Blic: Pod istragom zbog korupcije 40 policajaca Kosovske policije

Kosovski policjci
Foto: Pointpulse

Pod nazivom VELIKA „ČISTKA“ U KOSOVSKOJ POLICIJI Duboko utonuli u korupciju i kriminal, pod prismotrom 40 policajaca, SRBA I ALBANACA, današnji Blic, piše, osim informacije koju sadrži naslov, i o nedavnom unapređenju nekoliko pripadnika Kosovske policije u regionu Sever, koji su dobili po čin više, a o čemu, do sada, nije bilo reči u javnosti. Unapređenje policajaca koji se vide kao školovani i profesionalni u dosadašnjem radu, deo su napora policije da unapredi kvalitet i imidž.

Deo teksta se poziva i na navodno pismo koje je komandnom lancu regiona Sever prošle godine uputio sadašnji šef policije Rašit Ćaljaj (Rashit Qalaj), a u kojem ih upozorava da se „neće i ne može više tolerisati“ nerad po pitanju povećanog broja „težih incidenata, kao što su paljenje, požari, eksplozije ručnih bombi“. Naš portal objavio je prošle godine prevod ovog navodnog pisma.

Ćaljaj je inače nedavno i službeno posetio policijsku stanicu u Severnoj Mitrovici i tom prilikom zatražio veći angažman rukovodioca Regionalne direkcije u povećanju bezbednosti.

Tekst iz Blica danas su preneli kosovski mediji, dok je ove nedelje Insajderi objavio video prilog u kojem kombinuje izjave Rašita Ćaljaja da Policija Kosova ostvaruje veliki uspeh, sa nedavnim medijskim navodima o korupciji i kriminalu u ovoj instituciji, poput nedavnog ubistva koje se dogodilo u kockarnici, krađi novca, maltretiranju pripadnika LGBT populacije, hapšenju sina šefa Obaveštajne agencije Kosova koji je imao kod sebe navodno drogu i oružje i afere sa seksualnim zlostavljanjem maloletnice u kojoj je glavni osumnjičeni pripadnik Kosovske policije.. Na samom kraju ovog priloga postavljaju pitanje „a hoće u INTERPOL“. Tekst iz Blica ovde prenosimo u celosti.

Pod prismotrom zbog korupcije je trenutno četrdesetak policajaca KPS među kojima su i Srbi. Rezultati ove istrage poslužiće Prištini za čišćenje redova i na severu Kosova.

Za sada nema preciznih podataka koliko je pripadnika srpske nacionalnosti obuhvaćeno istragom. Na severu je već jednom obavljeno veće hapšenje kada je prošle godine uhapšeno oko dvadeset pripadnika saobraćajne jedinice zbog korupcije. Oni su imali skrivene kamere u vozilima kojima su nadzirani.

Posle šest regiona policije Kosova, gde su na meti bili i policajci koji su nekadašnji borci OVK, na redu je sever Kosova. Izvor “Blica” iz diplomatskih kruga u Prištini tvrdi da nije posredi nikakva provokacija Prištine već sistematizacija i dovođenje u red policijske službe na Kosovu koja je u svim svojim delovima duboko utonula u korupciju i delom u kriminal. Takođe, KPS prolazi i kroz novu sistematizaciju. Akcija je već sprovedena u svim regionima sa većinskim albanskih življem.

Prištinske vlasti do sada nisu krile da su generalno nezadovoljne radom policije, ali i one na severu Kosova. Čak je procurio u javnost mejl koji je direktor policije Kosova Rašit Ćalaj prošle godine poslao vrhu policije u srpskom delu. “Blic” prenosi delove jednog od mejlova koji su upućivani srpskim pripadnicima KPS.

„Svedok ste da su u vašem regionu znatno povećani teži incidenti, kao što su paljenje, požari, eksplozije ručnih bombi. Zabrinjavajuće je što nijedan od slučajeva nije otkriven na način da je izvršilac uhvaćen i priveden pravdi. Ova stvar je neprihvatljiva i neće se više tolerisati“, piše direktor kosovske policije Rašit Ćalaj.

U nastavku mejla on navodi “kako očekivati da se poverenje stanovništva poveća kada su rezultati istraga teških slučajeva na nuli”.

„Poštovani kolega, od vas tražim da angažujete istražitelje danju i noću, da se preduzmu sve istražne radnje kako bismo imali rezultate“, navodi se u mejlu koji je naslovljen rukovodstvu policije na Severu.

Kako za “Blic” kažu u diplomatskim krugovima u Prištini, disciplinski postupci, nazadovanja, ali i napredovanja u službi za cilj imaju pokušaj da se kosovska policija južno i severno u svim delovima očisti od korupcije. Zato su reorganizaciju KPS podržale i relevantne ambasade na KiM. Analiza i presek rada policije urađeni su na osnovu obaveštajnih podataka sa terena posebnih jedinica policije Kosova, izveštaja nevladinih organizacija.

„Sagledani su rezultati rada policije Kosova i utvrđeno da nigde nisu sjajni, pa ni na Severu. Urađena je nova struktura policije po kojoj je započeta sistematizacija policije koja će zahvatiti i Sever. Projekti o poboljšanju rada policije i sprečavanju korupcije podržavaju i ambasade Kvinte i ostale međunarodne institucije jer su i same među finansijerima policije“, kaže za „Blic“ strani diplomata.

Smene i napredovanja

Pre severa već je bilo smena u direkciji policije i pojedinim regionima sa većinskim albanskim življem.

„Pre nekoliko dana na severu je bila promocija starešina i pojedini su dobili viši čin. Do sada se događalo da policajac vodnik ili poručnik bude na mestu potpukovnika, pukovnika, majora i to bez odgovarajuće škole. Primali su plate koje su i duplo veće od čina koji imaju. To naravno nije bio slučaj samo na severu, ali to je ono što se takođe dovodi u red“, kaže “Blicov” sagovornik.

BlicPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.