Zatvara se škola u Vučitrnu: Neki nastavnici i učenici kovid pozitivni

Škola, učenici, test testovi
Ilustracija/FOTO: Depositphotos/Oksun70

‘Situacija u školi ‘Mustaf Venhari (Mustafë Venhari)’ u Vučitrnu nije onakva kakvu bismo želeli’, napisao je na Fejsbuku kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj i najavio zatvaranje ove škole.

„S obzirom na trenutno epidemiološko istraživanje i praćenje epidemiološke situacije, Nacionalni institut za javno zdravlje je testirao sve nastavnike i učenike petog razreda škole Mustaf Venhari u Vučitrnu, gde su neki imali pozitivan test na covid 19. Institut je preporučio da se nastava u ovoj školi iz scenarija ‘A’ prebaci na scenario ‘C’, nastavu onlajn”, saopštio je Zemaj, ne navodeći koliko učenika i nastavnika je pozitivno.

Najavio je nastavak testiranja nastavnika i učenika koji dobiju simptome i zatražio saradnju učenika, prosvetnih radnika i roditelja.

Školska godina za škole u kosovskom sistemu počela je 14. septembra. U klupe su seli pojedini razredi, dok će se ostali u klupe vratiti od ponedeljka. Primenjuju se tri scenarija nastave, a u zavisnosti od kapaciteta i epidemiološke situacije u svakoj pojedinačnoj opštini i školi.

S druge strane, školska godina u srpskom sistemu na Kosovu počela je 1. septembra, ali se nastava do sada održavala isključivo onlajn za sve uzraste. Učenici srpskih škola u školske klupe bi trebalo da se vrate od ponedeljka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.