BLOG 419. dan epidemije: „Kada mogu da se vakcinišem?“

U naredne dve nedelje iz EU stiže 651.000 vakcina za ceo region, potvrdio evropski komesar za proširenje i susedske odnose Oliver Varhelji. „Izvinjavam se što vas uznemiravam na državni praznik, ali borba protiv koronavirusa ne može da čeka i mislio sam da je najvažnije da donesemo vakcine, počev od Srbije, najuspešnije zemlje regiona u procesu vakcinacije“, rekao je Varhelji sinoć u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Na Kosovo stiglo oko 5000 doza vakcina

Austrijska ambasada u Prištini saopštila je da je danas na Kosovo stigla prva količina od 4.680 doza BionTech/Pfizer vakcina, od ukupno predviđenih 95.000. Vakcine finansira Evropska unija, a obezbeđuje Austrija. Opširnije u posebnoj vesti.

Fajzer: Očekujemo 26 milijardi dolara prihoda od vakcina

Farmaceutska grupa Fajzer saopštila je da očekuje da će ove godine prodati 1,6 milijardi doza vakcina protiv koronavirusa, u vrednosti 26 milijardi američkih dolara.

Kompanija je u utorak saopštila da su postignuti sporazumi sa Kanadom i Izraelom o obezbeđivanju vakcina nakon ove godine, kao i da pregovara sa brojnim drugim državama.

Očekuje se da će ukupan prihod Fajzera ove godine biti između 70,5 i 72,5 milijardi dolara, u poređenju sa ranije predviđenih 59,4 milijarde i 61,4 milijarde.

Više od četvrtine stanovnika EU primilo najmanje jednu dozu vakcine

Više od četvrtine stanovnika Evropske unije primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, saopštila je Evropska komisija.

Prema podacima agencije Frans pres, više od devet odsto stanovnika EU je u potpunosti vakcinisano.

„Vakcinacija se ubrzava u Evropi – upravo smo premašili 150 miliona vakcinacija… Do jula ćemo imati dovoljno doza da vakcinišemo 70 odsto odraslih u EU“, napisala je na Tviteru predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Srbija: 1.304 novoobolelih, preminule 24 osobe

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida-19 preminule 24 osobe, dok je na respiratoru njih 138. Zvanično je potvrđeno 1.304 novih slučajeva infekcije virusom korona, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 4.429, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: Smanjuje se broj novoobolelih, četiri osobe preminule

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 75 novih slučajeva koronavirusa, četiri osobe su preminule, a 546 pacijenata je izlečeno, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kineska Sinovak vakcina na analizi u Evropskoj agenciji za lekove

Komitet za ljudska medicinska sredstva Evropske agencije za lekove (EMA) započeo je analizu vakcine protiv koronavirusa koju proizvodi kineska kompanija Sinovak.

Komitet je doneo odluku da započne analizu na osnovu preliminarnih rezultata laboratorijskih i kliničkih studija.

Studije sugerišu da ova vakcina pospešuje stvaranje antitela protiv SARS-CoV-2, virusa koji izaziva kovid-19, i da može pružiti zaštitu od bolesti, saopštila je EMA.

Agencija će procenjivati podatke kako budu postajali dostupni, a analiza će se nastaviti dok ne bude sakupljeno dovoljno dokaza za formalnu prijavu za odobrenje vakcine.

EMA će proceniti kako Sinovakova vakcina odgovara standardima efikasnosti, bezbednosti i kvaliteta EU.

Kako napominju u toj Agenciji, iako ne mogu da predvide koliko će ceo postupak trajati, prijava za odobrenje može biti obrađena u kraćem roku zahvaljujući podacima koji će biti sakupljeni tokom analize koja je upravo započeta.

U domovima i socijalnim ustanovama 404 osobe zaražene koronavirusom

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih koronavirusom je zaraženo 188 korisnika i 216 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupno su izlečena 5.752 korisnika ustanova socijalne zaštite i 2.845 zaposlenih u tim ustanovama, navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori počela masovna vakcinacija protiv koronavirusa

U Crnoj Gori je jutros počela masovna vakcinacija stanovništva protiv koronavirusa vakcinama Sinofarma i Astrazeneke, a danas je stigao i prvi kontingent Fajzer-Biontek vakcine.

