Blic: Vozom na Kosovo bez straha – sa putnicima od Kraljeva do Kosovske Mitrovice

Putnički voz između Kraljeva i Kosovske Mitrovice saobraća svakoga dana dva puta dnevno, a najviše ga koriste meštani sela u dolini Ibra i studenti.

Hladno januarsko jutro na Železničkoj stanici u Kraljevu, dok se nazire da će svanuti, okupilo je nekolicinu putnika koji se spremaju da krenu "Ibarskom transverzalom".

Među njima je i reporter Blica. Putovaće popularnom dizelkom do Kosovske Mitrovice.

Čim je krenuo, u 6.40, ubrzo je stigao do Mataruške Banje, gde nas je dan sve sačekao. Putnici se ne plaše da će posle voza u srpskim bojama, koji nije ni ušao na Kosovo, imati problema.

Jasmina Ivković iz Kraljeva, studentkinja Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, kaže da uglavnom svaki drugi vikend dolazi u Kraljevo i vraća se vozom. Kaže da nema straha i da već drugu godinu putuje tim vozom.

"Ma dajte…U medijima se stvorila prevelika fama. Ovaj voz potpuno normalno funkcioniše na relaciji od Kraljeva do Severne Kosovske Mitrovice. Nikada nisam imala nijednu neprijatnost. Jedino majka uvek insistira da joj se odmah javim čim stignem u Mitrovicu," kaže ova studentkinja.

Mitar Rakonjac iz Čačka, student četvrte godine Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, kaže da svake nedelje putuje od Čačka do Kraljeva, odakle vozom ide za Leposavić.
 
"Pošto sam veoma čest putnik, mogu reći da je voz Kraljevo-Kosovska Mitrovica sasvim korektan," priča ovaj mladić.

Penzioner Đuro Andrijanić veoma često ide vozom od Kraljeva do Raške.

"Nije mi jasno šta se ovoliko priča o tom vozu iz Beograda koji je putovao preko 10 sati. Ali da ostavimo to političarima," kaže penzioner Đuro.

Saobraća 11 godina

Inače, ovaj voz redovno saobraća od 2006. godine, a do pre nekoliko godina vozio je do Zvečana. A u oktobru 2013. godine otvorena je železnička stanica "Kosovska Mitrovica – Sever" i uspostavljen redovan železnički putnički saobraćaj na relaciji Kraljevo – Kosovska Mitrovica – Sever. Voz između Kosovske Mitrovice – Sever i četiri kilometra udaljene stanice Zvečan putuje svega pet minuta, do Kraljeva udaljenog 144 kilometara oko tri i po sata.

Za putnike je izuzetno bitno i da je red vožnje novog voza usklađen sa vremenima putovanja vozova iz Kraljeva ka drugim delovima Srbije.

Blic

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.