Šarčević: Početak školske godine na KiM najverovatnije onlajn

Iako školska godina u Srbiji počinje 1. septembra, odlaganja polaska u škole su moguća samo na teritoriji Kosova i Metohije, rekao je jutros za jutarnji program TV Prve ministar obrazovanja, Mladen Šarčević. Razlog za odlaganje od par nedelja je epidemiološka situacija u enklavama koja, kako navodi ministar, nije dobra. Ipak za đake na KiM, kao i za sve one u ostatku Srbije biće organizovana onlajn nastava.

Na pitanje da li postoji mogućnost odlaganja početka školske godine, on je rekao da su određena odlaganja moguća samo na teritoriji Kosova i Metohije. Kako je precizirao, situacija na Severu, „u delu gde kompaktno žive srpski stanovnici i đaci“ je zadovoljavajuća, ali je izrazio zabrinutost zbog situacije u enklavama.

„Situacija u enklavama na KiM nam nije najbolja, jer se tamo ne sprovode mere kao u centralnoj Srbiji, zbog albanske administracije. Zbog Osojana, Gore, svih drugih regija, ne možemo parcijalno da krenemo. Tu ćemo negde doneti odluku da to pomerimo za nedelju, dve dana. Čak su i vlasti u Prištini, privremeni organi, rešili da to odlože kao i Crna Gora, oni nemaju dobru situaciju. Međutim, naši đaci u toj našoj regiji će imati onlajn nastavu kao i đaci u Srbiji“, rekao je on.

Da će nastava od 1. septembra u srpskim obrazovnim institucijama na KiM najverovatnije biti organizovana onlajn, potvrdila je juče za KoSSev i načelnica Školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za KiM, Jasmina Dedić.

Ona je rekla i da je školama na KiM dodeljen viši stepen autonomije kako bi, u zavisnosti od epidemiološke situacije na terenu koja se konstantno menja, odlučili koji način organizacije nastave je najpovoljniji.

Podsećamo, kosovski sindikat prosvetnih, kulturnih i naučnih radnika zatražio je krajem nedelje odlaganje početka školske godine zbog nepripremljenosti škola za sprovođenje propisanih mera, a kosovski ministar obrazovanja, Rame Ljikaj, rekao je da je taj zahtev apsurdan, podsećajući da su predstavnici sindikata prisustvovali svim sastancima radnih grupa, da bi kasnije u toku dana ipak najavio odlaganje početka školske godine za 14. septembar.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.