Bisljimi danas sa Lajčakom o dijalogu, najavio moguć sastanak Kurtija i Vučića i sporazum za normalizaciju do marta

Besnik Bisljimi
FOTO: KoSSev

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi, razgovaraće danas sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom o narednim koracima u dijalogu. Bisljimi je danas izveštavao Komisiju za EU integracije Kosova, gde je ujedno najavio mogućnost održavanja sastanka na visokom političkom nivou „vrlo brzo“.

„Danas popodne imam onlajn sastanak sa Lajčakom i biće definisani naredni koraci. Mislim da bi vrlo brzo trebalo pozvati na sastanak šefova država, jer je to obaveza Brisela, tako da će do marta biti završeni pregovori za normalizaciju prema izjavi gospodina Borelja i prema njoj moramo izraditi sporazum za normalizaciju do kraja marta“, kazao je Bisljimi, a prenose prištinski mediji.

Prilikom podnošenja izveštaja Komisiji za EU integracije poslanica iz redova PDK Bljerta Delji optužila je kosovsku vladu za „neuspeh u dijalogu, nepromišljene i detinjaste postupke“, na šta je Bisljimi kazao da bi „bilo sramota da ima samo četvrtinu informacija o tome kako je Kosovo bilo predstavljeno u dosadašnjem dijalogu i pre 2021. godine“.

O povratku Srba u kosovske institucije će, kaže, govoriti na današnjoj sednici skupštine Kosova.

Na učestale optužbe opozicije da je kosovska vlada netransparentna u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, zamenik kosovog premijera poručio je – „nismo sakrili nikakve detalje“.

Kaže da su objavljivanjem teksta sporazuma o registarskim tablicama bili transparentni.

Govorio je i o viznoj liberalizaciji za Kosovo za koju su danas ambasadori zemalja članica EU usaglasili pregovarački mandat, poručivši da ovaj proces i prošlonedeljno odlaganje glasanja o njemu nema veze sa dijalogom.

„Nije bilo nikakve veze sa procesom dijaloga, razlog zašto se o tome nije razgovaralo prošle, već ove nedelje, ima veze sa zabrinutošću nekih zemalja da možda neka skeptična zemlja može da zloupotrebi situaciju sa registarskim tablicama za negativne diskusije. Odluka o odlaganju je bila sa dobrim namerama za Kosovo“, kazao je Bisljimi, prenose prištinski mediji.

Ujedno je poručio i da će Savet Evrope o ovom pitanju glasati 9. ili 10. decembra.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.