Protest zbog devojke koju je silovao nastavnik, pa policajac kome je to prijavila

Protest u Prištini
Foto: Printscreen, N1

U Prištini se tokom dana, ali i prethodnih, protestovalo zbog slučaja koji je uznemirio javnost. U pitanju je silovanje šesnaestogodišnje devojke koje je počinio nastavnik, a zatim i policijski službenik. Sumnja se da je, kada je otišla da prijavi silovanje policiji, ponovo postala žrtva seksualnog zlostavljanja.

U znak solidarnosti, nakon što je u kosovskoj javnosti objavljena vest o šesnaestogodišnjoj devojci iz Glogovca, koja je seksualno zlostavljana od nastavnika, a potom tražila pomoć u policiji, gde je takođe zlostavljana, počeli su protesti.

Demonstranti zahtevaju i da se protiv lica koja su zlostavljala devojku preduzmu neophodne mere kao i da se smeni direktor policije.

Učesnici protesta su se danas okupili ispred policijske stanice u Prištini uzvikujući „sramota“, i noseći postere „silovatelji u zatvor“ i „nasilnička država“. Oni kažu da devojke danas nisu bezbedne ni u školi, ni u policiji, a ni u bolnici.

„Strahuj od lekara, strahuj od porodice. Društvo straha, društvo jačeg i podčinjavanja. Društvo gde se žrtva krivi, a kriminalac se veliča,“ poručila je sa skupa aktivistkinja Marigona Shabiu.

Policijski inspektorat Kosova saopštio je da je u Glogovcu uhapšen nastavnik, ali i policajac, za koje se sumnja da su počinili krivično delo silovanja, seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe službenog položaja. Obojici je određena mera pritvora.

„Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni V. V. koristeći službeni položaj u svojstvu rukovodioca jedinice za istrage u Policijskoj stanici u Glogovcu zloupotrebio položaj ili službena ovlašćenja. Sud je konstatovao da su u ovom slučaju ispunjeni posebni kriterijumi za određivanje mere pritvora, jer postoje okolnosti koje ukazuju na mogućnost bega, pošto se osumnjičeni tereti za dva teška krivična dela,“ navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Prištini.

Strane imaju pravo na žalbu Apelacionom sudu u Prištini.

Policijski inspektorat Kosova objavio je da je uhapsio V. V. (50), koji je zamenik šefa istrage u policijskoj stanici u Glogovcu, jer se sumnja da je više od dve godine imao seksualne odnose i zlostavljao maloletnicu mlađu od 16 godina, koja je došla u policiju da prijavi da je seksualno zlostavlja njen profesor.

Portal Insajderi je javio da se sumnja da je V. V. naterao maloletnicu na abortus koji je izvršen u ordinaciji jednog ginekologa u Prištini.

U odbranu tog lekara danas je izašlo Udruženje ginekologa Kosova koje tvrdi da je abortus izveden na osnovu zakonskih odredbi i da je u vreme intervencije devojka imala više od 18 godina.

U međuvremenu, opozicija je zatražila održavanje vanredne sednice kako bi raspravljala o seksualnom zlostavljanju, kao i o institucionalnoj odgovornosti.

Video prilog dopisnice N1 iz Prištine Zane Cimili pogledajte ovdePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.