BLOG 289. dan epidemije: U srpskim sredinama troje preminulo, 13 novozaraženih

Vakcina korona
FOTO: Tanjug/Jaroslav Pap

Reč „lockdown“ (zaključavanje) proglašena je u 2020. za reč godine. Iako se u 2021. takođe učestalo koristi, čini se da na aktuelnosti iz dana u dan sve više dobija reč „vakcina“, pogotovu zbog toga što iz dana u dan sve više zemalja dolazi u posed jedne od nekoliko za sada širom sveta priznatih vakcina. Evropska unija koja za sada koristi samo Fajzerovu vakcinu, juče je odlučila da svoj arsenal opremi i Moderninom. Nakon Fajzerove, Srbija je takođe odobrila i počela da koristi i drugu vakcinu, ali rusku. Juče je najavljeno da će ukupno 2 miliona „Sputnjika V“ doći u Srbiju. U istom danu je i kosovski premijer, Avdulah Hoti, najavio da je obezbedio isto toliko doza vakcina od raznih proizvođača, kao i da će prve doze stići februara meseca.

Moderna planira da proizvede milijardu doza vakcine ove godine

Moderna planira da isporuči između 600 miliona i milijardu doza svoje vakcine protiv kovida-19 ove godine, rekao je izvršni direktor Stefan Bancel, prenosi N1.

Bancel je rekao da je naručeno 500 miliona doza vakcine, ali da bi bez problema mogli da proizvedu najmanje 600 miliona doza. Na konferenciji u organizaciji grupe za finansijske usluge Oddo BHF, Bancel je rekao da kompanija radi na tome da dostigne, pa čak i pređe cilj od milijardu doza.

Poručio je da se još ne zna koliko će potrajati antitela generisana vakcinom, ali je dodao da bi zaštita mogla da potraje nekoliko godina. Međutim, za potvrdu te tvrdnje im treba još podataka.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 1.530 korisnika i 682 zaposlena

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji broj zaraženih je 1.530 korisnika i 682 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite je 3.526, a izlečenog osoblja 1.505.

Srbija 24 sata: 1.787 novoinficiranih, 35 preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 35 osoba. Zvanično su potvrđena 1.787 novih slučajeva infekcije virusom korona, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 6.311, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Kosovski institut za javno zdravlje: 309 novoinficirani, skoro duplo više izlečenih, šest osoba preminulo

Kosovski institut za javno zdravlje: 309 novoinficirani, skoro duplo više izlečenih, šest osoba preminulo

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 309 novih slučajeva zaraze koronavirusom, šest osoba je preminulo, a 601 pacijent je izlečen, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Više o tome u posebnoj vesti.

Đerlek: Sredinom januara dobićemo oko 500.000 doza Sputnjik V vakcine

Državni sekretar u Ministarstu zdravlja, Mirsad Đerlek, rekao je da očekuje da Srbija sredinom januara dobije oko 500.000 doza ruske vakcine Sputnjik, a dobiće i velike količine kineske vakcine protiv koronavirusa.

Više o tome u posebnoj vesti.

Preminula dr Sonja Rakočević

Pedijatar Sonja Rakočević iz Gračanice preminula je jutros od posledica kovida-19 u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu, javio je RTV Kim.

Doktor Sonja Rakočević, bila je lekar KBC Priština sa sedištem u Gračanici. Bitku za život izgubila je jutros oko 9 časova posle jednomesečne borbe sa ovom bolešću.

Više o tome u posebnoj vesti.

Američka studija: Jedan od 100.000 ima reakciju na vakcinu

Otprilike jedna od sto hiljada osobe koje su primile vakcinu Fajzer/Biontek protiv kovida-19 imala je ozbiljnu alergijsku reakciju, izjavili su američki zdravstveni službenici, dodajući da koristi od vakcinisanja uveliko nadmašuju poznate rizike.

To su podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je dokumentovao 21 slučaj anafilaksije nakon ubrizgavanja 1.893.360 doza vakcina od 14. do 23. decembra, prenosi N1.

„To u proseku iznosi 11,1 slučajeva anafilaksije na milion primljenih doza“, rekla je novinarima Nensi Mesonier iz CDC.

Poređenja radi, vakcina protiv gripa prouzrokuje oko 1,3 slučajeva anafilaksije na milion doza, tako da je stopa anafilaksije kod Fajzerove vakcine otprilike deset puta veća.

U srpskim sredinama troje preminulo od posledica kovida-19, 13 novozaraženih

U srpskim sredinama na KiM u toku prethodna 24 sata preminule su tri osobe, a od ukupno 40 testiranih uzoraka, 13 je pozitivno na koronavirus, saopšteno je iz gradskog Kriznog štaba Kosovske Mitrovice.

Svi novoinficirani su sa Severa Kosova.

Više o tome u posebnoj vesti

Više od 800 kazni izrečeno zbog nepoštovanja epidemioloških mera

Kosovska policija izrekla je u poslednja 24 sata 832 novčane kazne na Kosovu zbog nepoštovanja mera kosovske vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa

Trinaest zemalja članica EU traži od Brisela da pošalje vakcine na Zapadni Balkan

Evropska unija treba da pošalje vakcine protiv koronavirusa svojim balkanskim susedima i da učini više na suzbijanju virusa u Ukrajini, poručilo je 13 ministara spoljnih poslova zemalja članica Uniji u zajedničkom pismu Evropskoj komisiji, prenosi RTS.

Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Švedska smatraju da EU neće biti sigurna od kovida 19 dok se zemlje na njenim granicama takođe ne oporave od pandemije, prenosi Gardijan.

„Snažno podržavamo napore i inicijative država članica i Evropske komisije da ugovorene vakcine podele sa najbližim susedima EU, poput zemalja Zapadnog Balkana“, poručili su ministri u pismu.

Evropska komisija saopštila je da je primila pismo i da će odgovoriti, rekavši novinarima da traži načine da pomogne balkanskim zemljama i drugim susedima, uključujući Gruziju i Ukrajinu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.