Masovna vakcinacija počinje nakon što je pre nekoliko dana stiglo oko 200.000 kineskih vakcina, a građani će moći da se vakcinišu bez zakazivanja.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u prvom kontingentu danas stiglo 2.340 doza Fajzer-Biontek vakcine, a da će do kraja avgusta stići ukupno 42.000 doza.

Iz Ministarstva su naglasili da je prva pristigla količina Fajzer-Biontek vakcine namenjena prioritetnim grupama, u koje spadaju zdravstveni radnici i osobe sa stanjima zbog kojih se smatraju klinički izuzetno ranjivim.

Masovna vakcinacija je organizovana na više od 140 punktova u svim crnogorskim opštinama, a njihovo radno vreme će biti od osam do 20 sati.

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primile su do sada 40.843 osobe, odnosno 6,6 odsto stanovništva, a drugu dozu 24.674 građana.

Mali: Za pomoć države prijavilo se više od tri miliona građana

Ministar finansija Siniša Mali je na Instagramu objavio da je broj prijavljenih za novčanu pomoć države jutros prešao tri miliona.

“Do 10 sati prijavilo se 3.002.159 građana”, navodi se u objavi Siniše Malog na Instagramu.

Ministar je pozvao građane da se prijave za pomoć putem portala i podsetio da će od sutra građani moći da se prijave i putem telefona.

Priština: U Univerzitetskoj bolnici hospitalizovana 452 kovid pacijenta, 31 u teškom stanju

U Univerzitetskoj bolnici i kosovskoj kliničkoj službi hospitalizovano je 550 pacijenata, od kojih je kod 452 potvrđen virus korona, a 31 pacijent je u teškom stanju, dok je njih 417 na kiseoničkoj terapiji.

Takođe, u UKCK od 226 hospitalizovanih, njih 13 je u teškom stanju. Kod 175 osoba je potvrđeno je prisustvo virusa a 182 na  kiseoničkoj terapiji.

Na Kosovo danas stiže 4.680 vakcina Fajzer

Očekuje se da će danas na Kosovo stići prvih 4.680 doza anti-kovid vakcine Fajzer. Ove vakcine deo su kontingenta od 95.000 vakcina Fajzer koje će Evropska Unija doneti na Kosovo.

Ovo je za KosovaPress potvrdila Kancelarija za informisanje ministarstva zdravlja, gde se kaže da će u narednim nedeljama stići neki kontingenti, bez davanja više detalja.

„Danas se očekuje dolazak 4.680 vakcina od EU Fajzer. Tokom narednih nedelja očekuje se dolazak kontingenta dok se ne primaju svih 95.000 doza“, rečeno je u pismu ministarstva zdravlja.

Pored toga, Ministarstvo zdravlja naglasilo je da će ovim kontigentom najpre nastaviti vakcinacija zdravstvenih radnika koji iz različitih razloga nije vakcinisano u prvoj fazi. „Onda će se nastaviti sa vakcinacinaciom grupa koje imaju hronične bolesti a koje su izraženije kod starijih osoba“, navelo je reserno ministarstvo.

SAD: Očekuje se da Fajzer vakcina uskoro bude odobrena za mlađe od 16

Američka agencija za hranu i lekove uskoro će odobriti da se mladi Amerikanci uzrasta od 12 do 15 godina vakcinišu preparatom kompanija Fajzer/Biontek, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.

U izveštaju Njujork tajmsa se citira izjava jednog saveznog zvaničnika koji je upućen u postupak da se ova odluka očekuje s nestrpljenjem, jer je kompanija saopštila da je vakcina bezbedna i efikasna, kao i da je tokom kliničkih testiranja ustanovljeno da kod mladih u ovom uzrastu podstiče snažan imuni odgovor organizma, prenosi Rojters.

