5. statusna konferencija u slučaju Tači i ostali: Odbrana traži da se optuženi puste na slobodu

Tači veselji krasnići i Seljimi

Statusnu konferenciju možete pratiti uživo ovde
13.20 – Odbrana zatražila produženje roka za izjašnjenje o produženju mere pritvora

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju je podsetio da je odbrana u podnescima izjavila da neće podnositi izjašnjenja o tome da li postoje razlozi za produženje pritvora optuženih. Međutim, dodaje da je potom produžio rok za izjašnjenje Tačija do 31. maja ove godine, i zatražio od ostalih advokata da se izjasne da li žele da i njima produži rok.

Ostali advokati odbrane su se složili i zatražili produženje roka.

Predloženo je da sledeća statusna konferencija bude održana u junu mesecu, sa čim su se strane složile.

13.12 – Emerson: Odbrani nije dostavljena nijedna optužba na račun Veseljija koja može da se istraži

U nastavku konferencije razgovaralo se o istrazi odbrane.

Advokat Kadrija Veseljija, Ben Emerson, kazao je da mogu da počnu sa istragom, da su odradili trijažu i procenili šta mogu da odrade s obzirom na dokaze tužilaštva.

Međutim, tvrdi da odbrani nije dostavljena nijedna optužba na račun Veseljija koju mogu da istraže.

„Sada smo u situaciji ili da ništa ne činimo i vršimo istragu minornih aspekata, gde se čini da je on bio u nekom nekriminalnom svojstvu negde ili da vršimo istragu ukupne baze zločina počinjenih u vreme za koje nemamo nikakve dokaze o tome i ne znamo koja je nadležnost ovog suda. Ono što možemo da učinimo je da vrlo ograničeno vršimo istrage o gospodinu Veseljiju, ali ništa to ne bi imalo veze sa krivičnim delima, jer tužilaštvo nije podnelo ništa u vezi njegove krivice“, kazao je.

Podsetio je na izjavu advokata Prospera – „Koje odgovorno tužilaštvo može da izda optužnicu a nije završilo istrage“.

Advokat Redžepa Seljimija, Dejvid Jang, kazao je da čine sve što mogu u ovoj fazi i da ne mogu da daju detaljne informacije o istrazi.

12.45 – Tužilaštvo: Pretpretresni podnesak sredinom oktobra; Odbrana: Zaprepašćeni smo

Drugi deo sednice bio je posvećen rokovima za podnošenje pretpretresnog postupka od strane Tužilaštva.

Kada je reč o pretpretresnom materijalu i spisku svedoka i dokaza, tužilaštvo je saopštilo da će moći da podnese ova dokumenta do sredine oktobra, iako su prethodno navodili da će to biti sredina septembra.

Poručili su da su sve resurse usmerili ka postupku obelodanjivanja koji je u „kritičnom trenutku“, te da to troši dosta vremena.

Očekuje završetak obelodanjivanja u septembru ove godine.

Odbrana je, sa druge strane, zaprepašćena.

„Tužilaštvo kaže da moramo biti strpljivi da imaju puno posla, to mi je jasno, ali zašto smo mi ovde ukoliko nisu spremni, ukoliko istrage još uvek traju“, upitao je advokat Pjer Rišar Prosper.

Upitao je ujedno – šta znači da će istraga trajati „izvesno vreme„.

„Da li govorimo o 2030. godini. Moramo da imamo rokove, oni pomeraju i ne poštuju rokove“, tvrde.

Podsetili su da su četvoro optuženih i dalje u pritvoru.

„Mi imamo ovde ljude koji su lišeni slobode i kršenje prava na prezumpciju nevinosti. Svi naši klijenti sede u pritvoru i odvojeni su od svojih porodica i ne znaju u potpunosti za šta su optuženi“, naveli su.

Predložili su da bi možda trebalo da se optuženi puste na slobodu, te da se postupak nastavi kada tužilaštvo bude spremno.

„Krše se sve ljudske norme kada je reč o pravičnom suđenju, bilo da se radi o sudskoj praksi sa međunarodnog suda ili evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Ukoliko dopustite da ovako nastavimo to će se negativno odraziti na ovu instituciju“.

12.25 – Odbrana traži materijal zaplenjen tokom hapšenja optuženih

Rasprava o obelodanjivanju dokaznog materijala koji se tiču svedoka i oslobađajućih dokaza između odbrane i tužilaštva i danas je obeležila prvi deo statusne konference.

Predstavnici tužilaštva danas su potvrdili da su u dva navrata obelodanili dokazni materijal – 1. aprila i 28. aprila.

Ujedno su potvrdili da su podneli zahteve za izricanje dve zaštitne mere u vezi ovog materijala. Najavili su da će još ovakvih zahteva uputiti u budućnosti kada je reč o dokaznom materijalu po pravilu 102. 1. b.

