BLOG 197. dan epidemije: „Sluđenost“

FOTO: Printscreen, E.Munk/Krik

Svaki odrastao član porodice, kao filter koji spoljašnju realnost filtrira za dete, sluđen je situacijom nastalom zbog pandemije, pa onda i detetu ne ostaje ništa nego da bude sluđeno, izjavila je profesorica razvojne psihologije Nada Korać, a javio FoNet. Za situaciju nastalu pojavom koronavirusa rekla da je najsličnija ratu, u kome je izvor opasnosti „ipak određeniji“.

„Sluđenost“ se mogla učitati i tokom jučerašnje konferencije Kriznog štaba za medije, na kojoj su novinari pokušavali da dobiju odgovore na pitanja o tome da li su podaci o broju zaraženih i preminulih od koronavirusa koje je svakodnevno saopštavao Krizni štab tačni i da li je broj veći nego što su zvaničnici tvrdili.

Raspravu o tačnosti podataka inicirala je izjava epidemiologa Predraga Kona da je od marta do juna bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno nego što je prijavljeno, objasnio je Insajder.

Međutim, Kon je juče kazao da bi bolje bilo da nije rekao da je smrtnost trostruko veća, da nikada ništa nije prikrivano od podataka, da je on svoje tvrdnje izneo na osnovu mortalitetne statistike i da je jedino želeo da ukaže na to da je potrebna revizija svih podataka.

Rekordan broj novozaraženih u Severnoj Makedoniji – 243

Zdravstvene vlasti Severne Makedonije su objavile da su registrovana 243 nova slučaja koronavirusa, što je do sada najveći dnevni broj novozaraženih.

Ti novi slučajevi su potvrđeni 1.831 testom na kovid tokom prethodna 24 sata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Broj novih slučajeva koronavirusa je četvrti put veći od 200 od početka epidemije i raste drugi dan uzastopno. Juče je potvrđeno 225 zaraženih, a prethodni rekord je bio 10. jula – 205 slučajeva, a 18. jula je bio 241.

Po Ministarstvu zdravlja, u prethodna 24 sata su umrle još četiri osobe od koronavirusa, čime se ukupan broj umrlih povećao na 753.

Više od polovine novozaraženih iz Beograda

Od ukupno 107 novozaraženih u poslednja 24 časa, čak 55 osoba, odnosno više od polovine je iz Beograda.

Sledeći grad po broju zaraženih je Novi Sad sa pet i Bujanovac sa tri novozaražena, dok u svim drugim gradovima i opštinama broj novozaraženih u poslednja 24 sata ne prelazi dva.

U ustanovama socijalne zaštite kod 36 korisnika potvrđeno prisustvo korone

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji je na koronavirus pozitivno 36 korisnika – 11 manje nego u četvrtak, i 11 zaposlenih – četvoro manje, prenosi N1 pisanje Bete.

Ministarstvo navodi da su od početka epidemije ukupno izlečena 1.044 korisnika ustanova socijalne zaštite i 421 zaposleni.

U Srbiji preminule dve osobe, 107 novoobolelih

U poslednja 24 časa u Srbiji je zvanično potvrđeno 107 novih slučajeva infekcije virusom korona, dve osoba su preminule, na respiratorima je 20 pacijenata, saopšteno je na sajtu ministarstva zdravlja Srbije.

Prema poslednjim podacima, hospitalizovano je 276 osoba, dok se na respiratorima nalazi 20 pacijenata.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština: Troje preminulo, novoinficiranih 53

U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana 53 nova slučaja inficiranja virusom korona, tri osobe su preminule, dok je broj izlečenih pacijenata 56, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 630, dok su od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirane 544 osobe.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Troje u čačanskoj bolnici

Na svim odeljenjima Opšte bolnice Čačak koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovana su tri pacijenta.

U protekla 24 časa otpuštena su dva pacijenta.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je pet pacijenata, od kojih su četiri prva pregleda.

Hoti: Pretnja od covid-19 još nije prošla

Kosovski premijer, Avdulah Hoti,objavio je grafikon koji pokazuje broj testiranih (plava), inficiranih (žuta) i preminulih (crvena) od koronavirusa od marta do septembra ove godine. Navodi da rezultat koji je ostvaren u prvih 100 dana njegove vlade ne bi bili mogući bez posvećenosti svih i pridržavanja mera.

„Danas smo povećali broj testiranih i drastično smanjili broj zaraženih i preminulih. I dalje moramo biti na oprezu i strogo se pridržavati zaštitnih mera“, napisao je on.

Kosovo obezbedilo 160.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa

Kosovo je za sada obezbedilo 160.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa, a vakcinisanje bi trebalo da počne ovog meseca, piše Koha. U planu je da se ove godine vakciniše veći broj osoba pa će kosovsko Ministarstvo zdravlja obezbediti 500.000 doza.

KP: Izrečeno preko 600 kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije izrekli su tokom jučerašnjeg dana 634 novčanih kazni u skladu sa Zakonom o covid-19 navodi se u dnevnom izveštaju policije.

Dekan Medicinskog fakulteta za RTS: Sa kovidom nije završeno, nismo prepušteni sami sebi

Nebojša Lalić, dekan medicinskog fakulteta u Beogradu kaže za RTS da usred lepog vremena preovlađuje utisak da je prevaziđen kovid 19 i da je sa njim završeno, ali da to nije tako.

Upitan da li je poljuljano poverenje građana u to šta se dešava u državi, kaže da je to složeno pitanje, koje ima svoju multidimenzionalnost.

„Nismo prepušteni sami sebi“, smatra Lalić i dodaje da su građani navikli da posmatraju situaciju koja se sastoji od nekakvih „bisera“ ili negativnih primera koji šljašte, ali da pored toga postoje brojni ljudi čijom zaslugom se Srbija nalazi u stabilnom stanju.

Povodom informacije da je u Novom Pazaru 55 odsto građana steklo antitela na virus, dekan medicinskog fakulteta objašnjava da korona nije jedini virus koji stvara kolektivni imunitet, da merenje nivoa antitela treba interpretirati kompleksno.

Među antitelima ima onih koja su protiv proteina koji izazivaju bolest i protiv onih koji ne izazivaju bolest. „To je merenje ukupnog nivoa“, dodaje Lalić.

Tramp hospitalizovan

Američki predsednik Donald Tramp prebačen je u vojnu bolnicu „Volter Rid“, svega 24 časa nakon što je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, javljaju američki mediji.

Tamp je osetio prve simptome kovida – povišenu temperaturu i kašalj zbog čega se odustalo od prvobitne namere da koronavirus preboli u kućnim uslovima.

Prema saopštenju lekara Bele kuće, Tramp je na terapiji remdesivirom.

Tramp je juče potvrdio da su on i Melanija Tramp pozitivni na koronavirus.

Lončar: Dovoljno kapaciteta da reagujemo, 290 slobodnih respiratora

U bolnicama širom Srbije hospitalizovan je 281 kovid pacijent, od čega je 23 na respiratoru, zvanični su podaci na sajtu covid.rs. S druge strane, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, saopštio je da je da ima dovoljno kapaciteta da se reaguje na povećanje broja obolelih ta da „imamo 290 slobodnih respiratora“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.