Blog 181. dan epidemije: „Mera nadzora imaće dugoročne efekte, posebno tokom zimskih praznika i perioda slava“

Foto: KoSSev

Dva dana pre stupanja na snagu najavljenog nadzora za građane koji se vraćaju iz inostranstva najprepoznatljivija lica republičkog Kriznog štaba poručuju da i dalje ne znaju kako će ta mera biti organizovana. Od obaveze javljanja nadležnom lekaru i zdravstvenim institucijama u učestalim intervalima najavljenim u ponedeljak, u toku jučerašnjeg dana saopšteno je da će se građani koji nemaju simptome najverovatnije lekarima javljati telefonom ili elektronskim putem. Ono što jeste poznato je da, kakva god dinamika i vid javljanja budu dogovoreni, mera nadzora će trajati 10 dana.

Distribucija američke vakcine ubrzo nakon dobijanja odobrenja

Američka vlada objavila je da će početi sa distribucijom vakcine protiv kovida-19 odmah nakon dobijanja dozvole i da planira mogućnost da ograničen broj doza bude dostupan već krajem ove godine, prenosi Rojters.

Vlada će saveznim državama dodeliti vakcine na osnovu preporuka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, vezano za posebno ugrožene grupe. Očekuje se da će u tim grupama biti i zdravstveni radnici.

Takođe je navedeno da će se zaliha značajno povećati iduće godine. Državni zvaničnici su poručili i da rade na tome da vakcina bude besplatna za pacijente.

Gnjatović: Istraživanja pokazala da antitela mogu trajati minimum godinu dana

Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije je izjavila u emisiji N1 Studio Live da su njihova istraživanja pokazala da antitela u organizmu „traju“ i da oni koji su preležali koronavirus imaju neku vrstu zaštite.

„Ljudi koji su imali težu kliničku sliku razvijaju veću količinu antitela, ali to ne znači da svi asimptomatski slučajevi i slučajevi sa blažom kliničkom slikom imaju niske vrednosti“, objašnjava Gnjatović.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U ustanovama socijalne zaštite virus potvrđen kod 62 korisnika i 23 zaposlena

U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih, prisustvo koronavirusa je potvrđeno kod 62 korisnika – deset manje nego u utorak, i 23 zaposlena – jedan manje, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite je 1.007, a izlečenih osoba koje su tamo zaposlene 403.

Srbija 24 časa: Preminula jedna osoba, 102 novoinficiranih

U Srbiji je do 15 časova registrovano još 102 slučaja infekcije koronavirusom, jedna osoba je preminula, dok je 341 pacijent hospitalizovan, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

U Srbiji su na prisustvo koronavirusa od poslednjeg preseka stanja testirane 7.682 osobe.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština: Od posledica kovid-19 tri osobe peminule, 76 novoobolelih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 76 slučaja inficiranja virusom korona, tri osobe su preminule, dok je broj izlečenih pacijenata 165, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 604, dok je od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirano 538 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Građanima Srbije zabranjen ulazak u Grčku do 30. septembra

Zabrana ulaska za građane Srbije u Grčku ostaje do 30. septembra, objavio je Službeni list Grčke, prenosi N1 pisanje Nove.rs. Ta zemlja je produžila prethodnu odluku o zabrani ulaska na teritoriju te zemlje državljanima Srbije, kao i građanima trećih zemalja izvan Evropske unije, navodi se u zajedničkoj ministarskoj odluci objavljenoj u Službenom listu te zemlje.

„Izricanje mere laboratorijske kontrole uzorka i privremeno ograničenje za lica koja ulaze iz inostranstva, kako bi se ograničilo sirenje COVID-19 koronavirusa” (B ”3557), produžena je do 30 septembra 2020. godine“, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom listu te zemlje.

Grčka vlada svakih 15 dana vrši reviziju odluka o tome kome je, zbog epidemiološke situacije sa koronavirusom, dozvoljen ulazak u tu zemlju.

Tako je 28. avgusta doneta odluka da se do 15. septembra produži zabranu ulaska u Grčku državljanima trećih zemalja, kao i mera ograničavanja kopnenih veza sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ni u Nacionalnoj organizaciji turističkih agencija (YUTA) ni u pojedinačnim turističkim agencijama nisu dobili zvanično obaveštenje o ovoj odluci.

Šarčević: U osnovnim i srednjim školama zaraženo 52 dece i 20 odraslih

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je da je za 16 dana u osnovnim i srednjim školama od korone obolelo 20 odraslih i 52 dece na 850.000 učenika, što je dobar rezultat, prenosi N1 pisane FoNeta.

U Beogradu je od koronavirusa obolelo 16 učenika, od kojih su dva u Osnovnoj školi „20. oktobar“. „Mi imamo od 1. septembra slučajeve koronavirusa u školama u Srbiji, sporadične, ali ovo je prvi put da imamo u jednoj grupi uzastopno dvoje učenika u školi ’20. oktobar’“, objasnio je Šarčević za TV Pink.