Vakcine Fajzer/Biontek su odbrene u SAD za upotrebu kod populacije od 16 i više godina starosti.

Srbija najverovatnje prva zemlja regiona na bezbednoj listi EU

Srbija bi ubrzo mogla da uđe u grupu bezbednih zemalja čiji građani bi mogli slobodno putovati u EU, budući da se epidemiološka situacija u ovoj zemlji poboljšava, saopštili su zvaničnici Evropske komisije (EK).

Opširnije u posebnoj vesti.

Osobe uzrasta 16 i 17 godina, kao i trudnice mogu se prijaviti za Fajzer vakcinu

Osobe uzrasta 16 i 17 godina i trudnice mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida-19, zaključio je Stručni komitet za imunizaciju na sastanku održanom 26. aprila.

Opširnije u posebnoj vesti.

KP: Izrečeno preko 800 kazni za kršenje mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 816 kazni za kršenje mera u borbi protiv koronavirusa.

Varhelji obišao Batut: Iz EU stiže 651.000 doza vakcina za zemlje regiona (Beta/Fonet/N1)

Evropski komesar za proširenje i susedske odnose Oliver Varhelji je rekao da je EU pomagala Srbiji tokom pandemije, da je donirala trijažne kontejnere, kao i frižidere za čuvanje vakcina.

Varhelji je istakao da je reč o 651.000 doza vakcine, koje dolaze pored onih vakcina koje su obezbeđene kroz Kovaks sistem za Zapadni Balkan, na inicijativu Austrije.

Kroz Kovaks će, kako je rekao, za region biti obezbeđeno oko milion doza vakcine.

„Srbija nije zaboravila na region, dala je oko 100.000 doza i sada je naš red da Srbiji vratimo ono što je pomogla regionu pre nas“, poručio je Varhelji.

On je rekao da borba protiv pandemije izgleda lakše sa visokom stopom vakcinacije u Srbiji, ali da ipak poziva sve da se vakcinišu.

„Svi moramo da budemo vakcinisani, bez toga pandemija neće stati“, poručio je Varhelji.

U Batutu je kazao da je sada glavno pitanje „kad mogu da se vakcinišem“.

Direktorka Batuta: Potrebno da se vakciniše bar još milion građana

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović izjavila je, tokom obilaska instituta sa delegacijom Evropske unije, da je obe doze vakcine u Srbiji primilo oko milion i po ljudi i da je potrebno da se vakciniše bar još milion.

Izvor : TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Ona je evropskom komesaru za proširenje i susedsku politiku Oliveru Varheljiju rekla da je plan da se odlazi u udaljena mesta i u radne kolektive i da se otvore punktovi za vakcinaciju bez zakazivanja.

Joksimović: Pristali smo na manji broj vakcina od EU jer su regionu potrebnije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija spemno ušla u proces vakcinacije, da se prvo oslonila na svoje kapacitete i pokazala solidarnost i čovečnost prema regionu, ali tokom pandemije i prema Italiji kojoj je poslala opremu u aprilu 2020. godine.

Ona je rekla da je Srbija pokazala „humanost, solidarnost, čovečnost i saradnju“, da je tokom razgovora o vakcinama koje sada stižu na Zapadni Balkan Srbija tražila da kao najveća zemlja dobije proporcionalno najviše vakcina, ali da je imala razumevanje da dobije manje vakcina, jer su one prvenstveno namenjene vakcinaciji zdravstvenih radnika, a da u regionu ima mnogo nevakcinisanih radnika u zdravstvu.

Joksimović je izrazila zahvalnost što je Srbiji namenjeno 36.000 doza vakcine Fajzer, koje će dobiti do kraja avgusta i zahvalila evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju što prenosi istinito i objektivno ono što Srbija radi, govoreći o „solidarnosti Srbije sa regionom“, ali i na tome što je prošle godine dozvolio prenamenu neutrošenih sredstava iz IPA projekata za kupovinu respiratora i medicinske opreme.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.