BLOG 227. dan epidemije: Starijima od 65 opet ograničeno kretanje

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada objavila je juče u večernjim časovima set novih mera za borbu protiv širenja koronavirus – ograničen je rad ugostiteljskih objekata, prešlo se na onlajn nastavu sa izuzetkom vrtića, ispita i praktičnih laboratorijskih vežbi, zabranjeno javno okupljanje a uvedene su i restrikcije za kretanje sugrađana starijih od 65 godina. Ovo je u skladu sa trendom restriktivnih mera koje se ovih dana uvode širom Evrope, a zaoštravanje zagovaraju i pojedini članovi Kriznog štaba u Srbiji.

Vanredna situacija i u Sremskoj Mitrovici

Gradske vlasti u Sremskoj Mitrovici proglasile su danas vanrednu situaciju zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom, prenosi N1 pisanje Bete.

Kako je javila je Radio-televizija Vojvodine, prema zvaničnim podacima registrovano je 119 aktivnih slučajeva zaraze virusom korona u Sremskom okrugu.

Zemaj: Razmatra se uvođenje ograničenja kretanja tokom vikenda ukoliko se situacija pogorša

Dan nakon uvođenja novih mera u borbi protiv pandemije koronavirusa, kosovska vlada već razmatra uvođenje i dodatnih, u slučaju da se pogorša epidemiološka situacija. Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, izjavio je da se razmatra uvođenje ograničenje kretanja tokom vikenda, prenela je Gazeta Express.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Na Kosovu izrečeno 62.314 novčanih kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Od stupanja na snagu Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije covid-19, na Kosovu je izrečeno 62.314 novčanih kazni zbog kršenja epidemioloških mera, piše Gazeta Express.

U poslednjih nedelju dana, Kosovska policija izriče u proseku oko hiljadu novčanih kazni dnevno, a pojednih dana taj broj je bio veći za nekoliko stotina, što je bio slučaj pre dva dana kada su pripadnici KP izrekli 1.225 kazni.

Pulmolog: Virus korona kod 90 odsto težih pacijenata ostavlja promene na plućima

Pulmolog i vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, Ivan Čekerevac, kaže da kod pacijenata koji imaju umereno tešku i tešku kliničku sliku tokom infekcije koronavirusom, pri otpustu iz bolnice 90 odsto njih će imati neke promene na plućima – ne samo ožiljke nego inflamacije (upale) u najsitinijim delovima pluća.

On je za N1 naglasio da se ova statistika odnosi na drugi tok bolesti, ne njenu akutnu fazu i da je bitno razjasniti da korona kao bolest ima subakutni, a kod nekih pacijenata i hronični tok bolesti.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Radno vreme zatvorenih delova restorana u Novom Pazaru do 21h

Štab za vanredne situacije Novog Pazara saopštio je da je zbog pogoršane epidemiološke situacije, a u skladu sa Uredbom Vlade Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje koronavirusa, radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno do 21 sat, piše Beta.

Ograničenje radnog vremena odnosi se na zatvorene delove objekta.

Na infektivnom odeljenju, u kovid crvenoj zoni juče je bilo hospitolizovano sedam pacijenata, od kojih je jedan pacijent na kiseoničkoj potpori.

Urađeno je 20 seroloških (brzih) testova iz krvi, od kojih su dva pacijenta pozitivna, a dva su imala antitela. Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru je od subote do danas koronavirus potvrđen kod osam pacijenata, pa je ukupan broj zaraženih od početka epidemije do danas 1.129.

Proglašena vanredna situacija u Dimitrovgradu

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na području te opštine. Kako je navedeno na opštinskom sajtu, vanredna situacija proglašava se „zbog nastanka elementarne nepogode širenjem epidemije zarazne bolesti kovid-19 i sprovodjenja operativnih mera zaštite i spasavanja“, prenosi N1.

U obrazloženju odluke se navodi da se uvodjenje vanredne situacije predlaže na osnovu predloga Zavoda za javno zdravlje Pirot u kome se navodi da je „na osnovu epidemiološkog ispitivanja, povećanja broja pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Dimitrovgrad, kao i porasta broja obolelih i hospitalizovanih, visokog procenta pozitivnosti, epidemiološka situacija na području opštine Dimitrovgrad, ocenjena kao nepovoljna, ali pod kontrolom zdravstvene službe i svih nadležnih institucija“.

Ambasada SAD u Prištini: Duboko smo zabrinuti zbog porasta broja zaraženih

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini izrazila je zabrinutost zbog, kako su naveli na svom Fejsbuk profilu, naglog porasta broja obolelih od kovid-19 na Kosovu i regionu.

