Novi poslanici Srpske liste na kratko prisustvovali sednici skupštine u Prištini

FOTO: Koha

Vest je ažurirana

Poslanici Srpske liste vratili su se u Skupštinu Kosova posle pet meseci odsustva. Ipak, oni su, kako prenose prištinski mediji, potpisali dnevni red i sednicu odmah napustili. Prema kosovskom ustavu, mandat poslanika se prekida, odnosno postaje nevažeći ako ne prisustvuje sednicama Skupštine šest meseci uzastopno. Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca zatražio je da im se današnje dnevnice ne isplate.

Novi poslanici Srpske liste, i jedan iz građanske inicijative „Sloboda, pravda, opstanak“ položili su zakletvu sredinom novembra prošle godine, nakon što je prethodnih deset podnelo ostavke kada su Srbi sa Severa ranije tog istog meseca napustili kosovske institucije.

Zakletvu su tada položili Milan Kostić, Zoran Maksimović, Olivera Zdravković, Milan Joksimović, Ksenija Božović, Radoš Mihajlović, Nenad Radenković, Svetislav Jokić, Biljana Maksić i Cvetko Veljković iz Građanske inicijative „Sloboda, pravda, opstanak“.

Nakon polaganja zakletve 17. novembra, novi poslanici napustili su skupštinsku salu, i od tada se u nju nisu vraćali – do danas. Oni su, kako prenose prištinski mediji, nakon potpisivanja dnevnog reda napustili sednicu.

Prema kosovskom ustavu, mandat poslanika se prekida, odnosno postaje nevažeći ako ne prisustvuje sednicama Skupštine šest meseci uzastopno.

Poslanik iz redova Samoopredeljenja Dimalj Baša ocenio je da su poslanici Srpske liste to učinili kako bi izbegli mogućnost gubljenja mandata.

„Bilo bi važno da ostanu ovde da čuju tešku situaciju na severu, o paljenju automobila, prebijanju i mučenju Srba koji žele da budu deo legalnih izbora na Kosovu, linču građana koji odbijaju da se potčine nasilju i političkom monopolu tog područja“, kazao je Baša, prenosi Klan Kosova.

U međuvremenu, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca kazao je da su poslanici Srpske liste bili prisutni samo 10 minuta, te poručio da „u najmanju ruku“ zahteva da im se za današnju sednicu ne isplate dnevnice.

Do sada se Srpska lista nije obraćala javnosti i objasnila svoj potez.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.