Iz KIA kod Tačija: Tendencija predsednika da kontroliše Obaveštajnu agenciju Kosova

FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Svoju karijeru glavnog obaveštajnog operativca Kosova, Driton Gaši (Driton Gashi), započeo je februara prošle godine, kada je kao savetnik nekoliko ministara Demokratske partije Kosova, imenovan na čelo Obaveštajne agencije Kosova.

Ali, već u drugoj godini mandata, Gaši je bio prinuđen da se povuče, jer je KIA bila uključena u deportaciju 6 turskih državljana traženih za neuspeli državni udar jula 2016. u Turskoj, izveštava KTV.

Predsednik, premijer i predsednik skupštine izjavili su da ne znaju ništa o akciji, bez obzira na to što je tu akciju organizovala i sprovela KIA i Policija Kosova.

Međutim, nakon povlačenja iz Obaveštajne agencije Kosova, Driton Gaši je ponovo zaposlen u Kancelariji predsednika Kosova i to kao sekretar Predsedništva.

Prema poslaniku Samoopredeljenja, Redžepu Seljimiju (Rexhep Selimi), Driton Gaši nije predsednikov saradnik, već je saučesnik u najvećem skandalu koji je potresao Kosovo od nezavisnosti – skandalu u kom je sa Kosova deportovano 6 turskih državljana.

S druge strane, za civilno društvo, njegov angažman u Predsedništvu je amnestija za krivicu, iako istražni tim koji se bavi ovim skandalom još nije završio istragu.

Poput Gašija, odmah nakon povlačenja iz KIA, i Baškim Smakaj (Bashkim Smakaj) je samo kratko vreme bio udaljen od predsednika Hašima Tačija. U trenutku kada je Smakaj udaljen sa čela KIA, Tači je bio ministar spoljnih poslova, ali kada je postao predsednik, Smakaj je imenovan za njegovog ličnog savetnika.

Prema podacima o prijavljenoj imovini, mesečna primanja Smakaja iz Kancelarije predsednika Kosova iznose 1800 evra.

Držanje obaveštajaca u svojoj okolini tumači se kao nastojanje predsednika da kontroliše KIA.

Jedini koji je ostao van kancelarije predsednika je Agron Seljimaj, čije je povlačenje tražio upravo predsednik Tači.

Predsednik je ocenio da je to što KIA nije imala informaciju o pokušaju da srpski voz uđe na Kosovo, neuspeh ove institucije.

Seljimaja su na dužnost direktora KIA imenovali sada bivša predsednica Jahjaga i tadašnji premijer Mustafa 2. februara 2015, dok je ostavku dao 27. januara 2017.

Trenutno, Obaveštajnu agenciju Kosova vodi Špend Mađuni (Shpend Maxhuni), koji je bio direktor Policije Kosova, a kojeg opozicija često etiketira kao lice blisko predsedniku Tačiju.

Pre proglašenja nezavisnosti, Tači je takođe pored sebe imao Obaveštajnu službu Kosova, koja ga je izveštavala od vremena prestanka rata pa do njenog gašenja, 17. marta 2008.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.