U osnovnim školama u Srbiji obolelo je 27 učenika.

Šarčević je naveo da u srednjim školama ima 25 pozitivnih učenika, uz napomenu da ima i obolelih nastavnika, spremačica i jedan direktor.

Škola je za sada najbezbednije mesto, istakao je on.

Deca koja su pozitivna ići će onlajn, ali svaki dan škole je dobar, rekao je Šarčević.

Jablanički okrug i danas bez pozitivnih

U Jablaničkom okugu, koji ima oko 200.000 stanonvika, na osnovu rezultata dobijenih iz laboratorija u Nišu u poslednja 24 sata, i danas kao ni juče nije bilo pozitivnih pacijenata.

„U poslednja 24 sata u Zavod je stiglo 16 negativnih rezultata, od toga 12 testiranih građana Leskovca“, rečeno je za Tanjug u Zavodu na osnovu podataka pristiglih iz niške laboratorije Vatreno oko i „Instituta za javno zdravlje Niš“.

Iz laboratorije „Vatreno oko Niš“ čekamo 60 rezultata iz Jablaničkog okruga za ljude uzorkovane u Zavodu, Opštoj bolnici Leskovac i Domovima zdravlja Jablaničkog okruga u prethodnim danima.

Jablanički okrug pokriva šest opština i gradova, Vlasotince, Bojnik, Leskovac, Crnu Travu, Lebane i Medveđu.

U srpskim sredinama na KiM dvoje novoobolelo, osmoro izlečeno

Od 44 rezultata uzoraka koji su pristigli danas, u srpskim sredinama na KiM registrovana su dva nova slučaja koronavirusa, a 8 osoba je izlečeno, saopštio je Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici.

Na severu KiM u poslednja 24 časa registrovana je jedna novoobolela osoba, dok je izlečeno 5 osoba.

U srpskim sredinama južno od Ibra novi slučaj zaraze registrovan je u Kosovskoj Kamenici. Izlečeno je troje, po jedan u Kamenici, Štrpcu i Prilužju.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Sedamnaest hospitalizovanih u Vranju

Prema novim podacima iz gradskog štaba za vanredne situcije, u kovid bolnici u Vranju ukupan broj pacijenata je 17, od čega kovid pozitivnih šestoro. Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih boničkih postelja je 163. Na lečenje su primljena tri nova pacijenta, a sa odeljenja je otpušteno pet.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 86 pregleda. Od tog broja 40 je prvih, a 46 kontrolnih. Uzorkovana je krv kod 48 pacijenata i sačinjeno je 39 RTG snimaka pluća.

Takođe, urađeno je 14 pi-si-ar i 31 brzi test.

U kovid bolnici u Surdulici na lečenju je 12 pacijenata, kod desetoto je potvrđen koronavirus.

Peć: Na bolničkom lečenju 22 kovid pacijenta

U Opštoj bolnici u Peći leči se 22 kovid pacijenta, jedan od njih je na respiratoru, a 17 prima kiseoničku terapiju. Pet pacijenata je u teškom opštem zdravstvenom stanju, saopšteno je iz ove bolnice.

Tokom jučerašnjeg dana, u ovoj bolnici je izlečeno osam kovid pacijenata.

KP juče propisala preko 800 kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije izdali su tokom jučerašnjeg dana 880 novčanih kazni na osnovu Zakona o covid-19, navodi se u dnevnom izveštaju Kosovske policije.

Kon: Mera nadzora sprovodiva u praksi, imaće i dugoročne efekte

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je u praksi sprovodiva nova mera nadzora zbog koronavirusa koja podrazumeva da se građani javljaju zdravstvenom sistemu po povratku iz inostranstva, a da će ona imati i dugoročne efekte, pogotovu u narednom periodu kada dolaze slave i zimski praznici.

„Ako želimo, a ja želim, da nam se nikada više ne ponovi jul mesec, mi moramo mesecima unapred da razmišljamo i planiramo“, kazao je Kon za dnevnik „Danas“.

Kon je rekao da će biti pronađen način da se povratnici prijave tako da to bude što manje opterećenje i za same građane i za lekare, a među mogućnostima su elektronsko prijavljivanje, pozivanje kol centra ili odlazak u kovid ambulantu, za koju je naveo da je opcija koju treba izbeći kada je moguće.

„Ovo jeste neki vid zdravstvenog nadzora, ali nije onaj zdravstveni nadzor koji je deifinisan zakonom i za koji su odgovorni instituti za javno zdravlje. Takav zdravstveni nadzor ne bi bio moguć. Jer ako očekujete povratak 50.000 ljudi, koje treba da pratite deset dana, to je pola miliona nadzora. Tako nešto nije moguće sprovesti bez vanrednog stanja“, naglasio je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.