Blog 163. dan: Kosovski ministar zdravlja upozorio na mogućnost pooštravanja mera

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj nije isključio mogućnost pooštravanja vanrednih mera zaštite usled visokog broja preminulih i obolelih na Kosovu od kovida-19. On takvu odluku neće doneti ukoliko se građani budu pridržavali mera za zaštitu zdravlja, i bez konsultacija sa institucijama i gradonačelnicima. Na Kosovu je od kovida do sada preminulo 499 osoba, a od 13. marta, kada su potvrđeni prvi slučajevi oboljevanje od kovida-19, zvanično je registrovano 13.100 obolelih.

Priština: Preminulo devetoro, 115 novoinficiranih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 115 slučajeva inficiranja virusom korona, preminulo je devet osoba, dok je broj izlečenih pacijenata 116, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

U Srbiji preminula jedna osoba, 641 hospitalizovano

U Srbiji je do 15 časova registrovano još 75 novih slučajeva infekcije koronavirusom, jedna osoba je preminula, dok je 641 pacijenat hospitalizovan, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

U Vučitrnu hospitalizovano 35 pacijenata

Od 35 pacijenata hospitalizovanih u bolnici Šeik Zajed u Vučitrnu, 2 su intubirana, isto toliko je na CPAP maskama, a 39 je na terapiji kiseonikom. Jedan pacijent čeka potvrdu da li je inficiran koronavirusom. U ovoj bolnici nema zaraženih lekara i medicinskih sestara, ali jedna osoba koja pripada nemedicinskom osoblju je pozitivna na kovid.

Šarčević: Početak školske godine na KiM najverovatnije onlajn

Iako školska godina u Srbiji počinje 1. septembra, odlaganja polaska u škole su moguća samo na teritoriji Kosova i Metohije, rekao je jutros za jutarnji program TV Prve ministar obrazovanja, Mladen Šarčević. Razlog za odlaganje od par nedelja je epidemiološka situacija u enklavama koja, kako navodi ministar, nije dobra. Ipak za đake na KiM, kao i za sve one u ostatku Srbije biće organizovana onlajn nastava.

Opširnije u posebnoj vesti.

Đakovica u postupku nabavke 10.000 seroloških testova

Opština Đakovica izdvojila je oko 100 hiljada evra za kupovinu 10.000 seroloških testova  za koronavirus, javlja Koha.

Direktor zdravstva u opštini Ferdinand Koljaj (Kolaj) potvrdio je da se ovi testovi mogu očekivati sledeće nedelje. Testove će vršiti Glavni centar za porodičnu medicinu. „Opština Đakovica je odlučila da ima serološke testove koji će se vršiti u Glavnom centru porodične medicine.

Plan ove opštine u borbi protiv kovida je i pretvaranje medicinskog centra „Emin Duraku“ u centar samo za zaražene koronavirusom, ali kojima nije neophodna hospitalizacija i stvaranje mobilnih timova za komunikaciju sa zaraženim ljudima.

Srpske sredine na KiM: Hospitalizovanih 34, novozaraženih 2 i izlečenih 13

Od 50 uzoraka testiranih u četvrtak u srpskim sredinama na KiM, dva su pozitivna na kovid-19, dok je u poslednja 24 sata trinaest osoba izlečeno, saopštio je Krizni štab Kosovske Mitrovice.

U Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici hospitalizovano je 30 lica, u KBC Dragiša Mišović 1 i u KC u Nišu još 3 pacijenta.

Opširnije u posebnoj vesti.

Pet hospitalizovanih u Novom Pazaru

U Novom Pazaru je trenutno pet pacijenata obolelih od kovida u bolnici.

Radojičić: Škole spremne, ali poštovati mere jer rizik postoji

Beogradske škole spremno dočekuju 1. septembar, a u cilju zaštite đaka i zaposlenih od koronavirusa obezbeđeno je još novca za nabavku zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju, kaže gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Poručuje je da je rizik od zaraze sveden na minimum, ali da ipak postoji i da je zato veoma važno poštovanje propisanih mera.

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je od početka godine uplatio školama više od 920 miliona dinara, a reč je novcu koji se na mesečnom nivou redovno uplaćuje školama za osnovne potrebe, od kojeg treba da nabave zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva, rekao je Radojičić za Tanjug i najavio da će u narednim mesecima u tu svrhu biti izdvojeno dodatnih više od 460 miliona dinara.

„Verujem da je to dovoljno novca da se obezbede sva sredstva potrebna za dezinfekciju i higijenu u školama kako bi bili zaštićeni i đaci i zaposleni“, rekao je Radojičić.

Britanski naučnici proučavaju povezanost koronavirusa i imunološkog sistema

Kako još uvek nije u potpunosti jasno na koji način ljudski imunološki sistem reaguje na koronavirus, naučnici iz 17 istraživačkih centara u Velikoj Britaniji nastoje da pronađu odgovore na pitanja o tome koliko traje imunitet nakon zaraze i zbog čega je toliko teških slučajeva infekcije, prenosi N1.

Za tu svrhu britanski Imunološki konzorcijum je od Britanskog centra za istraživanje i inovacije i Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja dobilo 6,5 miliona funti.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kon: Na snazi je preporuka da deca koja su putovala u inostranstvo pohađaju onlajn nastavu u toku 10 dana

Gostujući u jutarnjem programu RTS, epidemiolog Predrag Kon, rekao je da će popuštanja mera i novog porasta zaraženih biti ali da ni u kom slučaju nije dozvoljen rad noćnih klubova, već je samo produženo radno vreme trgovinskim radnjama i kafićima i restoranima koji imaju bašte.

Ističe da su zabranjena okupljanja više od 30 ljudi, a samim tim indirektno i proslave i da to moraju da shvate i organi koji sprovode inspekciju i kontrolu.

Kada je reč o preporuci samoizolacije za osobe koje dolaze s letovanja, Kon je rekao da bi svako trebalo da bude svestan, ako dolazi iz zemalja gde je povišen prenos virusa, da ugrožava sebe i okolinu.

Podseća i da je na snazi preporuka da deca koja dolaze iz takvih zemalja u periodu od deset dana pohađaju onlajn nastavu.

Od zemalja u okruženju, to su Hrvatska, Crna Gora i BiH, pojasnio je Kon.

Kosovo na vrhu lestvice po broju preminulih od kovida na milion stanovnika

Kosovo, gde je više od polovine od 1,8 miliona stanovnika mlađe od 25 godina, tokom protekle nedelje zabeležilo je 54,2 smrtnih slučajeva od posledica kovid-19 na milion ljudi i nalazi se ispred drugoplasirane Kolumbije. Iako je stanje sa novim infekcijama u istom periodu bolje, Kosovo ostaje na vrhu lestvice i kada se parametri prošire na ceo mesec, izvestila je juče novinska agencija Bloomberg u tekstu originalno naslovljenom „Najmlađa evropska nacija beleži i najveći stepen smrtnosti od kovida“.

Opširnije u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.