Srbija najverovatnje prva zemlja regiona na bezbednoj listi EU

Srbija
Foto: N1

Srbija bi ubrzo mogla da uđe u grupu bezbednih zemalja čiji građani bi mogli slobodno putovati u EU, budući da se epidemiološka situacija u ovoj zemlji poboljšava, saopštili su zvaničnici Evropske komisije (EK).

“Gledajući pozitivna kretanja epidemiološke situacije, mogao bih ubrzo da vidim Srbiju kao prihvatljivu zemlju – ispod praga koji je predviđen”, rekao je jedan neimenovani zvaničnik EK novinarima u Briselu.

Komisija predlaže da se, u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u EU, prag potreban za dozvoljavanje ulaska u EU podigne na 100 slučajeva inficiranih korona virusom na 100.000 građana. Ranije je prag bio 25 slučajeva na 100.000 građana.

Evropska komisija je 3. maja predložila ublažavanje restrikcija za neesencijalna putovanja za građane takozvanih trećih zemalja, gde spada i Zapadni Balkan. Mere ublažavanja bi se odnosile na one koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila Evropska agnecija za lekove (EMA).

To bi značilo da bi u evropske države mogli da putuju oni koji su primili vakcine Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson ili AstraZeneca.

Prema predlogu Evropske komisije, građani Srbije koji su vakcinisani ruskom Sputnik V ili kineskom Sinofarm vakcinom neće biti ovlašćeni da putuju u EU. Međutim, to se može promeniti u trenutku kada i ako Srbija bude ušla u listu bezbednih zemlja.

Ovaj predlog Evropske komisije bi trebale da usvoje države članice EU koje će već ove nedelje početi sa raspravom. Eksperti EK očekuju odluku Saveta do kraja maja kako bi putovanje vakcinisanih građana moglo da se realizuje već u junu.

Radio Slobodna EvropaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.