Naglasili su da je neophodna odlučna akcija svih institucija i pojedinaca, kako bi se sprečilo širenje pandemije, i ujedno istakli da su mere efikasne samo ukoliko se poštuju i sprovode.

Istovremeno su ukazali na njihov, kako su rekli, ozbiljan pristup kada je u pitanju sprovođenje preventivnih mera, i apelovali na ostale poslodavce da učine isto.

„Maksimiziranjem rada na daljinu, uklanjanjem svih, osim neophodnih ličnih sastanaka, i sprovođenjem pravilnog nošenja maski, štitimo svoje zaposlene i njihove porodice”, napisali su, podsećajući na pravilo 3W – „Wear – a mask, Wash – your hand, Watch – your distance“.

Kosovsko udruženje ugostitelja upozorava na protest, traže paket pomoći od 10 miliona evra

Kosovsko udruženje ugostitelja traži od kosovske vlade poseban ekonomski paket za podršku ovom sektoru, piše Ekonomia Online.

Predsednik kosovske Privredne komore, Berat Rukići (Rukiqi) rekao je da je nakon novih mera vlade za suzbijanje pandemije covid-19 njihov glavni zahtev da se ovom sektoru pomogne sa najmanje 10 miliona evra.

Rukići je istakao da je pandemija najviše uticala na ugostiteljski sektor, te da se očigledno smanjio promet, a samim tim i prihodi.

„Dogovorili smo se da zatražimo poseban paket za ugostiteljski sektor, poslao sam pismo premijeru Hotiju tražeći da se preduzeća koja se suočavaju sa ograničenjima podrže kao i ranije”, kazao je on.

Predsednik Udruženja ugostitelja Petrit Klokoći (Kllokoqi) takođe je naglasio da su oni među sektorima koji su najviše pogođeni pandemijom gde se zatvara veliki broj ugostiteljskih objekata, izveštava EO.

„Ako bilo kojim paketom ne podržimo ugostiteljski sektor, akcije se neće zaustaviti i upozoravamo na druge mere jer smo ozbiljno oštećeni i poslaćemo otpušteno osoblje u vladu”, rekao je on.

Gračanica: Krizni štab usvojio nove mere za borbu protiv pandemije

Nakon što je tokom jučerašnjeg dana kosovska vlada usvojila nove mere protiv širenja pandemije covid-19, danas je, prema pisanju lokalnih medija, Krizni štab opštine Gračanica usvojio identičan set mera.

Novim merama ograničen je rad ugostiteljskih objekata do 21 čas, dok se u toku radnog vremena moraju pridržvati uputstava za suzbijanje pandemije, kao što su rastojanje od dva metra između stolova, sredstva za dezinfekciju na svakom stolu, obavezno merenje temperature na ulazu u objekat.

Osim toga, sve javne i privatne institucije obavezne da na ulazim vratima postave vidljive znakove mera koja treba da se poštuju, poput obaveznog nošenja maski, održavanja distance i slično, javio je RTV Kim.

Kombi i taksi prevoznici su u obavezi da rad obavljaju prepolovljenim kapacitetima, odnosno da između svakog putnika postoji prazno mesto.

Shodno novim merama, osobe straije od 65 godina mogu se kretati u dva termina dnevno, i to u periodu od 6 do 10 časova prepodne i od 16 do 19 časova popodne.

Merama je takođe zabranjen rad stočne pijace.

U ustanovama socijalne zaštite kod 123 korisnika potvrđeno prisustvo korone

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srniji je potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 123 korisnika – u petak ih je bilo 61, i kod 67 zaposlenih – a u petak ih je bilo 59, prenosi N1 pisanje Bete.

Do sada je od kovid-19 ukupno izlečeno 1.087 korisnika ustanova socijalne zaštite i 436 zaposlenih u tim ustanovama.

Najveće žarište koronavirusa u Srbiji i dalje Beograd – 472 nova slučaja

Na drugom mestu je Novi Sad sa 99 novoobolelih, sledi Valjevo sa 53, Šabac sa 47 i Kraljevo sa 28 nova slučaja.

U ostalim gradovima u Srbiji, broj novoinficiranih je manji od 20.

U Srbiji 802 nova slučaja, raste broj preminulih

U poslednja 24 časa u Srbiji su zvanično potvrđena 802 nova slučaja infekcije virusom korona, sedam osoba je preminulo, a 57 pacijenta se nalazi na respiratorima, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije covid19.rs.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština 24 sata: Devet žrtava kovid-19, 486 novoobolelih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 486 novih slučajeva zaraze koronavirusom, devet osoba je preminulo, a 30 pacijenata je izlečeno, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano je 1.374 uzoraka.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Elek: 13 pacijenata na lečenju, apel sugrađanima

U Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici trenutno je hospitalizovano 13 pacijenata koji imaju potvrđenu infekciju koronavirusa i upalu pluća, potvrdio je za RTS direktor ove bolnice Zlatan Elek

Opširnije u posebnoj vesti.