Ujedno su najavili da će u narednim nedeljima obelodaniti još dokaznog materijala, te da je sav materijal koji se objavljuje pod ovim pravilom kategorizovan.

Tužilaštvo nalaže da su ujedno ostvarili napredak u pogledu povezivanja svedoka sa izjavama, te najavili da će to obelodaniti zajedno sa paketom za svedoke.

Tužilaštvo je i danas tvrdilo da proces obelodanjivanja vrše u skladu sa ustaljenim pravilima, dok je odbrana tvrdila suprotno, ponovo naznačivši da je sam proces obelodanjivanja loš, nedovoljno jasan.

Potvrdili su da trenutno vrše pregled materijala koji su dobili iz tužilaštva, ali i naznačili da postoje materijali koji nedostaju.

Tvrde da postoje dokazi koji se pominju u izjavama, ali i da nema samih dokaza, tj. da im nisu podneti.

„Potrebno je da dobijemo više informacija, a one koje smo dobili nisu dodvoljno dobrog kvaliteta i nisu čitke i razumljive“, kazao je advokat Pjer Rišar Prosper.

Kažu da su sačinli tabelu koju će poslati tužiocu.

„Tužilaštvo ne omogućava odbrani da veruje da će tužilaštvo obelodanjivati materijal na zakonit način“, tvrde.

Odbrana ujedno tvrdi da im nisu obelodanjeni dokumenti koji su zaplenjeni prilikom hapšenja osumnjičenih 4. novembra. Naznačili su da postoji mogućnost da se zaplenjeni predmeti i dokumenta mogu kategorizovati kao oslobađajući materijal, a za koji je tužilaštvo u obavezi da dostavi odbrani čim bude došlo u posed.

Kada je reč o ovom materijalu, Tužilaštvo tvrdi da je deo materijala dostavljen u vezi sa Kadrijem Veseljijem, ali i da je slični inventar materijala dostavljen odbrani Krasnićija i Seljimija.

Podcrtali su da se zaplenjeni materijali još uvek procenjuje i da će videti da li ih treba obelodaniti i da li se mogu kategorizovati kao oslobađajući dokazi.

11.59 – Danas se u Hagu održava peta statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih lidera OVK, a potom i političara – Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.

Konferencija koja se održava pred sudijom za prethodni postupak je upravo počela.

Optuženi će, najverovatnije i ovo zasedanje pratiti video linkom iz pritvorske jedinice.

Podsetimo, ova statusna konferencija održava se manje od 20 dana od kada je Apelaciono veće Specijalnog suda u Hagu odlučilo da odbije žalbe advokata odbrane na odluku o određivanju mere pritvora od strane sudije za prethodni postupak.

Apelacioni sud je utvrdio da i dalje postoje rizici od bekstva, ometanja postupka i činjenje novih krivičnih dela.

Međutim, u sklopu odluke Apelacionog veća, jedan od sudija, Kai Ambosa, dao je i zasebno mišljenje, navodeći da bi odbrana ponudom boravka optuženih u trećoj zemlji koja bi na tako nešto pristala, mogla biti važan, pa čak i odlučujući uslov za otpust, ali i da ništa nije sigurno.

Nakon toga su usledili nezvanični navodi pojedinih političara i ljudi iz javnog života u Prištini, da su Hrvatska i Slovenija ponudile da budu „treća zemlja“, dok su ove zemlje to ujedno demantovale.

Opozicija je tražila ujedno i od Aljbina Kurtija da pruži garancije za puštanje na slobodu svih optuženih u Hagu, ali je dobila odričan odgovor.

Kurti je izjavio da Kosovo ne može da bude „treća zemlja“ koja bi pružila garancije, s obzirom na to da je Specijalni sud pravno gledano deo pravosudnog sistema Kosova.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšeni su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prema nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je 26. oktobra potvrđena optužnica u 10 tačaka i od tada su u pritvoru.

Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločina protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Prethodna, četvrta statusna konferencija protiv Tačija i ostalih održana je 24. marta. Nju je obeležila skoro dvosatna rasprava oko tačaka na kojima odbrana najviše insistira, a to je obelodanjivanje dokaznog materijala tužilaštva koji se tiče svedoka, kao i zahteva da tužilaštvo što pre podnese pretpretresni podnesak. Prethodna – treća statusna konferencija održana je 16. februara

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća, Nikolas Giju, odbijao je prethodno u više navrata zahteve odbrane optuženih za privremeno puštanje na slobodu.

Sudija je ustanovio da i dalje postoji rizik od bekstva, opstrukcije sudskog postupka i ponavljanja krivičnih dela optuženih.

Ova sudska odluka je u skladu i sa zahtevom Specijalnog tužilaštva u Hagu za produženje mere pritvora.

U međuvremenu odbrana svo četvoro optuženih nastavlja sa podnošenjem novih žalbi na odluku Specijalnog suda o neukidanju mere pritvora.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.