Blic: Skandal na sastanku evropskog komesara sa srpskim ministrima: Dačić bio neprijatan, Varhelji napustio sastanak

VARHELJI Dačić

Na sastanku evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija sa srpskom premijerkom Anom Brnabić i ministrima došlo je do neprijatne situacije kada je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, verbalno napao gosta, koji je potom napustio sastanak. Sat vremena pre nego što će se Dačić obrušiti na Varheljija razgovor je tekao potpuno normalno, bez visokih tonova i neprijatnosti.

U jednom trenutku Dačić je uzeo reč i grubo se obratio Varheljiju.

„Bio je vrlo neprijatan. Rekao mu je da ne zna gde je došao, da ćuti dok neko otima srpske manastire na Kosovu, da ćuti za takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije“, kaže izvor “Blica” koji je prisustvovao sastanku.

Predsednica Vlade, kao i ministarka za EU Jadranka Joksimović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bili su u čudu, a potom je Varhelji uključio mikrofon i obratio se srpskom šefu diplomatije.

„Ja sam jedini evropski komesar koji je reagovao na takse, osudio sam ono što se događa u Crnoj Gori, Srbija je prva zemlja u koju sam došao nakon uvođenja nove metodologije i konačno, došao sam ovde da vam pomognem“, rekao je Varhelji.

Nakon toga, on je isključio mikrofon, prišao Ani Brnabić, rukovao se i napustio prostoriju.

Blic je pozvao Ivicu Dačića i upitao ga zašto je napao gosta, a on je rekao da “nije napao njega nego EU”.

„Napao sam EU zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma, uvođenja Kosova u poglavlje 35, pa sada sve zavisi od toga, zbog toga što ćute na dešavanja u Crnoj Gori i što su nepravedni“, rekao je on za “Blic”.

Dačić dodaje da je poručio gostu da pita opoziciju kakav im je stav o EU, o Kosovu, o Briselskom sporazumu, o Krimu…

„Slušao sam i Olija Rena, i Štefana Filea i Johanesa Hana, ali slabo smo se pomerili napred“, kaže Dačić, a onda ublažava i dodaje da mu je rekao kako je on lično prijatelj Srbije kao i njegova zemlja i da mu želi sreću.

Dačić: Sastanak nije prekinut, Varhelji je žurio

Srpski šef diplomatije dodaje da je izrevoltiran time što Varheljijeva tema nije samo metodologija, već i region, spoljnopolitička i druga pitanja. Međutim, negira da je u prostorijama Vlade Srbije večeras bilo skandala:

– Nije to bio nikakav skandal i sastanak nije prekinut, nego je Varhelji žurio na sastanak sa opozicijom.

Nakon sastanka, Vlada Srbije nije izdala saopštenje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.