U užičkoj bolnici ukupno 88 pacijenata

U Opštoj bolnici Užice smešteno je pet pacijenata na intenzivnoj nezi od kojih su četvoro na respiratoru.

U kovid bolnici su još 83 pacijenta, što je za pet više nego u petak.

Kapacitet nove kovid bolnice je oko 150 mesta.

U Novom Pazaru hospitalizovano sedam pacijenata

Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP, hospitalizovano je ukupno sedam pacijenata.

Nije bilo novih prijema i otpusta, kao ni preminulih. Na haj flou ventilaciji je jedan pacijent.

U Domu zdravlja obavljeno je 33 pregleda, od kojih je 21 prvi i 12 kontrolnih.

Urađeno je 17 laboratorijskih analiza, 19 rendgena.

Urađeno je 20 seroloških (brzih) testova iz krvi, od čega su dva IGG i dva IGM pozitivna.

Urađeno je i 19 PCR testova.

Đerlek: Zdravstveni sistem spreman da se suprotstavi virusu

U ovom trenutku zdravstveni sistem u Srbiji je potpuno spreman da se suprotstavi koroni, nema mesta panici, ali je neophodno pridržavanje propisanih mera zaštite, kako se situacija ne bi promenila, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Ukazao je da su na Infektivnoj klinici i u KBC „Dr Dragiša Mišović“ 100 odsto popunjeni kapaciteti, kao i da je 90 odsto popunjenost na „Bežanijskoj kosi“, a na „Karaburmi“ oko 50 odsto.

Nešto više mesta ima u KBC „Zemun“ i „Zvezdara“, jer su odnedavno ponovo u kovid sistemu, navodi Đerlek.

Kaže i da je u Novom Sadu popunjenost kapaciteta oko 40 odsto, u Kragujevcu oko 45 odsto, dok se jug Srbije i okolina, dodaje, dobro drže, a popunjenost je oko 30 odsto.

Naveo je da se prvi kontigent vakcina protiv kovida u Srbiji očekuje do kraja godine, dodajući da to nisu velike količine, ali i da će do marta 2021. stići oko 350.000 novih doza.

Đerlek je naglasio da će vakcina biti besplatna za sve građane i naveo da će prvo biti namenjena zdravstvenim radnicima, odnosno rizičnim grupama, vojsci, policiji.

U KBC Zvezdara za 24 sata zbrinut 81 pacijent

KBC Zvezdara od nedelje je ponovo u kovid sistemu i za 24 sata već su zbrinuli 81 kovid pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Direktor te zdravstvene ustanove dr Petar Svorcan kaže da je među njima deset bolesnika sa teškom kliničkom slikom, a da su dva pacijenta stavljena na respirator.

KP: Izrečeno preko 900 kazni zbog kršenja mera

Službenici Kosovske policije izrekli su u poslednja 24 sata 966 novčanih kazni na osnovu Zakona o kovid-19, navodi se u dnevnom izveštaju KP.

Peć: 35 kovid pacijenata

U opštoj bolnici u Peći leči se 35 kovid pacijenata od kojih je 23 na terapiji kiseonikom, a šestoro je teškog opšteg zdravstvenog stanja.

Epidemiološka situacija u Pirotskom okrugu nesigurna, sa tendencijom prelaska u nepovoljnu

Epidemiolozi upozoravaju da je na teritoriji Pirotskog okruga bilo 22 slučaja zaraze u oktobru.

Na grudnom odeljenju pirotske bolnice su četiri pacijenta, jedan je upućen u Niš.

Iz Zavoda za javno zdravlje navode da je situacije nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu, sa posebnim akcentom na Dimitrovgrad, koji je do sada imao sedam obolelih od početka epidemije.

Savetuje se odgovorno ponašanje, poštovanje mera i preporučuje se otkazivanje slavlja.

Kazne za nenošenje maski – komunalni milicajci dobijaju nova ovlašćenja

Nadležni svakodnevno pozivaju da se mere poštuju i prete kaznama. Međutim, pravni okvir za kažnjavanje još se čeka. Trenutno, prekršajne naloge mogu da pišu samo sanitarni inspektori. To bi trebalo da se promeni usvajanjem Izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje će, kako je RTS-u potvrđeno, u četvrtak biti pred Vladom, a 10. novembra i pred narodnim poslanicima.

Opširnije u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.