Bisenić: Državnost Palestine zasnovana u UN-u, Kosovo nije iz tog okvira, nemoguće povući paralelu

Dragan Bisenić
Foto: Printscreen, RTV Vojvodina

„Odluka o otvaranju ambasade u Jerusalimu imaće štetne posledice po Kosovo, samo je pitanje u kom smislu, ne isključujem mogućnost da se opet neka priznanja povuku“, kazao je novinar i bivši ambasador Srbije u Egiptu, Dragan Bisenić.

Bisenić je gostovao u emisiji Pravi ugao na TV Vojvodina gde je razgovarao o sukobima Izraela i Palestine, ali i o Vašingtonskom sporazumu koji su potpisali predstavnici Beograda i Prištine oktobra meseca prošle godine, čija jedna tačka obavezuje obe strane da otvore svoje ambasade u Jerusalimu.

Bisenić kaže da je Vašingtonski sporazum potpisan u određenim okolnostima kada je postojala agenda bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da se Blisko-istočni konflikt poveže sa balkanskim sukobom i da se oba rešavaju u jednom naletu.

„Ono što je sada važno i ono što se desilo, gotovo da je isključeno da će Srbija premestiti svoju ambasadu u Jerusalim nakon izraelskog priznanja Kosova“, istakao je ujedno Bisenić.

Kaže da su političari sa Kosova još od 2012. godine nudili da se izvrši trampa – da Kosovo, ukoliko bude priznato od strane Izraela, otvori ambasadu u Jerusalimu.

„Tu je zanemarena jedna stvar od strane Prištine, a to je da je pitanje Jerusalima za arapski i za islamski svet veoma osetljivo i mnogo značajnije nego uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom“, rekao je Bisenić.

Bisenić je podsetio da je Egipat uspostavio diplomatske odnose sa Izraelom 1979. godine, Jordan 1993. godine, a još četiri druge države prošle godine.

Ali nijedna od ovih država nije otvorila ambasadu u Jerusalimu. Razlog tome leži u rezoluciji UN, podcrtao je bivši ambasador.

„Zbog toga što je status Jerusalima regulisan i rezolucijom UN. To je rezolucija 478 iz 1980. godine koja zapravo poništava izraelski zakon o Jerusalimu koji Jerusalim jednostrano proglašava nedeljivim glavnim gradom Izraela. Tada su SAD bile uzdržane u Savetu bezbednosti, a sa 14 glasova za usvojena je ta rezolucija koja takođe preporučuje svim državama da povuku svoje ambasade iz Jerusalima, jer do tada su bile ambasade u Jerusalimu i one su to učinile“ ističe Bisenić.

Podseća i da se EU takođe drži ovog principa, upravo zbog toga što je on regulisan u Savetu Bezbednosti.

Bisenić poručuje da su odluku Prištine da otvori ambasadu u Jerusalimu osudili Organizacija za islamsku saradnju, Arapska liga i druge islamske organizacije, ali na zahtev Palestine koja je uputila svim državama svoju notu.

Sa druge strane, kaže da potez Kosova – otvaranje ambasade u Jerusalimu, može imati posledica.

„Palestina je pozvala sve arapske, islamske i neislamske zemlje da se pridržavaju međunarodnog prava i da u tom svetlu razmotre ovaj potez Kosova. On će imati štete po Kosovo samo je pitanje u kom smislu, ne isključujem da će biti moguće da se opet neka priznanja povuku“, rekao je Bisenić.

Dragan Bisenić smatra da nije moguće povući paralelu između Kosova i Palestine kada je reč o njihovom statusu, iz razloga što su Izrael i Palestina države koje se zasnivaju i osnivaju odlukom UN iz 1947. godine – „to je teritorija koja se deli na dve strane“.

„Ovo što se sa Kosovom pokušava to je jednostrana akcija ili pokušaj zasnivanja države mimo pravila, mimo odluka UN. Te odluke i važne rezolucije UN su različite, ali na Kosovo se odnosi direktno 1244. Zbog toga se ne može reći da postoji bilo kakva pravna analogija između Palestine i Kosova ili između zahteva Palestine za državom“, poručio je.

Pravo Palestine za državom, kako Bisenić ističe, definisano je upravo 1947. godine.

„Da li će to da bude u okviru rešenja dve države, kao što traže mnoge zemlje Evrope, između ostalog i Srbija podržava taj stav, ili će to biti neki drugi oblik. U svakom slučaju to što se tiče državnosti Palestine, ona je zasnovana sistemom UN-a, a Kosovo nije iz tog okvira“, zaključuje Bisenić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.