KP najavljuje proteste: Nećemo kontrolisati ko nosi masku ukoliko ne budemo uključeni u odluku o dodatku na platu

Izvor: Koha (Tekst je izvono preveden sa albanskog)

Danas ističe rok za Vladu Kosova da ispuni zahtev Kosovske policije da i njeni službenici budu obuhvaćeni odlukom o dodatku od 300 evra na plate za jul i avgust. Ako izvršna vlast ne ispuni ove zahteve i one koji se odnose na nadoknadu prekovremenog rada, Sindikat Kosovske policije upozorava na protest.

To su najavili čelnici Policijskog sindikata danas na sastanku Odbora za pitanja bezbednosti i odbrane, na kojem su poslanici obavešteni o njihovim zahtevima.

Predsednica policijskog sindikata Valjbona Kamberi (Valbona Kamberi) rekla je da je nezadovoljstvo u policiji veliko, posebno zbog rada u vreme pandemije za koji od Vlade nema podsticaja, prenosi KosovaPress.

Ona je rekla da Vlada Kosova do sada nije ispunila nijedan zahtev.

“Tri zahteva su poslata Vladi, još nismo dobili nikakav odgovor. Policija radi 12 sati dnevno od 12. marta zbog pandemije covid-19. To je velika žrtva policije, a nema podsticaja za Kosovsku policiju koja je na čelu borbe protiv pandemije. Do sada je preko 600 službenika zaraženo, a 10 je izgubilo bitku sa virusom. Stoga je novčana naknada samo za lekare od po 300 evra za jul i avgust izazvala nezadovoljstvo policije, čiji službenici nisu uključeni u najnoviju odluku Vlade“, naglašava Kamberi.

Takođe je izrazila zabrinutost zbog neplaćanja prekovremenog rada za policiju.

Kamberi je takođe komentarisala nedavni slučaj policijske intervencije protiv građanina koji nije nosio masku.

„Ne slažemo se sa poslanikom Dautom Haradinajem koji je rekao da policija ne obavlja svoju službenu dužnost. Policija ne radi ništa više od onoga što je propisano zakonom“, rekla je ona.

Kamberi je takođe rekla da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, oni održati proteste, štrajkove i umanjiti intenzitet rada na terenu.

„Policija će biti pasivnija i više nećemo propisivati kazne i kontrolisati ko nosi masku, a ko ne“, rekla je.

S druge strane, poslanik Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) rekao je da je zabrinut zbog ozbiljne situacije u Kosovskoj policiji.

Rekao je da 100 odsto podržava zahteve policije.

„Predlažem da Odbor formira radnu grupu za nadgledanje Zakona o Kosovskoj policiji. S druge strane, izostanak reakcije Vlade je izuzetno zabrinjavajući. Prekovremeni rad se Kosovskoj policiji ne neplaćuje prema pravilima, čak nisu ni uključeni u hitni paket od po 300 evra“, naglasio je Seljimi.

Poslanica Ganimete Musljiu (Ganimete Musliu) rekla je da ovo nije prvi put da se zahtevi policije čuju u Skupštini.

Zatražila je stoga da Odbor jednoglasno podrži zahteve policije.

„To je poslednji alarm za vladu da ispuni zahteve policije. Ali ne treba ni izbegavati protest policije budući da se njihovi zahtevi nikada ne rešavaju, rekla je ona, pozivajući na profesionalnost u Kosovskoj policiji.

Poslanik Eljmi Rečica (Elmi Reçica), pozvao je na podršku policiji, ali i dodao da ne želi da vidi proteste ili štrajk policije, jer bezbednost građana i nacionalna bezbednost mnogo zavise od policije.

Poslanik Bek Beriša (Bekë Berisha) rekao je da je svaki od poslanika voljan da priskoči u pomoć́ policiji i rekao da nije neophodno da policija održava proteste, jer će njihovi zahtevi biti rešeni.

Poslanik Mefailj Bajćinovci (Mefail Bajqinovci) naglasio je da su zahtevi policije legitimni i da je policija je zaista „besna“ zbog dodatka na platu od 300 evra.

Plata policajca u zemlji trenutno iznosi 390 evra.

Četiri prioritetna zahteva Sindikata policije su: hitni paketi, obroci, Zakon o prevremenom penzionisanju i zdravstvenom osiguranju.

KoSSev: Hoti sa policajcima povređenim na dužnosti

U međuvremenu, kosovski premijer Avdulah Hoti danas je zajedno sa svojim zamenikom Dritonom Seljmanijem, ministrom unutrašnjih poslova, Agimom Veljiuom i direktorom Kosovske policije, Rašitom Kalajem, imao sastanak sa dva policijaca koji su bili povređeni na dužnosti, Arturom Mrasorijem i Jetmirom Hasanijem.

Oni su se vratili sa lečenja iz inostranstva i tom prilikom Hoti se zahvalio svim policajcima na posvećenosti radu i istakao da je cilj ovog sastanka da odaju poštu svim policajcima, koji su vršenjem dužnosti ugrozili svoje živote i zdravlje.

„Danas smo se sastali sa njima kako bismo im pokazali da ćemo uvek biti tu“, naglasio je Hoti i dodao da je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova, te da će se pobrinuti da „institucionalno jednom zauvek uredimo ova pitanja kroz Zakon o osiguranju života i zdravlja policajaca i Zakon o prevremenom penzionisanju”.

„To su heroji modernog doba, jer svaki dan kada izađu na ulice rizikuju svoje živote pokušavajući da sačuvaju život državnih zvaničnika, bezbednost institucija ili bezbednost građana uopšte”, opisao je kosovski premijer policijske sližbenike.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.