Posle ublažavanja mera Visoki Dečani omiljena destinacija

Dečani poseta
FOTO: Manastir Visoki Dečani

Nakon što su skorije ponovo dozvoljene dnevne posete manastiru Visoki Dečani, usled poboljšanja epidemioloških situacija, stvari su polako počele da se vraćaju na staro. Sve je više posetilaca, a tako je bilo i u prethodnim danima kada su u ovom manastiru boravili gosti širom regiona.

Manastir su posetili fudbaleri iz Podgorice koji su učestvovali na evropskom turniru u malom fudbalu u Sofiji. Oni su svratili i do Pećke Patrijaršije, saopštio je sinoć manastir Visoki Dečani u objavi na Tviteru.

Juče su se ispred zidina ovog manastira parkirala dva autobusa sa posetiocima iz Kosovskog Pomoravlja, a jedan iz Elbansana.

Više autobusa imalo je i prekjuče za krajnje odredište Visoke Dečane – ukupno pet – i to iz Zrenjanica, Beograda i Leposavića.

Nakon dužeg zatvaranja zbog pandemije koronavirusa, manastir Visoki Dečani ponovo je otvoren za dnevne posete početkom maja meseca.

Kako je tada saopšteno, Manastir je otvoren od 10.00 do 15.00 i od 16.00 do 18.00 časova kada se kapije zatvaraju, dok su posetioci u obavezi da pokažu lične isprave predstavnicima KFOR-a na ulazu u manastir.

Bilo je i drugih autobusa sa posetiocima koji su se prošle nedelje uputili ka svetinjama na Kosovu, a među njima i manastiru Visoki Dečani. Međutim, dva koja su krenula iz centralne Srbije zaustavljena su ove subote na Jarinju, i nakon petočasovnog zadržavanja vraćena su sa prelaza.

U dokumentu koji je izdat od strane Kosovske policije navedeno je da se radi o „autobusu sa 83 putnika“, te da je razlog zabrane to što nije podnet zahtev za organizovanu posetu.

Kako je tada za KoSSev rekao jedan od organizatora – Nezavisne asocijacije studenata iz Beograda, Marko Jelić, oni već godinama tradicionalno organizuju posete manastirima i spomenicima na KiM, barem jednom mesečno, i do sada ih nikada nisu najavljivali.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.