osam osoba. Zvanično su potvrđena 124 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Studija: Dojenje se preporučuje i u slučaju da majka ima kovid-19

Mleko majki zaraženih kovidom-19 ne sadrži tragove virusa, već je vektor za prenos antitela i dojenje se preporučuje i u slučaju zaraze, pokazala je najnovija španska studija.

Sprovedena u okviru inicijative „MilkCorona“ španskog Saveta za naučna istraživanja i univerzitetske bolnice u Valensiji, studija je utvrdila da nijedan od analiziranih uzoraka majčinog mleka nije sadržao tragove RNK koronavirusa.

Marija Karmen Koljado, istraživačica zadužena za projekat, rekla je da su u uzorcima mleka pronađena antitela koja je razvila majka, „što sugeriše da je majčino mleko vektor za prenošenje antitela“.

Lekari pedijatrijske klinike u Valensiji navode da ovi rezultati podvlače „važnost sistematskog preporučivanja dojenja u svim slučajevima u kojima majka ima malo ili nimalo simptoma“.

Studija je analizirala prisustvo antitela u majčinom mleku 75 žena koje su primile vakcine Fajzer/Biontek, Moderna i Astrazeneka.

Utvrđeno je da svi uzorci sadrže antitela na različitim nivoima, u zavisnosti od vakcine.

Pokazalo se i da mleko žena koje su primile jednu dozu vakcine posle zaraze virusom i mleko žena koje su primile obe doze vakcine, a da nikad nisu bile zaražene, sadrži isti nivo antitela.

Kosovski institut za javno zdravlje: Pet novih slučaja zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je pet novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 1.493, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Pozitivni slučajevi su registrovani u sledećim opštinama: Južna Mitrovica – 4 i jedan u Kosovu Polju.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovo: Vakcinisano preko 101.000 građana

Preko 101.000 građana na Kosovu primilo je makar jednu dozu anti-kovid vakcine, prenosi Zeri.

Niman Bardi, koordinator centra za vakcinaciju u Prištini, kazao je da je do 12 časova danas vakcinisano 270 osoba u ovom centru.

Ko je primio kinesku i Fajzerovu vakcinu može odmah da da krv

Da su potrebne veće količine krvi, stižu apeli na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Dr Ivana Rodić, iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, rekla je za RTS da su neophodne nedeljne rezerve u ovom trenutku 1.500 jednica krvi, a prošle nedelje je prikupljeno 92 procenta potrebne količine.

U poslednjih mesec dana, broj pacijenata u kovid sistemu manji je za oko 3.000. Zato su mnoge zdravstvene ustanove izašle iz crvene zone i vratile se zbrinjavanju svojih starih pacijenata i operativnim programima.

Opširnije u posebnoj vesti.

Ružić: Nadamo se da ćemo dobiti odobrenje Kriznog štaba za održavanje maturskih proslava

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić kaže za RTS da se nada da će na današnjoj sednici Kriznog štaba dobiti preporuku i odobrenje za održavanje maturskih proslava.

„Nadam se da ćemo danas na sednici Kriznog štaba dobiti tu preporuku i to odobrenje i da će to obradovati i roditelje i decu koja se već spremaju za te maturske večeri“, rekao je Ružić.

Naglasio je da je svakako zdravlje na prvom mestu, ali da je sveobuhvatna imunizacija doprinela da možemo da razgovaramo na tu temu i da je vreme da se ta odluka konačno don

KP: 27 kazni za kršenje mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 27 kazni za nepoštovanje epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

Nemačka ima najmanji broj zaraženih u poslednjih 9 meseci

U Nemačkoj je registrovan najmanji broj novozaraženih korona virusom na dnevnom nivou u poslednjih devet meseci, pa zvaničnici razmatraju mogućnost popuštanja pravila po pitanju nošenja zaštitnih maski.

Institut Robert Koh saopštio je danas da je u poslednja 24 časa registrovano 549 novozaraženih osoba što je prvi put od 21. septembra da je taj broj manji od 1.000 mada je obično slučaj da su brojke tokom vikenda relativno niske jer se manji broj osoba testira.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.